Israël | Golan Heights: Yarden

Voor menigeen misschien terra incognita, maar in Israël wordt wijn gemaakt. Nog sterker, Israël maakt al sinds mensenheugenis wijn. Tot de 19de eeuw werd er in Israël alleen maar wijn verbouwd voor godsdienstige doeleinden. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw kreeg Israelische wijn een totaal ander elan en werd langzaamaan populairder in het eigen land. Inmiddels worden de wijnen volop geëxporteerd.

De vijf grootste wineries – Carmel, Barkan, Golan Heights, Teperberg en Binyamina – bezitten 80% van de markt. En over Golan Heights – en met name de Yarden range – hebben we het in dit artikel. De wijnen van Golan Heights Winery zijn producten afkomstig uit de Golanhoogte. Zoals overal ter wereld in de beste wijngebieden, draait alles om het terroir, de combinatie van ondergrond en klimaat, ook bij Golan Heights Winery. Hoewel Israël een warm klimaat heeft, worden de wijngaarden van dit wijnhuis door de hoge ligging toch aangemerkt als cool climate. Sommige wijngaarden liggen op 1100 meter hoger tussen de besneeuwde bergtoppen. Dit, in combinatie met de vulkanische ondergrond, maakt dat hun wijnen tot de top van de wereld behoren.

De Yarden wijnen vormen het boegbeeld van het wijnhuis. In de wijnen van Yarden zitten de mooiste druiven van de beste wijngaarden. De naam verwijst naar de rivier de Jordaan (Yarden in het Hebreeuws). De meest bekende wijngids over Israëlische wijnen, Rogov, geeft Golan Heights Winery 5 sterren en schrijft: ‘Vanaf het moment dat zij hun eerste wijnen produceerden in 1984, is er geen twijfel dat Golan Heights Winery de regio op de wereldwijnlijst heeft geplaatst. Zij zijn de leider in kwaliteit. De chef-wijnmaker, Victor Schoenfeld, weet goed wat hij doet. Hij heeft zijn opleiding in Californië, Frankrijk en Australië gehad en combineert oude- en nieuwe wereldstijl’.

Yarden heeft in Nederland een range van 8 wijnen:

Yarden chardonnay: 50% van de wijn rust op barrique en 100% op de eigen druivenschilletjes. Dat geeft intensiteit en verdieping. Tropisch (mango, ananas) met vanille. Een heerlijk zachte chardonnay

Yarden viognier: De viognier rust deels op barrique en deels op RVS, zo behoudt de wijn zijn frisheid. Veel structuur, romig en vol met tropische tonen, aromatisch en bloemig. Subtiele honingtonen.

Yarden petit verdot: 100% petit verdot wijnen vind je niet vaak, maar Yarden heeft een prachtexemplaar. Zwoel met rijp rood en zwart fruit, cederhout en licht bloemig. Een volle gestructureerde en smaakvolle wijn.

Yarden pinot noir: de pinot noir rust op barrique en heeft zowel structuur als frutigheid. Dank aan frambozen en aardbeien gecombineerd met het typische droogje van de pinot noir. Fluweelzacht, structuur en fruitigheid, wat wil een mens nog meer.

Yarden cabernet sauvignon: Een cool climate cabernet met rijp zwart en rood fruit, specerijen, chocolade, tabak en kruiden. Rijk, complex en geconcentreerd. Elegant, zijdezacht en krachtig.

Yarden syrah: Deze syrah biedt in de geur en smaak cassis, wilde bessen en frambozen. De wijn is aards en jammy met tonen van tabak, kruiden en chocolade.

Yarden 2T: Portugal meets Israël, 2 Portugese druivenrassen, touriga national en tinta cao, groeien oo Israelische hoogte. Een stevige jongen met kruidigheid, tonen van kersen, pruimen en bloemen en een vleugje chocolade.

Height Wine Frozen Gewurztraminer: Dit is een Israëlische ‘Eiswein’. De gewurztraminer wordt eerst bevroren en daarna geperst. Een hele geconcentreerde en volle, fruitige, frisse aromatische wijn met appel en peer. Een vloeibare bonbon!

De prijzen van de Yarden variëren van ca. 15 Euro (chardonnay, viognier), 20 Euro (frozen gewurztraminer), 25 Euro (2 T, syrah, pinot noir), 27 Euro (cabernet) en 30 Euro (pinot noir).

In december zijn de wijnen in de actie.

 

ChvZ

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl