Isole e Olena

 

Wine Professional: Paolo de Marchiwinekitchen klDe stromen bezoekers lopend op weg naar de Rai vanaf het station en de ellenlange files in de omgeving van Amsterdam geven het al aan. De Horecava 2011 is begonnen en in het kielzog hiervan de Wine Professional. Deze beurs is zeer populair onder de Nederlandse wijnprofessionals. Niet alleen laten talloze wijnimporteurs hun wijnen proeven, diverse workshops en masterclasses geven het geheel ook een ‘boost’. Zo was dit jaar wijnmaker Paolo de Marchi overgekomen om een workshop te geven over Chianti’s en deze workshop liep uit tot acht uur. Daarna had De Marchi niet vrij, in rap tempo werd hij naar Amstelveen gebracht voor een winemakersdiner in de Winekitchen.


Winemakersdiner: Isole e Olena en de Winekitchen

 

In Amstelveen is één wijnbar gevestigd: de Winekitchen in het Oude Dorp. De eigenaars Remco en Jessica Snoek zijn uiteraard gek van wijn en hebben al een tijd geleden hun idool gevonden in deze wijnmaker Paoli de Marchi van het wijnhuis Isole e Olena uit Toscane in Italië. De Buitenveldertse wijnhandel Art of Wines van Mart Bellemakers is onderdeel van Les Genereux en importeur van deze wijnen en wist Paolo de Marchi te strikken om in de Winekitchen zijn wijnen bij de bijpassende gerechten te presenteren.‘Ik vind het leuk om met consumenten te praten en U bent ook allemaal welkom op mijn winery om m’n wijnen te proeven’. Paolo de Marchi doet dit soort presentaties namelijk vaker. Dat lijkt gewoon, maar dat is het niet. Eigenaars van beroemde wijnhuizen begeven zich normaal gesproken alleen maar onder professionals om meer technisch over hun product te praten. Meneer de Marchi heeft er zichtbaar plezier in om met de Amstelveense aanwezigen te praten over zijn wijnen en gaat bij meerderen aan de tafel zitten.

 

‘Ik heb een aantal mensen direct benaderd voor deze avond en ik zat zo volgeboekt, dus ik heb niet hiervoor hoeven te adverteren’, aldus Remco Snoek van de Winekitchen. De gasten genieten hier van het op maat gemaakte menu van de Winekitchen. Ganzelever, tonijn, truffel, pasta, konijn en een vanilla panna cotta maken deel uit van de vier gangen en er wordt zichtbaar genoten. Ook door Paolo de Marchi, want er als iets Italiaans is, is het wel konijn. De Marchi heeft naast Isole e Olena een wijnbedrijf in Piemonte. Daarmee ging hij terug naar zijn roots, want zijn wijnmakende familie was oorspronkelijk in Piemonte gevestigd. Hier vandaan komt de Uvaggio Propieta Sperino uit Lessona. De wijn is een blend van nebbiolo, vespolina en croatina. De nebbiolo is nooit een makkelijke druif en deze wijn lijkt gemaakt om de consument over de streep te trekken. Meerdere bezoekers van de Winekitchen laten zich ontvallen ‘het is even wennen, maar deze wijn is interessant’.De Marchi maakt in Toscane in een kleine oplage chardonnay en deze avond zijn er nog een paar flessen voor de liefhebbers in de wijnbar. De Marchi plantte chardonnay om de lokale rassen mee te pimpen, maar besloot vanwege de hoge kwaliteit en het bewaarpotentieel tot een mono-cepage. De chardonnay is volgeel, rijp en vettig. Een mooi mineralig glas dat inderdaad – we proefden 2007 – nog jaren kan rijpen, als het lukt om te wachten. De Marchi laat daarna zijn rode wijnen van verschillende wijngaarden proeven met de topwijn Cepparello als klapstuk. De wijnmaker bekent lang te hebben gezocht naar de juiste kloon voor de verschillende terroirs, maar hij heeft de juiste gevonden. Deze Cepparello is een 100% sangiovese en vanwege de wetgeving een IGT. Het glas laat zien wat de sangiovese aan kwaliteit in huis heeft. In het hart van Chianti Classico, tussen Florence en Siena, worden steeds vaker mono-cepages van sangiovese gemaakt en dat is een mooie ontwikkeling. Het zijn niet de meest goedkope wijnen, deze top Chianti Classico’s. De instapwijn van De Marchi kost ruim zeventien Euro, maar de kwaliteit is gegarandeerd.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl