Franschhoek | Wildeberg Wild House

God’s own country wordt Zuid-Afrika wel genoemd. You name it, het is er. Wild life, een mooi klimaat en prachtige wijnen. En daar gaat dit artikel over: wijnen van Wildeberg uit Franschhoek. Zuid-Afrika is al tijden een groot speler op de internationale wijnmarkt. Met 100.000 hectare – ongeveer net zo veel als Duitsland – en 10 miljoen hectoliter per jaar trapt Zuid-Afrika een aardig balletje mee. De meeste wijnbouw concentreert zich op de Westkaap met het mooie en effectieve mediterrane of subtropische klimaat.

Ook Franschhoek ligt op de Westkaap, dit is een wijnstad bij uitstek en dat is Franschhoek al heel lang. Wist u dat het dit jaar 365 jaar geleden is dat de Kaapse wijn werd gedronken en geschonken? Op 2 februari 1659 schreef de Nederlander Jan van Riebeeck in zijn dagboek: ‘Vandaag, God zij geprezen, is voor het eerst wijn gemaakt van Kaapse druiven’. Deze zin markeert de geboorte van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Een gebeurtenis die nog steeds elk jaar wordt gevierd.

Franschhoek is al vanaf het begin een gevestigde wijnregio. In Franschhoek vinden we de winery Wildeberg, en Wildeberg heeft een bijzonder verhaal.  Wildeberg ligt boven op een wild begroeide berg in Franschhoek aan de uiterste rand van de zuidoostelijke hoek van de Kaap. De kadastergrens van Wildeberg ligt daar waar de kuststreek plaats maakt voor de met bavianen bezaaide weg naar Grabouw. Het is maar dat u het weet.

Bio-diversiteit en duurzaamheid

Wildeberg ligt op een groot natuurterrein waarvan maar een klein gedeelte met wijnstokken is bebouwd. Het landgoed is de ultieme biodiversiteit ten voeten uit. In Bordeaux en Italië planten wijnbouwers nu bomen aan om de biodiversiteit te bevorderen. Bij Wildeberg is dat al van meet af aan zo. Jan du Plessis Rossouw (zeg maar JD) studeerde oenologie in Stellenbosch om daarna verder te gaan in het bedrijf van zijn ouders. Naast de 10 hectare in Franschhoek, bezit Wildeberg ook wijngaarden in andere delen van de prachtige Westkaap, ook wel de Wildeberg terroirs genoemd. De rest van de druiven uit deze regionen worden gebruikt voor de productie van hun prijs-kwalitatieve Wild House, huiswijnen.

Wildeberg werkt schoon en duurzaam en maakt 4 ranges. Vandaag besteden we aandacht aan de easy-drinking range Wild House.

Wildeberg is overigens voor het tweede jaar op rij uitgekozen tot Winery of the Year door Winemag.co.za

In Nederland zijn de volgende wijnen verkrijgbaar:

Wild House Chenin Blanc: Dit druivenras doet het enorm goed in Zuid-Afrika. Deze chenin blanc wordt op RVS gemaakt. De wijn is vlot, fris en fruitig, tropisch, bloemig en vrolijk. Een doordrinker.

Wild House Chardonnay: Deze chardonnay wordt grotendeels op RVS opgevoed en een klein gedeelte op hout. Een frisse, expressieve neus met heldere citrus- en steenfruitaroma’s gecombineerd met licht eikenachtige tonen. Fruitig, zacht en romig.

Wild House Shiraz: Genereus, vol en toch fris met een vleugje mineraliteit van de zandige, granieten bodems van Paarl. Natuurlijk gefermenteerd in RVS, 50% van deze blend rijpt verder in Franse eikenhouten vaten van 300 en 600L. Easy drinking en toegankelijk. Rijk zwart fruit, rokerige tonen en een vleugje chocolade en steranijs. Een frisse afdronk met diepte en complexiteit.

Wild House Pinotage: Deze pinotgage is grotendeels op RVS opgevoed. Een zwoele opulente wijn met frisse accenten en kersen, aardbeien en bramen. Ook tonen van rijpe pruimen met zachte tannines. Een verleidelijke rode wijn.

Wildeberg is een pareltje uit Franschhoek. Na het proeven zal het niemand meer verbazen dat Master of Wine Tim Atkin deze wijnen hoog waardeert en altijd opneemt in zijn toplijst.

In Nederland zijn bovenstaande wijnen voor een zeer schappelijke prijs te verkrijgen voor horeca en vakhandel via de trotse wijnimporteur: Dikkers Wijnimport

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl