Herfst | Wijnen

De zomer was niet helemaal overtuigend dit jaar, maar dat is de herfst wel. Storm, regen en veel bladeren. Een prachtig verkleurend landschap, heerlijk om in te wandelen. In de herfst drinken we ook anders. Meer rond, vol en krachtiger. Het is echt een tijd voor Bourgogne, Rhône, Beaujolais etc. Hartverwarmende wijnen. Hieronder worden drie herfstwijnen besproken die verkrijgbaar zijn in de horeca en de betere wijnwinkel: een Bourgogne, een riesling als frisse tegenhanger en een Rosato die ook in dit jaargetijde prima smaakt.

Delauney Haut Côtes de Nuits Charmont: Het huis van Edouard Delauney bestaat al sinds 1893. Het werd in Nuits-Saint-Georges opgericht door de overgrootvader van Laurent Delaunay. Het was een huis met een bijzonder goede reputatie, zo waren zij distributeurs van Domaine de la Romanée Conti en de familie Liger-Belair (La Romanée). Begin jaren negentig moest het huis worden verkocht en raakte geleidelijk in de vergetelheid. Laurent Delaunay kocht de familienaam eind 2017 terug en ging weer kwaliteitswijnen produceren: een dertigtal wijnen uit de Côte de Nuits en de Côte de Beaune, van regionale appellations tot Grands Crus. Een paar kilometer ten westen van de Grand Crus van de Côte de Nuits, met hetzelfde terroir, liggen de wijngaarden van de Hautes-Côtes de Nuits op zo’n 100 tot 150 meter hoogte. De naam van deze Cuvée is de naam van de gezinswoning van de Delaunay familie. Deze wijn is gemaakt van pinot noir van de beste micro-terroirs in de Hautes-Côtes de Nuits. Rijping vindt deels plaats in deels gebruikte eikenhouten vaten. Prachtig diep rood van kleur. Een neus die barst van rood fruit met een wilde hint van bramen. Een wijn met een opmerkelijke balans, elegantie en lengte, structuur en fruit. Een subtiele hint van zoethout en ziltigheid. Deze wijn blijf je drinken.

Schloss Reinhartshausen Riesling Trocken: Een strakke riesling in de herfst? Jazeker, probeer deze dame eens bij warme geitenkaas. Heerlijke combinatie. Schloss Reinhartshausen bestaat al eeuwenlang, sinds 1337. Een hoop geschiedenis dus. Prinses Marianne von Preussen bijvoorbeeld, dochter van koning Willem I, werd eigenaresse in 1855 en maakte Reinharthausen tot een cultureel centrum. Haar schilderijen – ze had er meer dan 600 – en meubels kunnen nog bekeken worden in het kasteel. De beste druiven komen in deze Schloss Reinhartshausen Riesling Trocken terecht. Aromatisch, strak en tropisch. Een kwaliteitsriesling met fruit en mooie zuren.

Y by 11 minutes Pasqua Rosato: Ook een stevige rosé smaakt prima in de herfst. Zeker deze 11 minutes. Het is een blend van carmenère, corvina, syrah en trebbiano. De tekst van Cattalus zijn beroemde gedicht Odi et Amo omcirkelt het portret van Lesbia op het etiket. Zij was Catullus’ geliefde. Waarom heet deze rosé 11 minutes? Het neemt 11 Minutes in beslag om de druiven met de tractor naar de pers te brengen. Het persen van de beste trossen duurt ook 11 Minutes en de schillen rijpen slechts 11 Minutes mee. In de smaak veel rood fruit met citrus en appel. Licht kruidig en crèmig met structuur en stevigheid. Belissimo.

Laat de bladeren maar vallen!

 

ChvZ

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl