Herdade do Mouchão in Aan de Poel: een klassieke Portugese topper.

Ian Reynolds Richardson heeft speciaal voor deze proeverij een kamer geboekt in Amstelveen. En dat is heel verstandig, zo kan hij na de proeverij gewoon naar zijn hotelkamer lopen. Want er komt het nodige op tafel en dat is allemaal zo mooi, dat spugen zonde is. Wat is al dat moois dan? Herdade do Mouchão komt uit Alentejo, een streek waar heel veel Portugese kwaliteitswijnen vandaan komen. Do Mouchão heeft een bijzondere status. Het bedrijf werkt traditioneel en blijft dat ook consequent doen. Resultaat zijn diepe donkere geconcentreerde wijnen. Niet voor niets dat Robert Parker’s Wine Advocate noteringen tot ver in de negentig geeft. Eigenaar Ian Reynolds Richardson komt uit een oud Brits-Portugees geslacht. Zijn opleiding genoot hij in Engeland. Hij is naast eigenaar van Mouchão ook wijnconsultant ‘I am now back at Mouchão but for seventeen years I was working and travelling for other wine-companies. Investigating vineyards etc. I was a lot in choppers watching over the vineyards!

Over Do Mouchão

Al begin negentiende eeuw zat de familie Reynolds in de kurkproductie in de Portugese Alentejo, het gebied tussen Lissabon en de Algarve. Een uitbreiding met wijn leek logisch, dus toen John Reynolds in 1900 Herdade do Mouchão kocht, een domein met 900 hectare land, gingen een jaar later de eerste wijnstokken de grond in. Het werd een bloeiend gemengd bedrijf, met varkens, schapen, kurkeiken, olijfgaarden, graanvelden, een distilleerderij en een wijnmakerij.

Eigenlijk is er sinds die tijd niet zo heel veel veranderd. Herdade do Mouchão is nog steeds een gemengd familiebedrijf, waar de dingen zich in een rustig tempo voltrekken. De druiven komen van 38 hectare wijngaarden, verspreid over het domein. In het vlakkere en lagergelegen gedeelte staat de blauwe alicante bouschet, terwijl de hogere en ook drogere percelen zijn beplant met blauwe druiven als trincadeira, aragonês, touriga nacional en touriga franca, en witte rassen als antão vaz en arinto.

De druiven worden met de hand geplukt en met de voeten getreden in stenen kuipen, zodat de pitjes heel blijven en de wijn niet bitter wordt. Ook de rest van het wijnmaakproces verloopt op traditionele wijze, met een rustige gisting en rijping op houten vaten. Het leidt tot meesterlijke, zeer expressieve wijnen, die opvallen door hun frisheid, levendigheid en complexiteit.

Wijnen

Op deze rustige herfstmaandag zitten een vijftigtal relaties en filiaalhouders van Les Genereux in Aan de Poel. Les Généreux is een sympathiek bedrijf, een organisatie van samen importerende kwaliteitswijnhandelaren verspreid over heel Nederland. De wijnhandelaren zijn onafhankelijk en mede-eigenaar. Les Généreux importeert direct uit wijngebieden over de hele wereld. En dus ook uit Alentejo.

Ian Reynolds Richardson gaat voor in de proeverij en legt veel uit. Zoals bijvoorbeeld dat er niet ontsteeld wordt ‘This is out of practical reasons.’ De wijnen worden met voeten getreden in de lagares. De steeltjes werken als een soort zeef waardoor het vocht kan weglopen, anders zou het systeem zichzelf vacuümzuigen. De wijnen zijn stevige, krachtige tannineuze jongens met veel ouderdomspotentieel. We beginnen met een witte:

  • Dom Rafael Branco 2016: antão vaz en arinto, apart vergist. Rijpt een paar maanden op stalen tanks, wat een van de moderne aanpassingen is in dit bedrijf. En mooie klassieke witte voor maar € 11,95
  • Dom Rafael Tino 2014: alicante bouschet – een teinturier die het heel goed doet in Alentejo – aragonex en trincadeira worden met de voeten getreden en langzaam vergist. Daarna rijpt de wijn achttien maanden op foeders van o.a. 5.000 liter. Klassiek, soepel en zacht € 11,95
  • Ponte das Canas Tinto 2013: alicante bouschet, syrah – ook een druif die het heel goed doet in de Alentejo – touriga nacional en touriga franca rijpen na vergisting 21 maanden op Frans eiken. Daarna nog een jaar rust op de fles. Elegant, strak en krachtig € 19,95
  • Mouchão 2012, 2011, 2010, 2007 en 2003. Ook nog als toegift een blend van 1983 en 1984 die Richardson heeft meegenomen uit zijn kelder. Mouchão is de topwijn van het domein en wordt internationaal gezien als één van de beste wijnen van Portugal. De wijn rijpt tussen de 22 en 36 maanden op foeders van 5.000 liter. Kan daarna nog jaren rijpen op fles. 2012 is een baby, maar wel heel fruitig. 2011 iets tannineuzer, 201o is heel zacht, dit is dan ook een topjaar in Alentejo. 2007 combineert kracht met finesse. 2003 is perfect op dronk: acht, krachtig, voldoende fruit en frisheid en elegantie. De blend van 1983 en 1984 is belegen, maar heeft nog wel voldoende fraicheur. Overall view: een krachtpatser met inhoud en diepgang, fruit en structuur van het eikenhout. € 41,95
  • Tonel 3 – 4 Tinto 2011: 100% alicante bouschet druiven uit de Carapetas wijngaard. Rijpt 24maanen op grote vaten van Braziliaans eiken met de nummers 3 en 4. Deze wijn wordt niet ieder jaar gemaakt. Een imponerende wijn met zwart fruit en veel structuur en lengte. Kan nog jaren rijpen, maar is ook nu niet te versmaden. Deze wijn wordt sinds 1986 gemaakt. Een collectors item € 100,00
  • Licoroso 2011: een versterkte wijn met 19 % abv en 146 gram/l restsuiker. 100% alicante bouschet. Smaak neigt naar Port met veel fruit en frisheid. Kan nog zeker 20 jaar ouderen.

Aan de Poel

Bij de lunch serveerde Aan de Poel weer prachtige vleesgerechtjes van makreel, kwartel en runderstoof. Volgens Richardson is Portugees varken er ook heerlijk bij. Dat geloven we zonder meer, want we hebben vandaag wel kunnen zien wat voor een Portugese topkwaliteit er bij Mouchão in Alentejo gemaakt wordt. Richardson kon met een gerust hart teruglopen naar zijn Amstelveense hotelkamer.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl