Interview met Ciska van Nispen en Peter van Houtert: Yin en Yang

De directie bestaat uit ons beiden’ zo verklaarde Peter van Houtert bij een eerder verzoek. Vandaar dat voor de reeks interviews met CEO’s van wijnimporteurs het verzoek naar Verbunt ging voor een gesprek met beide directeuren. Dat was nog niet een, twee, drie geregeld, ze  hebben het alle twee erg druk, maar uiteindelijk zaten we op de eerste maandag van april aan de koffie in restaurant De Salentein. Tegelijkertijd vindt de voorjaarproeverij plaats en het personeel is druk doende het buffet voor de gasten in orde te maken. Een combinatie van Brabantse en Argentijnse gastvrijheid aldaar in Nijkerk. De huzarensalade op het buffet en de parilla op het terras voor een gegrild stukje Argentijns kwaliteitsvlees van eigen huis.

Tilburg

Verbunt Wijnkopers is een van oorsprong Tilburgs familiebedrijf, de geschiedenis gaat terug tot 1844,  en het Brabantse familiekarakter bleef uiteindelijk tot aan 2010. Van 1971 tot aan 1991 van de vorige eeuw waren Douwe Egberts (DE) gevolgd door United Distillers (UD), nu bekend als Diageo, de eigenaars. Douwe Egberts wilde zich ook manifesteren in de wine & spirits, en zag Verbunt als een mooi vehikel daartoe. Het bleek moeilijker dan gedacht om een positie te verwerven en in 1986 verkocht DE Verbunt daarom aan United Distillers. Verbunt handelde al van oudsher in gedistilleerd, maar al snel bleek dat de mondiale aanpak van grote merken door UD hier niet bij aansloot. De wijnhandel verkommerde ook binnen deze constellatie. In 1991 was er dan het voorstel tot een management buy out van het wijngedeelte op instigatie van Frans Verbunt – de vijfde generatie – en Jan de Kock die al sinds 1965 bij het bedrijf werkte. UD ging ermee akkoord en vanaf 1991 werd Verbunt weer een familiebedrijf.

Van Houtert kwam in 1986 bij Verbunt na de Hotelschool Maastricht. Deze carrière was niet gepland. Het vizier lag op het conservatorium, hij wilde dirigent worden. Het vereiste absolute gehoor ontbrak en Peter van Houtert vertrok naar de Hotelschool in Maastricht, een keuze waar hij nooit spijt van heeft gehad. Afgezien van zijn eerste job bij het Victoriahotel in Amsterdam en een uitstapje als inkoper bij de HEMA en de Bijenkorf tussen 1994 en 1998, hij was o.a. verantwoordelijk van de herlancering van de fameuze Buzetwijnen, heeft hij zijn hele carrière bij Verbunt gewerkt.

Ciska van Nispen heeft Voeding en Diëtetiek gestudeerd in Den Haag en belandde na haar afstuderen bij Coca Cola. Via bier, gedistilleerd en wijn – bij respectievelijk Allied Breweries (nu ABInbev) Allied Domecq en Walraven & Sax – vervolgde zij haar loopbaan als marketing manager bij DeSter in Hoogstraten (B), dit bedrijf produceert care & catering materialen voor de luchtvaartindustrie, om in 2003 als marketing manager bij Verbunt te starten.  Toen Mijndert Pon Verbunt overnam in 2010 is haar functie verder uitgegroeid, zij nam toen Logistics & Services en Finance &HRM over van Frans Verbunt. ‘Ik heb in mijn tijd bij Verbunt nu zeven jaar bij de familie Verbunt gewerkt en zeven jaar bij de familie Pon.’

Met Salentein naar de 21e  eeuw

Van Houtert ‘ik heb al in 2001 kennis gemaakt met Mijndert Pon. Een sober mens en een visionair’. Deze kennismaking leidde tot samenwerking. Verbunt ging vanaf 2001 de wijnen van Salentein voeren. Dat ging zó goed, de verkoop van Salentein in Nederland loopt al in de 6 cijfers terwijl de wijnen niet in de supermarkten staan, dat een overname door Salentein in het vizier kwam. Salentein is internationaal actief in landbouw, veeteelt en de productie en wereldwijde distributie van wijn. De Salentein producten worden naar meer dan 40 landen gedistribueerd. De naamsbekendheid in Argentinië en Nederland is groot, het huis is al bijna een merk. Salentein beschouwt Nederland dan ook als haar tweede thuismarkt naast Argentinië. Frans Verbunt verkocht in 2010 zijn aandelen aan de Salentein Holding van Mijndert Pon. Vanaf deze datum zijn Van Nispen en Van Houtert respectievelijk operationeel en commercieel directeur van Verbunt Wijnkopers.

Zij leggen verantwoording af aan de CEO van de Salentein Holding in Buenos Aires. Salentein Holding staat overigens volledig los van Pon Holdings, de grootste importeur in Nederland van o.a. Volkswagen, Audi en Porsche. ‘Verbunt  was een traditioneel Brabants familiebedrijf, maar door Salentein zijn we 21e eeuw binnengelopen.’ aldus Peter van Houtert. De sobere Mijndert Pon stelde prijs op een strakke organisatie en zo geschiedde. Gemoderniseerd en gestructureerd, Van Nispen en Van Houtert zijn er zeer senang mee.

Yin en Yang

De rollen verschillen. De één – Van Nispen – doet de back office, de ander – Van Houtert –  is het gezicht naar buiten, de front office.  De één doet alles behalve sales, de ander doet de sales. De één zorgt voor structuur, adequaat management en de organisatie, de ander haalt nieuwe klanten binnen middels beursbezoek en wining and dining. Ze vullen elkaar aan, Yin en Yang. Het is een intense samenwerking die beiden goed bevalt ‘al is er uiteraard weleens discussie.

Het zoeken naar nieuwe parels in de wijnwereld heeft geleid dat Errazuriz nu in de portfolio zit. ‘nr. 5 van de most admired wine brands of the world’, niet zomaar een wijnhuis dus. Onlangs is het familiebedrijf Farina uit Veneto ook aan deze portfolio toegevoegd.

Verbunt is naar beider zeggen gezond en goed voorbereid op de toekomst. Van Nispen ‘ik blijf analyseren en onszelf een spiegel voorhouden hoe we de zaken nog beter consolideren voor de toekomst.’ Salentein is wijnhuis nr. 1 binnen Verbunt, maar Frankrijk komt daar vlak achteraan met Laurent Miquel. Sinds de overname door Salentein zijn de Stock Keeping Units gedaald van 900 naar 700 en een verdere daling is niet uitgesloten. Tevens zijn – door de focus op een langdurig en gezond partnership – het aantal leveranciers gedaald maar zij hebben nu een groter aandeel binnen Verbunt. Dit is ook nodig om slagvaardig te blijven. ‘Altijd het vizier op de toekomst houden’.

Verbunt behoort bij de top tien importeurs van Nederland, het bedrijf bedient de horeca en wijnspeciaalzaken. Er werken 26 mensen, opslag en distributie zijn uitbesteed. Verbunt is 35 jaar geleden een samenwerkingsverband onder de naam ‘Wijnkring’ begonnen, momenteel zijn er meer dan 100 winkels. Het Wijnkring concept is bestemd voor de betere zelfstandige slijter en wijnspeciaalzaak. De winkels zijn autonoom, maar er zijn wel harde afspraken om deze support voor beide partijen commercieel aantrekkelijk te houden. Daarnaast zijn er vanwege het merkenbeleid diverse online shops opgezet zoals salenteinshop.nl, polrogershop.nl en errazurizshop.nl. Deze online verkoop hindert de Wijnkring winkels niet ‘ze ontvangen de lead en worden gecompenseerd als de verkoop binnen hun postcode valt’.

Hart

Dat Salentein en Mijndert Pon beiden aan het hart ligt, blijkt als het overlijden van Mijndert Pon ter sprake komt. ‘We waren toen voor zaken in Barcelona en rond de middag kregen we een telefoontje dat hij toch nog plotseling overleden was. Hij was 82 jaar en opgenomen in het ziekenhuis, maar dit hadden we niet verwacht.’ Later op diezelfde dag, 17 juli 2014, werd Nederland geconfronteerd met het drama van de MH17. ‘Het was een bizarre dag die we nooit meer zullen vergeten’. De zoon en twee dochters van Mijndert Pon zijn nu de eigenaren en met hen hebben beiden een zeer goede band. Zo goed dat ze al in de startblokken staan als ze horen dat Mijnderts zoon Ben Pon onverwachts op de proeverij is gearriveerd. Van Nispen en Van Houtert zijn een dynamisch duo binnen een mooi stukje Brabantse en Argentijnse geschiedenis. Een Tilburgs familiebedrijf uit 1844 met Argentijnse roots en twee directeuren met hart voor de zaak. Iets om trots op te zijn.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Interviews

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl