Interview: Wijnkoper Frank Donker van LFE

Journalisten komen wijnkopers regelmatig tegen op beurzen. Een mooi beroep: proeven, reizen en kopen. Fascinerend ook; wat doet een wijnkoper nou precies? Vandaar het verzoek richting LFE voor een interview met één van de bekendste wijnkopers in Nederland: Frank Donker. Hij zit op deze mooie vrijdagse lentedag al klaar in de Brasserie van Karel V in Utrecht ‘Je bent mooi op tijd, fijn’. Donker woont in Engelen onder de rook van Den Bosch en is een Brabantse Bourgondiër die net zoals de meeste LFE’ers gezond- en fitheid belangrijk vindt. Ook een warm mens. Een familieman met hart voor het gezin, jarenlang zijn dochters gecoached bij het hockeyen in het weekend. Iets wat hij mist nu twee van zijn kinderen studeren. Voor de interviewster heeft hij een mooie fles meegenomen als attentie voor haar trouwdag in dezelfde week.

Donker loopt nog wat moeilijk door een orthopedische ingreep. ‘Het herstel duurde heel wat langer dan ik dacht’. Zo komt dat hij nu al een aantal maanden niet heeft gereisd, iets wij hij gemiddeld twee keer per maand voor zijn werk doet. Dat reizen speelt in zijn werk een grote rol, zo zal later blijken.

Maastricht

Na de middelbare school is Frank Donker naar de Hogere Hotelschool Maastricht gegaan, een instituut dat menig wineprofessional heeft opgeleid. Hij werd daar mede in de wijn geschoold, zijn studierichting was financieel-economisch, en is altijd in de wijn gebleven. Stages bij De Swaen in Oisterwijk, Bouchard Père & Fils in Beaune en Okhuysen leidden na het afstuderen tot een dienstverband bij de Haarlemse importeur als commercieel medewerker. Na 2 jaar vertrok hij naar Walraven|Sax als sales manager. Vier jaar hierna werd  hij voor het eerst wijnkoper bij de Sligro. ‘Op dat moment niet de vergelijken met de Sligro van nu. In mijn periode verviervoudigde de inkoop, maar dat is een fractie van wat er nu wordt verkocht.’ Sinds 2001 werkt hij bij LFE. En LFE is een grote importeur, één van de grootste drie van Nederland.

Kerst

Mijn werk kun je het beste uitleggen met de afkorting k e r s t’. Kwaliteit is het belangrijkste. Hij proeft jaarlijks na de oogst alle bulkwijnen in de landen van herkomst en daarvoor reist hij de hele wereld over. ‘Ik proef vooral wijnen van onder 5 Euro en dat is lastiger dan je denkt’. Ter plekke maakt hij ook de blends, adviseert toevoegingen zoals geconcentreerde most – Nederlandse consumenten houden gewoon van wat zoetere wijnen –  en zet protocollen uit voor alle kwaliteitscontroles ter plekke voor als de wijnen vervoerd worden. De wijnen worden vervolgens in Nederland organoleptisch getest door het instituut Meron in Almere.

LFE maakt huiswijnen voor een aantal supermarkten en daarvoor is constante kwaliteit enorm belangrijk. De containers bulkwijn gaan de hele wereld over en staan dan bijvoorbeeld een dag op de kade in Singapore. Ook deze wijn wordt weer gecontroleerd. Een belangrijk deel van het werk van Donker is constante kwaliteit inbouwen en dat steevast te checken. Binnen die kwaliteit valt ook het proeven van de wijnen van de concurrenten, hoe is de kwaliteit daar. Met een mooi woord benchmark genoemd. En ook dit doet hij het hele jaar door. Beurzen zijn een terugkomend iets, maar ook dagenlange proeverijen bij en met de huizen van LFE. Zijn proef- en gesprekspartners zijn de wijnmakers

De ‘kerst’ vervolgt met Educatie voor zichzelf, maar ook voor de andere medewerkers van LFE. ‘Ik wil dat dat ze de wijnen en de achtergrond snappen’. De R in kerst gaat over Relatiebeheer in de meest brede zin van het woord; het onderhouden van de contacten in binnen- en buitenland. De S staat voor Sourcing, waar de wijn vandaan komt. Het overleg met de producenten, de wijnmakers, de huizen. Hoewel LFE veel bulkwijn verkoopt – of met een mooier woord: wijn voor massaconsumptie – is de andere 50% van LFE wijn van huizen zoals Castel, Tariquet, Villa Maria, Casa Silva, Bellingham etc. Voor LFE zijn dit de parels in het assortiment. De t tenslotte staat voor tandem. En dat is een punt dat bij alle LFE’ers inclusief Donker leidt tot enige sentimentaliteit dan wel emotionaliteit. ‘We doen het met zijn allen, ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid en met elkaar bouwen we aan de verkoop van onze wijnen. Die teamspirit en samenwerking is een van de belangrijkste pijlers onder het bouwwerk  LFE.

Proeven

Naast het professionele proeven voor zijn baan is Donker ook nog lid van twee prominente wijnclubs: Het goede glas door Chateau Bethlehem – nog afkomstig van de Hotelschool Maastricht – en Het College der Wijnsenioren wat dateert uit 1947 en waar alle grote importeursfamilies zoals Sauter, De Bruijn, Kerstens, Kat etc. in vertegenwoordigd zijn.

Een ander aspect van Donker’s niet aflatend professionaliteit is de focus op de consument, want dat is tenslotte de doelgroep. ‘Ik wil altijd weten waarom consumenten bepaalde wijnen aangenaam vinden. Waarom? Is dat het zoetgehalte, het hout etc. Toen vroeger de papieren vuilophaal nog op de donderdagavond plaatsvond, reed ik vaak een rondje om te zien wat voor wijndozen bij mensen voor de deur stonden. Om goed in te kopen moet je weten wat de mainstream graag drinkt.’ Iedere willekeurige consument met niet teveel wijnkennis is voor Donker daarom een zinvolle gesprekspartner. Hij raadt ook ondergetekende aan om eens in gesprek te gaan met iemand in de supermarkt ‘de meesten weten zich geen raad voor het schap.

MV

Naast zijn drukke baan heeft Frank Donker inmiddels de theoretisch examens van Magister Vini afgerond en hij hoopt in de nabije toekomst zijn scriptie te gaan schrijven. Deze scriptie gaat over bulkwijn uit het zuidelijk halfrond. Dat is de laatste twintig jaar bijna verdubbeld, blijft dat zo groeien? En ook zijn werk als docent aan de Wijnacademie – Noord- en Zuid-Amerika en Oceänië – is inspirerend.

Een leven gevuld met wijn en toewijding. Vooral dat laatste maakt veel indruk. Zoals ze zeggen, topsport bedrijf je in alle facetten van het leven. Zo bedrijft Frank Donker zijn vak, hij is er altijd mee bezig.  ‘Thuis werk ik overigens nooit’ zegt Donker. Als hij niet op reis is, dan is hij bij zijn gezin. Zijn vrouw heeft al jaren een parttime marketingfunctie in de brillenbranche en met zijn tweeën hebben ze het gezin bestierd. Op één vraag kan Donker amper antwoord geven. Of hij zich ziet werken bij enig andere importeur, het hart ligt overduidelijk bij LFE.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Interviews

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl