Kennismaken met: Viňa Ventisquero

Joke Holster en Robert Handjes gaven onlangs een tasting van een huis in Chili waar zij nu bij De Monnik Dranken mee werken. Dit is een relatief nieuw en jong huis: Ventisquero. Een huis met een mooie en  moderne presentatie en onderdeel van een groep met o.a. Kalfu, Ramirana en Yali.

Gonzalo Vial is de oprichter. Hij is eigenaar van Agrosuper, het grootste levensmiddelenconcern van Chili. Het wijnhuis heeft als eerste van Chili het groene certificaat Sustainable Wine of Chile gehaald en is daarmee toonaangevend voor de moderne manier van wijnbouwen in Chili. Alle wijnen van Ventisquero worden gemaakt van druiven van eigen wijngaarden, er wordt niets gekocht. Dus ze weten precies wat er in de wijngaarden gebeurd. De winery werd gebouwd in Maipo Valley en daaromheen werden de eerste wijngaarden aangeplant, kort daarop gevolgd door wijngaarden in Casablanca Valley en Apalta Valley. In 2001 kwam de eerste jaargang op de markt. Ventisquero betekent gletsjer in Chili. Eén van de meest indrukwekkende gletsjers van het land is de gigantische Grey gletsjer in het zuiden. De premium serie wijnen van Viña Ventisquero zijn geïnspireerd op en vernoemd naar dit prachtige natuurverschijnsel.

Inmiddels heeft Ventisquero wijngaarden aangeplant in 7 verschillende wijngebieden te weten: Maipo, Casablanca, Apalta, Lolol, Leyda, Peralillo en Huasco in Atacama. Ventisquero produceert wijnen in verschillende prijsklassen. Van de soepele, fruitige en toegankelijke Clasico wijnen via Yelcho, Reserva, Queulat (single vineyard), Grey (single Block) naar de Icoon wijnen zoals Heru, Vertice, Pangea en Enclave.

Felipe Tosso, in 2012 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Chili, en Australiër John Duval, voormalig hoofd wijnmaker van Penfolds en onder andere 16 jaar verantwoordelijk voor de beroemdste wijn van Australië, Penfolds Grange vormen het wijnmakersteam.

Op de proeftafel stonden achtereenvolgens:

 • Ventisquero Clasico Sauvignon Blanc 2016 € 6,50: rond en toegankelijk
 • Ventisquero Clasico Chardonnay 2016 € 6,50: heerlijk slobbertje
 • Ventisquero Reserva Chardonnay 2015 € 9,95: uit Casablanca, zacht en mineralig
 • Ventisquero Reserva Pinot Noir 2014 € 9,95: zéér fruitig
 • Ventisquero: GREY Pinot Noir 2013 € 18,50: aards, scherp randje, aanwezige tannines, een wijn om iets bij te eten, diepgang, kracht.
 • Ventisquero Reserva Cabernet Sauvignon 2015 € 9,95: soepeler dan je zou verwachten van een cabernet sauvignon. Véél wijn voor die prijs.
 • Ventisquero ENCLAVE Cabernet Sauvignon 2012 € 59,95: gelauwerd in het Perswijn wijnconcours. Complexe wijn met cassis, mint, pepertje en eikenhout. Een wegdroomwijn.
 • Ventisquero Clasico Syrah 2015 € 6,50: hout, mint en een klein zoetje. Allemansvriend.
 • Ventisquero Queulat Gran Reserva Syrah 2012 € 14,00: wit pepertje, mintig, licht.
 • Ventisquero GREY syrah 2014 € 18,50: komt uit Apalta. Categorie ‘now we are talking’, tegenhanger van de noordelijke Rhône. Klasse.
 • Ventisquero Pangea Syrah 2012 € 59,95: balans, lengte, complex, intens. Prachtig.
 • Ventisquero Reserva Carmenère 2015 € 9,95: strak, elegant
 • Ventisquero Vertice 2011 € 59,95: carmenère en syrah. Barstend van het sap, veel lengte. Een mijmerwijn.
 • Ventisquero GREY GCM 2015 € 18,50: aangename zwoele wijn. Airconditioning aan.

Een bijzonder interessante proeverij. Iedere prijsklasse biedt waar voor zijn geld met een oplopende graad van complexiteit. De icoonwijnen zijn als zo vaak té hoog geprijsd. Het zijn fantastische producten, maar met twee tientjes lager is de prijs-kwaliteit verhouding superbe. Met deze prijs van € 59,95 valt er iets te zeuren, wat ik nu dus ook doe. Verder: Ventisquero is een prachthuis, het was een aangename kennismaking

 

ChvZ

nabericht: Bij het schrijven van dit artikel is het onbekend of dit huis getroffen is door de bosbranden van dit moment in Chili.

De wijnen van Ventisquero zijn voor bovengenoemde prijzen verkrijgbaar bij de betere wijnwinkels.

Ventisquero


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


  Hoofdmenu
  error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl