Gonzaless Byass in het glas

December is traditiegetrouw de maand van champagnes in Nederland, terwijl het weer zich ook leent voor een iets sterker aperitief. L’Exception, onderdeel van Activin, stuurde een paar bijzondere sherry’s toe. En deze mooie producten uit Jerez zijn reden genoeg om eens af te wijken van de december traditie.

In 1835 stichtte de 23-jarige Manuel Maria Gonzalez het huis Gonzalez Byass in Jerez de la Frontera. Zijn oom was manusje van alles en dermate geliefd dat iedereen hem Tio – is oom – Pepe noemde.

Naar oom Pepe werd de Fino genoemd die wereldwijd vermaard is. Dit is een beendroge sherry met 15,5% alcohol. Het gist is nog merkbaar, amandels in de neus, vederlicht en met een superlange elegante finish. Zeer begrijpelijk dat men zo weg is van deze Fino. In Jerez ontdekte men dat cocktails sherry een grotere plek in het drankenassortiment bieden. Voor de Tio Pepe werd de TioJito gecreëerd als variant op de Mojito. Fino, ijsblokjes, mint bladeren en San Pellegrino limonata. Een zomerse frisse cocktail, maar met dit december weer is een gewoon glaasje Fino te prefereren.

In Jerez

In 1870 ontstond Gonzalez Byass, na de fusie van de wijnbouwer Manuel Maria Gonzalez met de wijnhandelaar Robert Blake Byass; Gonzalez Byass was de eerste producent die zich specialiseerde in Fino. Anno nu is Gonzalez Byass trouwens nog steeds een familiebedrijf. Pedro Rubuelta Gonzalez is de vijfde generatie die Gonzaless Byass leidt. Gonzalez Byass gebruikt voor zijn producten uitsluitend druiven van eigen wijngaarden of van wijngaarden die onder contract staan. Vinifiëren doet het bedrijf zelf.

Apósteles, Del Duque en Fino En Rama

In 1862 was koningin Isabel II tijdens haar bezoek in bodega Los Apóstoles – één van de bodegas van Gonzalies Byass – getuige van het authentieke druiven stampen. De resulterende druivenpulp was genoeg om 33 vaten van vijfhonderd liter te vullen.

Een reusachtig vat van speciaal eikenhout, groot genoeg voor de hele oogst, werd aangeschaft voor deze koninklijke most. De werknemers noemden dit vat ‘El Cristo’; 33 was immers de leeftijd waarop Christus stierf. Tot werd bedacht dat ‘El Cristo’ gezelschap van zijn apostelen ontbeerde.

Twaalf grote vaten met elk een capaciteit van zesduizend liter (gelijk aan twaalf normale vaten) werden geïnstalleerd en kregen elk de naam van een van de apostelen. Deze vaten bevatten de zeer exclusieve sherry Los Apóstoles. Dit is een minimaal 30 jaar oude sherry gemaakt van palomino en pedro ximinez (13%) druiven, die afzonderlijk zijn gevinifieerd en na 12 jaar samen nog 18 jaar verder rijpen. De palomino gaat in de palo cortado solera. Resultaat: een rijke en droge sherry: walnoten, hout, vleugje caramel, 20 % alcohol. Hoewel wordt aanbevolen de Aposteles op 16 – 18 graden te drinken, vind ik hem op 5 – 7 graden het beste.

De Del Duque Amontillado heeft 21,5 % alcohol en is rijk en krachtig met tonen van vijg en dadel. Ook deze gekoeld drinken. Persoonlijke topper is de Fino En Rama, een fino die een hele lichte filtering heeft ondergaan en verder na drie jaar zo karakteristiek mogelijk het vat heeft verlaten. De En Rama heeft zo’n elegant palatum van mineraliteit, gist, amandelen en lente dat het een verslavend drankje is

Zowel de Fino als de En Rama, Apóstoles en Del Duque zijn goed te combineren met gerechten, maar gewoon als aperitief of bij de kaas staan ze ook hun mannetje. De Fino heeft een consumentenadviesprijs van € 11,95, de En Rama € 16,45. De Del Duque en Apóstoles zijn uitsluitend verkrijgbaar in kleine flesjes van 375 ml en hebben een adviesprijs van € 24,95.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl