France-Vins 2014

France-Vins 2014

Aan belangstelling ook dit jaar geen gebrek bij de jaarlijkse vakbeurs van vooral nieuwe Franse wijnen, de France-Vins 2014, het wijncircus dat ieder jaar neerstrijkt op de vaste locatie Hotel Casa 400 in Amsterdam. Deze beurs is een initiatief van Sopexa Nederland en België en werd in 2004 gelanceerd. In middels heeft het een vaste plek verworven op de Nederlandse wijn-evenementen kalender.

Een hoogtepunt dit jaar was de aanwezigheid van de Franse minister van Landbouw, Stephane Le Foll, die in het kielzog van zijn Franse President Francois Hollande, op maandag 22 januari naar Nederland was meegekomen.Politiek Den Haag kon dus even wachten want de Minister maakte eerst een korte stop in Amsterdam voor een snelle ‘tour de france’ op de beurs. Tijdens het proeven liet hij zich, door een aantal wijn-corifeen w.o. Harold Hamersma (wijnschrijver) Joris Snelten (Alg Dir Delta Wines) en Noel Vanwittenbergh (sommelier Le Ciel Bleu) nader informeren omtrent de Frans- Nederlandse markt.

Uit het bezoek van de Franse Minister van Landbouw, blijkt wellicht hoe belangrijk Nederland is voor de Franse wijnproducenten. La Douce France is wat zijn populariteit betreft, duidelijk bij ons weer aan het opkrabbelen. Na diverse uitstapjes naar de nieuwe wereld, (her)ontdekken we de Franse wijn. Frankrijk is ‘hot’. De variatie die het land brengt is dan ook enorm. Dat werd nogmaals onderstreept door de 11 regio’s die op de vakbeurs vertegenwoordigd waren. Natuurlijk staan er de wijnen uit de overbekende Bordeaux en Champagne, maar ook de (nog) onbekende wijnen uit Chateaumeillant, die op 22 nov 2010 pas hun AOC status kregen, stonden met veel enthousiasme hun wijnen aan te prijzen. Er waren veel jongere wijnproducenten en/of hun vertegenwoordigers aanwezig, die de Engelse taal goed bij machte waren, wat het contact voor velen vergemakkelijkt. Bovendien schromen ze niet om gebruik te maken van de sociale media, waardoor ze ook op die manier betere aansluiting vinden met een nieuwe groep wijndrinkers. Al deze ontwikkelen dragen er wellicht toe bij dat de Franse wijn minder ‘stoffig’ overkomt. Dat blijkt ook wel uit de cijfers. Een op de drie glazen wijn die De Nederlanders drinken is namelijk (weer) Frans. Deze glazen bij elkaar vertegenwoordigen een exportwaarde van bijna 320 miljoen euro. Ofwel 1.214.972 hectoliter in 2012 (bron: Douanes Francaises) . De beurs blijkt na tien jaar zijn vruchten af te werpen.

Extra aandacht was er voor de biologische wijnen uit Frankrijk. Wijnproducent Richard Doughty voorzitter van de landelijke organisatie van Franse biologische wijnen, en zelf sinds 1991 wijnboer van biologisch geteelde druiven in de Bergerac, gaf een korte uiteenzetting over de huidige stand van zaken in Frankrijk. Volgens Richard Doughty is de bio-wijnmarkt in Frankrijk zeer dynamisch en het aandeel verdubbeld zich ieder jaar. Op dit moment zijn er bijna 5000 wijnmakers, die over zo’n 65.000 hectare organic wijngaarden beschikken. Samen zijn ze goed voor zo’n 855.000 hectoliter organic wijn, aldus Doughty. Ging het drie jaar geleden nog vooral om het proces in de wijngaarden, vanaf nu zijn er ook strenge regels gekomen omtrent het proces van wijnmaken in de kelder. De belangrijkste gebieden voor BIO zijn Languedoc-Roussillon, Provence en Aquitaine. Maar ook de Bourgogne (284 bio-boeren) en de Elzas (265 bio-boeren) blijken in te spelen op een groeiende markt. Zo’n 60% van alle organic wijnen drinken de Fransen zelf op. Dat komt vooral omdat er in Frankrijk steeds meer waarde wordt gehecht aan de zuiverheid en kwaliteit van biologische wijnen. Het ontdoet zich in ras tempo van zijn ‘verkeerde en slonzige’ imago. Niet voor niets kent Frankrijk al sinds 1993 een wijnbeurs alleen voor biologische wijnen. Op dit moment is deze wijnbeurs, de Millesime Bio in Montpellier uitgegroeid tot een van de beste en grootste wijnbeurzen van de wereld. In 2014 gaan de deuren open op 27, 28 en 29 januari.

De volgende editie van France-Vins zal in januari 2015 plaatsvinden.

Janna Rijpma


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl