Koninklijk proeven met de Koninklijke DMD

Het is weer zo’n onvervalste proefmaandag in maart. Harde wind, buien, wolken, grijs weer en vier proeverijen op een dag. Prowein komt er duidelijk aan, en de producenten zijn dus toch al in de buurt, vandaar alle proeverijen. Vandaag reisden we af naar Paleis Soestdijk. Hier organiseert De Monnik Dranken haar jaarlijkse Wine Experience van 2019.

De Monnik Dranken (DMD) vierde afgelopen oktober haar honderdste verjaardag en werd een paar maanden erna beloond met het predicaat Koninklijk. Het verkrijgen van zo’n predicaat is bepaald geen sinecure, het hele doopceel wordt gelicht en de procedure is tijdrovend. Maar het resultaat mag er dan zijn. En als Soestdijk haar deuren dan kan openen voor een proeverij, is het honderdjarige geluk compleet. Hans en Luuk olde Monnikhof zijn zichtbaar blij met deze locatie.

De Monnik Dranken was vooral een groothandel in het oosten, maar na het faillissement van Dirkzwager, nam het bedrijf een gedeelte van het wijnportfolio over inclusief de medewerking van Joke Holster en Robert Handjes. Daarmee werd de DMD een importeur van belang. En dat bleek vandaag op Soestdijk. 34 wijnproducenten van over de hele wereld staan verspreid over het paleis achter tafels hun wijnen in te schenken. En het is een drukte van belang. Een kleine 600 mensen hebben zich aangemeld voor de Wine Experience.

Voor de meeste vijftigplussers is Soestdijk vooral bekend van de bordesscène op de verjaardag van Juliana. Hoewel de ingang van de proeverij aan de linkerkant van het uitgestrekte paleis ligt, staat menig proever te zwaaien vanaf het bordes terwijl een vriend of collega vanaf het grasveld een foto neemt. Soestdijk zit bij velen in de genen en als je dan rondloopt door alle zalen en de tafels ziet waar het gezin van Julian en Bernhard at, zat of sliep dan geeft dat toch een extra dimensie. Dit paleis is vanaf ca. 1650 bewoond geweest door Oranjes. Van de jonge stadhouder Willem III tot en met Juliana en Bernhard die beiden in 2004 overleden. Naderhand is het paleis niet meer als koninklijke woning gebruikt. Het wordt binnenkort een centrum voor innovatie, maar tot die tijd kan het nog gehuurd worden. Zoals vandaag door De Monnik Dranken.

Parkeerwachters staan klaar om je een beschikbare plek te wijzen. Bij de ingang van de paleistuinen legt een medewerker van DMD de juiste weg uit, indien nodig is er ook vervoer. Bij de entree krijg je je proefboekje en ga je met een trap naar boven waar in de linkervleugel voor vandaag een koffiekamer is gemaakt met zitjes. Personeel loopt af en aan met fingerfood en maken kilometers in het uitgestrekte gebouw. Overal staan tafels met schone glazen en medewerkers lopen af en aan om de spuugbakken te legen. Robert Handjes geeft ondertussen in de rechtervleugel een masterclass over het gebruik van hout in wijn en de invloeden vice versa.

De route langs de proeftafels tafels is koninklijk. Via de stamboomkamer, waar de prachtige huizen Souterrains uit Chenonceaux en Pré Semelé uit de  Sancerre en nieuwe aanwinst Domaine Masse uit de Bourgogne staan, loop je verder het paleis in. In alle kamers geschiedenis en wijnboeren. Van Waterloo tot de eetkamer, van de paleis historiezaal tot de witte eetzaal. En overal staan of hangen foto’s van de koninklijke familie in dezelfde kamer. Achter de tafels vind je het assortiment van DMD, van Champagne Ernest Rapeneau tot aan Cantine Carlo Pellegrino. Van Negro en Figli uit Piemonte tot aan Alvi’s Drift uit Zuid-Afrika. Van Andeluna uit Argentinië tot aan Brunely uit de Rhône en van Mauperthuis uit de Bourgogne tot Lorgeril in de Languedoc en dit is nog maar een selectie. Een heuse wijnwereldreis in paleis Soestdijk. Ik telde van en naar de parkeerplaats en op het paleis ruim 4700 stappen.

DMD wijnimporteur heeft een breed portfolio, zowel klassiek Europa als de Nieuwe wereld. Maar elk huis wat er staat, heeft zowel betaalbare producten als uitschieters naar boven. Dit past bij een bedrijf dat via wijnwinkels aan consumenten levert. En dat dit wordt gepresenteerd in een koninklijke omgeving als Soestdijk, past bij het koninklijke predicaat. Juliana en Bernhard lustten trouwens ook wel een slokje.

ChvZ

Foto: Hans olde Monnikhof, Joke Holster & Luuk olde Monnikhof.

Info over wijnen en verkrijgbaarheid: info@monnik-dranken.nl


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl