Henry’s Seven

Henry’s Seven

Regelmatig komen er via het contactformulier van deze website vragen binnen als ‘weet u waar ik die en die wijnen kan krijgen’. Soms kan ik de vragen zo beantwoorden, andere keren google ik en antwoord alsnog. Op een gegeven moment ben ik ertoe over gegaan om mensen te adviseren zelf te gaan googlen. Maar sommige namen kunnen op Google behoorlijk wat verwarring oproepen. Neem bijvoorbeeld de Australische wijn Henry’s Seven.

Als u Googlet op Henry’s Seven en de ’s vergeet, kan Google u vragen of u zich vergist met Henry VII of Henry VIII. De laatste is die befaamde koning die met zes vrouwen getrouwd was – achtereenvolgens, dat dan weer wel – waarvan hij er twee liet onthoofden.

Minder bekend is dat de vader van deze Hendrik VIII, Henry VII (1457 – 1509) was. Deze koning was de eerste van het rijtje van drie Tudors. Zijn koningschap maakte een einde aan de Rozenoorlogen en luidde het begin in van een rustige en economisch welvarende periode in het tot dan verdeelde Engeland. Zijn zoon Hendrik VIII (1491 – 1547) op zijn beurt jaagde het vergaarde fortuin van zijn vader erdoorheen, scheidde zich af van de katholieke kerk, voerde vele oorlogen en maakte er ook persoonlijk een zootje van met al zijn huwelijken. Henry VII wordt door Wikipedia als goede koning omschreven, Henry VIII krijgt andere kwalificaties. Een wrede Renaissance heerser is nog een van de aardigste.

Naar deze informatie waren we dus helemaal niet op zoek, maar is toch wel wetenswaardig. De toevoeging van ’s of Australië en wijn in de zoekopdracht brengt ons verder. Eerst vraagt Google onmiddellijk of u Henry VII – de hierboven genoemde koning – bedoelt. Gewoon negeren en dan leidt mr. Google ons o.a. naar de wijnpagina van QV select van Wijnimport Bart. De naam Henry’s Seven is een verwijzing naar Henry Evans die in 1853 de eerste 7 wijngaarden plantte in Keyneton in Eden Valley. Hij maakte de beste wijnen in de zuidelijke kolonie. Na zijn dood in 1868 verwijderde zijn strenggelovige vrouw Sarah om persoonlijke redenen alle wijnstokken.

Henry’s Seven wordt nu gemaakt door het huis Henschke en de naam is een eerbetoon aan Henry Evans. Deze van oorsprong Duitse familie kwam in 1841 naar Australië. Al snel kocht de eerste Henschke – Johan Christian – grond aan voor het verbouwen van druiven. Na enkele jaren van experimenteren verkocht hij in 1868 zijn eerste 1400 liter wijn. Een aantal wijnstokken uit deze periode is nog steeds productief en is daarmee één van de oudste wijngaarden ter wereld. Achterkleinzoon Cyril Alfred heeft uiteindelijk Henschke op het niveau gebracht waarop het nu zit. Hij begon als eerste met het op de markt brengen van single-vineyard wijnen. Daarbij stond het karakter van de druif, de hoogste kwaliteit en het gebied centraal. Resultaat waren onder andere de Mount Edelstone en de inmiddels fameuze Hill of Grace. Tegenwoordig is Stephen Henschke de man achter het nu wereldberoemde huis, een erkend kwaliteitswijnmaker.

De Tudor koning Henry VII was een ascetisch man die soberheid hoog in het vaandel had staan. Als hij al wijn dronk, was het mondjesmaat. Zijn zoon Hendrik VIII daarentegen was een liefhebber van het goede des levens en hij dronk wijn als water. Henry’s Seven, een blend van shiraz, grenache en viognier, had hij ongetwijfeld gewaardeerd. Een soepele doch krachtige wijn, goed te combineren met zijn zo geliefde pittige vleesgerechten. Het enige waar hij ongetwijfeld bezwaar tegen zou hebben, was de naam van de wijn. Want voor Hendrik VIII bestond alleen Henry VIII. In zijn tijd bestond er – gelukkig voor hem – ook nog geen Google.

Charlotte van Zummeren

www.qvselect.nl


Rubriek(en):
Columns

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl