Hamilton Russell

Hamilton Russell

HR Montecucco 007De hemel op aarde? Nou, zo ongeveer. Hemel en aarde! De laatste week van mei zijn veel Zuid Afrikaanse producenten in het land. De meesten zijn onderweg naar de London Wine Fair, voor Zuid Afrika een belangrijke U.K. georiënteerde wijnbeurs. En route kunnen ze gelijk de ook voor hen significante Nederlandse markt bezoeken. Dit geldt ook voor Anthony en Olive Hamilton Russell die door Corinne Hofland van Oud Reuchlin & Boelen drie dagen langs Nederlands events wordt begeleid.

 

The Red Sun

Op deze middag worden collega’s, journaille en klanten verwacht in restaurant The Red Sun in Amsterdam. Enige managers waaronder directeur Hans van der Wurff zijn daarbij present. De twee vestigingen in Amsterdam en Blaricum schijnen zo hun eigen publiek te trekken. In Blaricum komen veel BN’ers en hier in Amsterdam veel zakelijk publiek, de zaak zit tenslotte vlakbij de zuidas. De keuken is Chinees-Japans met veel kleine hapjes en sushi.


Achtergrond

Anthony Hamilton Russell oogt als een zakenman en dat is precies wat hij is geweest. Hij heeft in Oxford gestudeerd en is daarna het bankwezen ingegaan. Hij heeft o.a. bij Morgan Stanley in London gewerkt. Daarna is hij een tijdje consultant geweest en heeft toen de overstap terug naar Zuid Afrika gemaakt. ‘I wanted to go back, I was fed up with the financial sector. I could take over the winery from my father’. Zijn vader bestierde de winery overigens naast zijn werk voor een reclamebureau. Misschien dat de aandacht daarom niet echt lag bij innovatie op het wijnbedrijf ‘In 1991 I found no computers, no filing, everything was very old fashioned.’ Daar gooide Anthony snel de bezem doorheen. Hij verkocht eerst oude voorraden ‘to get some more flesh on the bones’, en vernieuwde het bedrijf. Toen de investeringen zich terugbetaalden bouwde hij een nieuwe cellar voor de pinotage en chardonnay, een gastenverblijf en picknickplek. Hemel en aarde is nu een goed bezochte locatie, maar dat was het niet.

Hemel en aarde

Hemel en Aarde heet het gebied waar Hamilton Russell de druivenstokken heeft staan. De vallei en de weg van Hermanus naar Caledon is de prachtige Hemel-en-Aarde vallei. 6,5 kilometer rijden door een prachtig natuur gebied met fantastisch uit zicht op de oceaan. De hellingen zijn hier begroeid met druiven die elk jaar voor bewonderenswaardige wijnen zorgen. Een bijzonder mooi stukje natuur in de West-Kaap.

Het is hier waar de vader van Anthony Hamilton Russell in 1975 een winery startte. Inmiddels zitten er meer. Hamilton Russell is het neusje van de zalm, hoewel daar uiteraard de meningen over kunnen verschillen.

De wijnen

HR Montecucco 003Hamilton Russell heeft drie ranges: de bijzondere Amfora opgevoedde Ashbourne white, de Southern Right pinotage en chardonnay en de Estate wines pinot noir en sauvigon blanc. Anthony licht toe ‘de SB is tropical, no new zealand style. We have 5 klones and we control the fermentation with wild yeast from the vineyard. Sand and clay soils. So it doens’t happen pure naturally. The chardonnay is from vineyards closest to the sea: 1500 meters. Due to that influence the average is 24 Celsius, almost the same as in Burgundy. No kidding we can be confused with better burgundy’s’. Bij de pinotage merkt Russell terecht op dat de druif veel te snel wordt afgewezen, er zijn ook goede pinotages zonder petroleumsmaak. Die van Hamilton Russell is sappig en fruitig, echt iets om te onthouden en te kopen als je er tegen aan loopt. Corinne Hofland van ORB vertelt dat meeste handel naar de horeca gaat. De pinot noir is ook een revelatie met zijn geslepen tannines en zwarte fruitmandje. Opvallend genoeg is het moeilijk een keuze te maken – als favoriet – tussen de pinotage en pinot noir. Toch een lichte voorkeur voor de pinotage. Zoals Russell vertelde, komen de tropische tonen bij de sauvignon duidelijk naar voren en is de chardonnay van een hoog niveau. Zou niet misstaan in een hoge Burgundy tasting. Russell vertelt en passant aan tafel dat je echt niet rijk wordt van een winery De witte Ashbourne van sauvignon, chardonnay en semillon word opgevoed op amfora. Een zwoel tropisch product met vijf jaar rijping zònder hout Een wijn in de categorie natuurwijn. Zeer speciaal, rijp en met diepgang.

Gerechtjes

The Red Sun serveerde bij de wijnen prachtige sushi, darna drie soorten kip waaronder een wrap en o.a. een vurrukkulluk beeftruffelgerecht. Een excellente cuisine, ondanks dat ook zij – zoals alle Chines restaurants in Nederland, geen koks uit China meer mogen aantrekken. ‘Best wel een probleem’ volgens van de Wurff hoewel de huidige kok die in Nederland is opgegroeid super is. Overall concluderend: Anthony Hamilton Russell is een ontzettend leuke vent die fantastische wijnen maakt die uitmuntend combineren met de Chinees-Japanse keuken.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl