High van de truffel – met topwijnen van Anfors in La Rive

Hans Bijvoets van Anfors wacht me op en gaat voor. In twee zalen aan de oostvleugel van het Amstelhotel op de begane grond is zijn tasting Proef Anfors. ‘Links en rechts staan onze wijnen, Spaans en Italiaans door elkaar heen. Ga lekker proeven en straks gaan we met zijn allen naar beneden’. Het is inderdaad rustig want de proeverij is exclusief gehouden, het is een verademing om zo kalm te proeven. Vaak genoeg moet je dringen om bij een spuugbak te komen.

Highlights Proef Anfors

In totaal staan 47 wijnen ter tafel. Bij Anfors zijn er geen slechte wijnen, het totale aanbod heeft een hoge kwaliteit. Dus hier een paar trouvailles van deze middag: de champagne Brut Eloquence van J.L. Vergnon is een mooi product, een hoge wijn. De Cava Brut Nature van Parès Baltà valt op door zijn rijpe tonen en de duidelijke toast, deze kan in een blind proeverij heel wat champagnes naar de kroon steken. De prijs is minder dan de helft van de Vergnon. Pecorino is niet zo’n hele bekende druif. Bij Anfors komen we deze tegen bij Falerio Pecorino Onirecep 2015, leuk Italiaans bittertje, rijp en zwoel. De Gavi del Commune di Gavi Minaia 2015 is een wijn die door zijn sap en mineraliteit velen zal verblijden. Anfors biedt ook een witte Bierzo, de Mengabo Blanco 2014 van de godello. Superzacht en stevig, mooie zuren en mineraliteit.

dourthe-006Spanje expert Marcel van Twist, die alweer enkele jaren voor Anfors werkt, laat enkele wijnen zien. Van Twist weet de finesses van iedere wijnbereiding en spreekt de namen ook nog een correct uit. Je staat versteld van zijn kennis. Een van zijn favorieten is de Ribeiro Peňa 2015 van o.a. treixadura, een ronde, fruitige wijn waar je geen genoeg van kunt krijgen. Uit Ribera del Duero is van Pagos de los Capellanes Valdeorras O Lucar do Sil Barrica 2014 van godello een mooi voorbeeld van een houtgerijpte witte wijn die niet opdringerig is. Uit Campania maakt de Campi Flegrei Piedirosso 2015 indruk: vol, vlezig en mineralig De nero d’avola va Planeta is altijd goed: Sicilia Plumage 2014. Tot slot nog de Rioja La Condenada 2014 van Artuke. Naast de temprannillo zit ook wat graciano, garnacha en palomio fino in de blend. Goed geïntegreerd hout, kruidig, sappig en lengte.

La Rive

Dan is het tijd om naar La Rive te gaan. Want het Amstel Hotel viert zijn 150e jubileum, daarom organiseert Anfors samen met restaurant La Rive een heel bijzondere editie van Proef Anfors. Tijdens deze uitgebreide wijnproeverij met aansluitend vijfgangendiner wordt er flink uitgepakt. Bijvoets is met sommelier Ronald Opten en de chef Rogier Rassin naar Piemonte afgereisd en ze zijn teruggekomen met ruim een kilo witte truffel. En daar zijn ze vanavond bepaald niet zuinig mee. Opten is een topsommelier die keuzes van glazen en wijnspijs combinaties goed kan uitleggen. En aan Rassin kun je het koken wel overlaten. Een kleine Magnum met foie gras, een houten kistje met gemarineerde witte truffel. Vooral de tarbot met bloemkool, ossenstaart en geraspte witte truffel was zinnenprikkelend. Opten liet de schaal met witte truffel rondgaan, om high van te worden. Zo heerlijk. Bij de rundersukade met risotto en uiteraard weer witte truffel maakt Hans Bijvoets – ook een voormalig sommelier – twee vijfliter flessen Barbaresco 2006 van Pelissero uit zijn eigen kelders open. Het decanteren was nog een hele klus.

dourthe-018Nebbiolo is niet de makkelijkste druif en Barberesco niet de meest toegankelijke wijn, maar Pelissero maakt er een feestje van. Twee wijnen uit twee verschillende wijngaarden. Een gezamenlijke proefnotitie: veelzijdige neus met rood fruit, specerijen, bloemig en licht vanille. Stevig in het palatum met structuur en een bite, goed sap en een lange kruidige afdronk. Bij de langoustine met buikspek werd eerder de weergaloze Exceptional Harvest 2014 van Bodegas Ximénez-Spinola geschonken. Ook zo’n wijn die je moet weten te vinden, precies wat Anfors deed.

Proef Anfors

Zo’n avond als dit vergeet je niet snel, een feest en een smaaksensatie. La Rive was voor dit speciale event zowel ’s middags als ’s avonds uitverkocht. Ook wineprofessionals als Ron Andes en Lieske Vos hebben de gang naar het Amstel Hotel gemaakt. Het was gewoon een hele ervaring. Anfors organiseert al langer proef events met topgastronomie. Op hun website is daarover alles te vinden. Én: de wijnen van Anfors waren eerst uitsluitend in de horeca verkrijgbaar, maar in deze tijd is dat niet meer haalbaar nu iedereen altijd en overal op zijn mobiel kan zien hoeveel een wijn kost en waar deze vandaan komt. Vandaar dat in de webwinkel van Anfors de meeste wijnen te zien en te kopen zijn. Gelukkig maar. En La Rive: het koppel Rassin en Opten is weergaloos, maar er werken nog meer mensen die al jarenlang en sommigen decennialang dit restaurant en hotel trouw zijn. Dat zegt genoeg. Amsterdam mag blij zijn met zo’n topetablissement in de stad.

Charlotte van Zummeren

 

Anfors
Amstel Hotel

 

 

 


Rubriek(en):
Culinair

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl