Hacienda Zorita

Hacienda Zorita: van Columbus tot Magister

Zorita kleinEen vijfsterren hotel in een stukje niemandsland van Spanje, hoe is dit mogelijk? Welnu, bankier Victor Redondo Sierra, CEO van United Wineries dat bekend is van de grote merken Berberana en Lagunilla, ’s-werelds tweede grootste Cava merk Marques de Monistrol en top Rioja brand Marques de la Concordia, had een droom. Victor Redondo Sierra wilde organic premium wines in de portefeuille en een vijfsterren hotelketen. Bij voorkeur wilde hij deze twee combineren.

 

Anno 2012 is Hacienda Zorita, met biologische boerderij én restaurants in London en Stavanger waarbij alle producten worden verkocht, een feit. Dit heeft uiteraard een voorgeschiedenis.

Via pelgrimstocht naar de wijn

Monniken van het klooster van Cluny in Bourgondië vertrokken eeuwen geleden op pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Zij volgden de route door Castilla-León met talloze kastelen die de streek beschermden tegen de Moren en de regio een naam gaven: Castilië. Via de prachtige steden Avila, Segovia en Zamora gingen de monniken op weg naar de volgende schitterende stad: Salamanca. Gedurende hun reis, die al lopend natuurlijk lang duurde, plantten de monniken wijnstokken langs de Duero, de rivier die door Spanje en Portugal loopt. Inmiddels is Castilla-Leon een grote wijnstreek.

Hacienda Zorita ligt op deze route. Het complex was oorspronkelijk van de Dominicanen en stamt uit 1366. Het was een zgn. casa hospitalaria en boerderij van de orde. Naar verluidt heeft zelfs Christoffel Columbus er gelogeerd. United Wineries heeft Zorita in 2000 gekocht en sinds die datum ingrijpend verbouwd en gerenoveerd. Zorita is rustig gelegen in Valverdón in de Duero vallei, middenin een 70 ha groot domein met wijngaarden en een biologische boerderij, dichtbij de eeuwenoude universiteitsstad Salamanca. Door de voortvarende wegenbouw in Spanje is de weg ernaar toe, als je voorbij het drukke Madrid bent, een weldaad.

Succes

De formule Zorita slaat aan, dat kan na een kleine twee jaar wel gezegd worden. Dit is gebaseerd op de visie van Redondo: ‘in een goedlopend bedrijf moet je alles hebben en constant in beweging zijn. Grote merken, kleine merken en premium kwaliteit’. Zorita is super premium. De organic kitchen, met de producten van de biologische boerderij, moet naast London en Stavanger nog in meerdere hoofdsteden komen, dat is het plan. Het restaurant van sterrenchef Victor Guerriez, wat op het estate in een apart gebouw is gevestigd, staat voor naam en faam. De winery van Hacienda Zorita maakt top premium wijnen waaronder een syrah en de Magister die internationaal aanslaan.

Hacienda Zorita

Zorita 2 kleinHacienda Zorita heeft in Valverdon hotelkamers, villa’s, zwembaden en een Spa. Niet ver van Zorita af, in het gebouw waar de winery is gevestigd, zijn luxe appartementen te huur. De biologische boerderij waar de organic producten, zoals diverse kazen en oliën en waar de buffels alle ruimte hebben, ligt op een kwartiertje rijden. Een uitstapje dat Zorita graag voor de klanten regelt.

De kamers van Zorita liggen verspreid over meerdere gebouwen, zijn totaal verschillend en klassiek ingericht met respect voor de typische plattelandsarchitectuur van de streek. Ze kijken uit op de rivier of de wijngaarden en beschikken over alle denkbare luxe. De suites en villa’s zijn nog ruimer, maar met een modernere inrichting, een iPod en privé-terras met loungezetels plus een eigen wijnklimaatkastje met goedgevulde complimentary inhoud.

De organische producten van de organic farm komen terug in het ontbijtbuffet en het restaurant Zorita’s Kitchen met producten afkomstig van plaatselijke producenten en van de eigen organische boerderij. De buffels die vrolijk en vrij op de organic farm kunnen rondlopen zijn verantwoordelijk voor de mozzarella van Zorita.

De wijnen

Zorita maakt op de 70 hectares wijngaardareaal acht verschillende wijnen. Twee crispy witte wijnen van resp. verdejo D.O. Rueda en sauvignon blanc vino de la tierra. De Vino de la Tierra Castilla y Leon Criado en Barrica is de instap rode wijn van Zorita, een wijn die je moeiteloos door blijft drinken. Van de slingle vineyard Abascal D.O. Ribero del Duero komen drie rode wijnen van tempranillo met oplopende lagering op Frans eikenhout: de crianza, de reserva en de premium.

Van een andere single vineyard komt de Hacienda Zorita syrah, een product waar het team trots op is met tweejaar houtrijping. De wijn heeft het kenmerkende pepertje en is zoals alle rode wijnen van Zorita strak elegant.

De icoonwijn is de Magister, een Vino de la Tiera Castilla y Leon, gemaakt van 60% tempranillo, 30% syrah en 10% merlot. Deze wijn heeft achttien jaar geouderd op Frans hout in de kelder van Hacienda Zorita. De Magister is het pronkstuk van de winery met alle kenmerken van een grote wijn: balans, lengte, intensiteit en complexiteit. De wijn is niet goedkoop: off-winery zestig Euro, maar daar krijg je wel wat voor.

Strak

De wijnen van Zorita zijn van instap – rond de vier Euro – tot en met de Magister soepele en elegante wijnen. De strakheid kan als kenmerk van het huis worden aangerekend. Het vijfsterren hotel Hacienda Zorita is eveneens ‘vet strak’ om met de jeugd te spreken.

Charlotte van Zummeren

www.the-haciendas.com 

www.unitedwineries.com


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl