Golan Heights in de prijzen

De Golan Heights winery is in de prijzen gevallen. De Wine Spectator, en dat is niet de eerste de beste als het om medailles gaat, kende de Yarden cabernet sauvignon 2014 én de Yarden Katzrin chardonnay 2016 feestelijke punten toe: ieder 91.

Het is niet voor het eerst dat de cabernet sauvignon in de prijzen valt. Export manager Yael Gai zei hierover in eerder gesprek: ‘We bestaan sinds 1983. Onze directeur trok zijn stoute schoenen aan en stuurde in 1987 de eerste cabernet sauvignon uit 1984 in naar de International Wine & spirit Competition in London. Deze wijn won vervolgens tot onze eigen verbazing een gouden medaille. Sindsdien gaat het crescendo. We hebben vier brands: Yarden, Gamla, Mount Hermon en Golan.

Over Golan Heights:

De Golan Heights Winery is gezamenlijk eigendom van acht Israëlische nederzettingen – 4 moshavim – cooperatieve communities – en 4 kibbutzim – collectieve communities-, die ook de druiven leveren. De eerste jaargang werd uitgebracht in 1984. De productie bedraagt 6 miljoen flessen per jaar, waarvan 25 % wordt geëxporteerd. Het bedrijf heeft 28 wijngaarden waarvan 96 % op de Golan Hoogte. Deze geografische locatie is in het verleden onderwerp geweest van een internationaal dispuut, maar binnen de huidige politieke constellatie behoort deze discussie hoogstwaarschijnlijk tot het verleden.

Facts and figurs

De Golan Heights Winery telt 150 medewerkers, acht aandeelhouders – 4 kibboetsen en 4 moshavim -, 28 wijngaarden, 15 growers, 5 wijnmakers, de hoogst gelegen wijngaard ligt op 1200 meter hoogte in Odem, 21 druivensoorten (13 rood, 8 wit) en 8200 eikenhouten vaten. Zo staat te lezen op de website, plus een hele lijst met prijzen. Golan Heights Winery werd in 2012 tot New World Winery of the Year werd uitgeroepen door Wine Enthusiast Magazine.

De wijnregio, de Golan Hoogte, is zo’n 70 km lang en 20 km breed. Het hoogste punt is 1200 meter en het laagste 400 meter. Diverse microklimaten binnen deze hoogtes bieden de juiste omstandigheden voor bepaalde druiven. De hogere koele gebieden zijn ideaal voor chardonnay, gewurztraminer en pinot noir, in het centrale mildere gedeelte voelen de syrah en cabernet sauvignon zich prima en het zonnige zuiden is weggelegd voor druiven zoals de muskaat. Deze topografische en klimatologische omstandigheden zijn uniek voor Israel. Ieder zichzelf respecterend wijnbedrijf wil daarom graag een wijngaard in de Golan, maar deze zijn dun gezaaid omdat De Golan Heights Winery 75% van het arsenaal bezit.

Wijnen van Golan Heights worden in Nederland geïmporteerd door De Monnik Dranken: Golan Heights DMD

 


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl