France Vins 2015

France-Vins… Vins de France

Vins de France 004

De stofwolken van de Wine Professional zijn nog niet opgetrokken of het volgende grootschalige proefevenement staat alweer op de agenda. Sopexa organiseert op deze dinsdag 20 januari een volledig Franse proeverij: France-Vins. De opkomst is opvallend. De gehele crème de la crème van proevend Nederland is weer aanwezig. Er staat ook nogal wat op de proeftafel. De twee zalen zijn per streek ingedeeld, waarbij eregast Beaujolais met 17 producenten een eigen floor heeft.In de eerste zaal staan achtereenvolgens 40 producenten uit Champagne, Alsace, Bourgogne, Jura, Rhône, Corsica, Lanquedoc, Sud-Ouest, Bordeaux en de Loire achter de tafels. Het gezelschap heeft zich gisteren verplaatst vanuit Brussel – waar dag 1 van France-Vins was – en heeft
en masse overnacht in Casa 400.

Michèle Lainé was de eerste die deze locatie ontdekte en inmiddels wordt het hotel ook door andere organisatoren van proeverijen gebruikt. Casa 400 is een mooie modern hotel met een eigen garage en diverse aangename zalen. En hoewel het hotel tegen het centrum aan is gelegen, is het zeer goed bereikbaar met de auto. Wat wil een mens nog meer.

De aanwezige Chef du Service Economique Bernard Boidin (op de eerste foto met Michèle Lainé) van de Franse ambassade hoopt dat de positie van Franse wijnen in Nederland verbeterd. Nog steeds komt 1 of de 3 verkochte wijnflessen uit Frankrijk, maar het geheel is de laatste jaren wel wat afgeroomd en daar ziet Boidin graag verandering in. Zo’n proeverij als deze kan daar verandering in brengen, zo hoopt ook Michèle Lainé van Sopexa die met stagiaire Iris Hilgevoord weer een uitstekende organisatie klus heeft geklaard.
Vins de France 002Tijdens het gesprekje met Boidin staan we voor de stand van Beaumont de Crayères, een coöperatie in de champagne met een zeer goede reputatie. Export manager Johann Gendron vertelt dat ze nu weer zonder importeur in Nederland zitten en dat is jammer. Helaas is de champagne-omzet in Nederland in de laatste jaren zowat gehalveerd, dus een nieuwe importeur zal niet makkelijk te vinden zijn. Beaumont de Crayères zou er wel een verdienen.
Vins de France 005Daarna spreken we Julien Pinot van François Lurton die een mooie houtgerijpte viognier uit de omgeving van Carcasson laat proeven. Tijdens een eerder bezoek aan het domaine hebben we al vele andere wijnen van deze grote producent geproefd. Lurton is zo groot dat ze met meerdere importeurs in Nederland werken, hun portfolio omvat wel 70 wijnen. Pinot heeft zelfs stiekem een Rueda meegenomen, keurig verstopt in een papieren huls.

Buzet

Verderop lopen we langs Les Vignerons de Buzet, een appellation die in Nederland bekend is geworden door de Hema, inmiddels is de waardering breder. Soepele wijnen van Bordeaux druiven, altijd een aanrader.

Beaujolais

Beaujolais is vandaag de eregast. Niet alleen een aparte ruimte, ook een separaat gedeelte in het praktische proefboekje. De AOC Beaujolais en Beaujolais Villages nemen met ieder om en nabij 5.000 hectares een grote positie in. De Cru’s tellen ieder een paar honderd hectares. Brouilly met ruim 1200 hectares is de grootste van het stel.

Het gros is rode wijn, een enkeling waagt zich aan blanc en Domaine de Vaugervands en Richard Vins en Domaines hebben zelfs een rosé. Beaujolais is zoveel meer dan Primeur, langzaam maar zeker sijpelt dat ook hier in Nederland door. Alors, het was weer een mooie proeverij.

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl