Betuws Wijndomein | 1e & enige gouden medaille voor rood

Het Betuws Wijndomein in Erichem (Gelderland) heeft de enige gouden medaille voor rode wijn behaald die dit jaar is uitgereikt bij de Wijnkeuring van de Lage Landen 2021. Daarmee heeft het de beste rode wijn van Nederland en België gemaakt. Daarnaast namen wijnmakers Diederik Beker en Arina van Leenen vijftien zilveren en drie bronzen medailles in ontvangst, alsmede twee ereprijzen voor Beste rode wijnen van de keuring. Diederik Beker werd tevens weer bekroond met de titel Beste wijngaardenier van de keuring.

 De enige gouden medaille voor rode wijn

Dit jaar deden 294 Nederlandse en Belgische wijnen mee aan de Wijnkeuring van de Lage Landen, waarvan 80 rode wijnen. In de categorie rode wijn werd slechts één gouden medaille uitgereikt, die binnengehaald werd door Betuws Wijndomein. Het gaat om de Oud Londen Cuvée Primeur 2019, gemaakt van de druivenrassen pinotin en regent. Vijftien wijnen van Betuws Wijndomein werden met zilver bekroond en drie met brons. Verder werden twee wijnen bekroond als ‘Beste rode wijnen van de keuring’. Naast de Oud London Cuvée Primeur 2019 was dat de Oud London Cuvée Robuste 2019.

Diederik Beker werd samen met twee andere wijnmakers bekroond met de titel ‘Beste wijngaardenier van de keuring 2021’ en met de titel ‘Beste wijngaardenier van de keuring 2019, 2020 en 2021.’

Constante kwaliteit

Wijnmaker en eigenaar Diederik Beker is trots op de onderscheidingen. Diederik Beker: “We laten al jarenlang onze wijnen beoordelen in deze keuring en deze uitslag geeft aan dat we consistent bezig zijn, het ieder jaar een beetje beter doen en dat we inmiddels tot de top van Nederland behoren. Verder is het geweldig te zien dat de wijnen uit de Betuwe het goed doen. Domeinen als Keulenhof in Elst en De Nieuwe Fontein in Culemborg scoren met goud, respectievelijk zilver heel goed. Gelderland als geheel telt inmiddels echt mee als Nederlandse wijnprovincie.”

Hechte samenwerking met Oud London

De ereprijs ‘Beste rode wijnen van de keuring’ voor de Oud London Cuvée Primeur 2019 en de Oud London Cuvée Robuste 2019 is het resultaat van een intensieve jarenlange samenwerking met Hotel Restaurant Oud London in Zeist. Arina van Leenen: “Jaarlijks stellen we samen met het team van Oud London een witte cuvée samen. Deze wijnen kregen afgelopen jaren zilveren medailles. Dit jaar hebben we voor het eerst een rode cuvée samengesteld. Dat we juist met deze wijn de enige gouden medaille voor rode wijn van de Lage Landen hebben behaald is een geweldig resultaat van een hechte samenwerking.”

Pakket prijswinnende wijnen te koop

Om de prijzenregen te vieren heeft Betuws Wijndomein een exclusief pakket samengesteld met drie LingeRood Cuvée Signature wijnen die in deze keuring met zilver bekroond werden. Het gaat om de allerlaatste flessen van de LingeRood Cuvée Signature 2016, 2017 en 2018. Gezien de beperkte voorraad zijn er slechts honderd pakketten te koop op inschrijving. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Betuws Wijndomein.

2021 lastig wijnjaar

De uitslag van de keuring is een mooie opsteker in een lastig Nederlands wijnjaar. Diederik Beker: “Door onder meer het geringe aantal zonne-uren is 2021 een jaar waarin de wijngaard veel aandacht vergt. De druiven rijpen langzamer, alles loopt ongeveer een maand achter, dus we gaan laat oogsten. We snoeien veel bladeren om de druiven nog zoveel mogelijk zon te laten pakken. Het wordt nog een hele uitdaging om dit jaar een goede rode wijn te maken. Als dat niet lukt gaan we alles inzetten op rosé en witte wijn. Ondertussen blijven we bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten, zoals onze alcoholvrije HopHout Thee. Dat is een mousserende wilde veldthee gemaakt van kamillebloem, munt, jasmijn, verveine en hop die we hebben laten rijpen op onze gebruikte houten wijnvaten.”
Over het Betuws Wijndomein

Op het Betuws Wijndomein in Erichem bij Buren worden op een oppervlakte van zeven hectare veertien druivenrassen verbouwd, waaronder Johanniter, Cabernet Blanc, Souvignier Gris, Pinotin, Regent en Cabernet Cortis.

Het hele jaar zijn Diederik Beker en zijn partner Arina van Leenen gepassioneerd bezig met het onderhouden van de druiven in de wijngaard en het maken van wijn. Naast witte en rode wijn maken zij onder meer mousserende (parel)wijnen, alcoholvrije wijnen, cider en verjus.

Daarnaast stellen zij hun domein graag open voor bezoekers. Dit kan onder meer tijdens een wijnproeverij, picknicklunch, picknickborrel en evenementen zoals de Open Dag van de Nederlandse Wijngaarden. Ook ontvangen ze groepen voor proeverijen, vergaderingen, team-uitjes, borrels, bruiloften en andere festiviteiten.

De wijnen zijn te koop in de eigen wijngaardwinkel op het domein en bij diverse wijnwinkels in Nederland. Ook worden ze geschonken in steeds meer Nederlandse toprestaurants.

Foto: @RoosWillemsen


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl