Errazuriz

Viña Errazuriz

ProChili MDA 001klErrazuriz is een van de meest vooraanstaande en spraakmakende wineries van Chili. Om te beginnen is het bedrijf een ‘family estate’ opgericht in 1870, bijna 150 jaar oud dus. Daarnaast is het huis befaamd om zijn wijngaardselecties. Errazuriz heeft wijngaarden in drie verschillende gebieden rondom Santiago. Vanaf het Andes gebergte tot aan de kust van de Pacific zijn wijngaarden te vinden van het Estate.

 

 

Alle wijngaarden zijn afzonderlijk uitgezocht vanwege hun bijzondere terroir kwaliteiten voor de aangeplante druivenrassen. Tot slot maakt Erraruziz internationale bekroonde icoonwijnen.

 

Jonathan Stevens bij Jean Arnaud in Tilburg

 

Jonathan Stevens is regional director van Errazuriz in London en is overgekomen naar Tilburg om daar een masterclass te geven over de wijnen en de winery. Hij begint met de geschiedenis. Don Maximiano, de overgrootvader van de huidige eigenaar Eduardo Chadwick stichtte in 1871 de eerste wijngaard van Chili in Panquehue. Van deze wijngaarden, de Don Maximiano Estate, komen de absolute topwijnen van Chili zoals de Founders Reserve en de Sena, tot 2005 een joint venture met Robert Mondavi uit Californië. Sindsdien is Sena 100% in handen van Chadwick. Een andere icoonwijn is de Chadwick, deze komt van Vinedo Chadwick in de Maipo Valley.

Eduardo Chadwick stamt af van de oprichter van Errazuriz, Don Maximiano. In 1985 neemt hij de wijngaarden van zijn moeder over. Hij is een groot wijnliefhebber en pakt de zaken voortvarend aan. Hij omringt zich met ervaren vakmensen voor de wijnbouw en wijnbereiding. De prachtige oude bodega bij Panquehue krijgt een opknapbeurt, moderne persen en roestvrijstalen gistingsvaten vervangen de oude glorie. Hij besluit hier de mooiste rode wijnen van Chili te gaan maken. Net als zijn voorvader Don Maximiano heeft Edouardo het volgende adagium in zijn vaandel staan: ‘Van de beste grond, de beste wijn!’. Deze lijn wordt voortgezet door de technische staf, want één van de wijnmakers liet zich als volgt uit ‘geef de wijnstokken niet teveel water en plaats ze op de meest arme grond. Laat de stokken lijden, dan wortelen ze goed en geven ze veel kracht naar de druif’.

 

 

 

De wijngaarden

 

Op de El Manzanar Estate, gelegen aan de rand van de Aconcagua valley op 14 km afstand van de Oceaan, staan sinds 2005 sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir, merlot en shiraz. Op La Escultura Estate, gelegen in de Casablanca Valley, 40 km van de oceaan zijn chardonnay, suavignon blanc, pinot noir aangeplant. Manzanar en La Escultura profiteren het meest van ‘Humboldt current’, ideaal voor cool climate rassen. De Max II tot en met VI wijngaarden, meer of minder in de buurt van de Rio Aconcagua, herbergen de Bordeaux rassen en Max III is zelfs een Certified Organic Vineyard. Hiervan komen fraai gelabelde wijnen sauvignon blanc, pinot noir, cabernet sauvignon en een late harvest sauvignon blanc.

 

 

Berlin Tasting

 

Stevens legt uit dat Errazuriz met de modernste technieken werkt – infraroodstralen op de wijngaarden, optische selecties – om met het beste van het beste te komen. Dat heeft effect gehad want op de prestigieuze Berlin tasting van 2004 gebeurde het volgende. Het woord is aan mr. Chadwick: ‘The Chilean Wine industry and Viña Errázuriz will remember the 23rd of January 2004, as the day of the ‘Berlin Tasting’. Thirty-six of Europe’s most highly regarded wine journalists, writers and buyers met in Berlin to blind taste sixteen wines – six Chilean, six French and four Italian from the 2000 and 2001 vintages, divided into three Chilean 2001 wines; three French 2001 wines; four Italian 2000 wines and three apiece from Chile and France from the 2000 vintage. In an historic decision, established French classics such as Château Lafite, Château Margaux, Château Latour, and Italian cult wines Tignanello, Sassicaia, Solaia and Guado al Tasso were placed by judges a distance behind the two winning wines, both from Chile.

 

Viñedo Chadwick 2000 from Viña Errázuriz’s Maipo Valley was placed first ahead of the Seña 2001. In third place came Château Lafite 2000. Berlin’s new Ritz Carlton Hotel was the perfect setting for this two day event which gathered some of the most respected wine journalists, writers and European trade.’ Waarvan akte.

 

 

Icoonwijnen

  

De icoonwijnen van Erazuriz resp. La Cumbre, Don Maximiano, Kai en Vinedo Chadwick zijn dus een categorie apart. Jurgen Honing liet ze van de zomer proeven aan een select gezelschap journalisten in Amsterdam. Balans, lengte, intensiteit en complexiteit zijn bij uitstek de woorden om de wijnen kort samen te vatten. Tongstrelend en memorabel. De wijnen zijn de top op het gebied van resp. shiraz, cabernet sauvignon, carmenère en een wisselende blend bij Chadwick. Waarbij vooral de zachtheid van de Don Maximiano opviel. Een cabernet sauvignon die zonder spijzen al plezant is, is redelijk uniek te noemen. De wijnen zijn grofweg tussen de 50 en 130 Euro geprijsd, maar dat is zeer billijk in vergelijking met dezelfde kwaliteit uit Bordeaux en de Rhône, waarbij een fles die nog lang niet op dronk is honderden Euro’s en primeur kost. Jurgen Honing vertelt dat door de speciale band van Jean Arnaud met Errazuriz, de Tilburgse importeur een grotere allocatie heeft dan de U.K. dat een veel grotere afzetmarkt heeft. Importeur Jean Arnaud was een van de eersten die zijn vertrouwen aan Chadwick gaf.

 

 Max Reserva

 

Max ReservaJonathan Stevens laat op deze herfstmaandag de wijnen van Max Reserva proeven, een range van zeven Europese mono-cepages. De sauvignon blanc staat vandaag niet op de proeftafel. De witte wijnen en de merlot hebben een screwcap. De wijnen komen van de verschillende wijngaarden en hebben een nieuwe wereld signatuur met elegante Europese elementen. De frutige pinot noir met z’n zachte backbone is een absolute aanrader en de carmenère die van de kleigronden vlakbij de rivier komt, is voor liefhebbers van een ‘touch’ mint en eucalyptus onweerstaanbaar. De syrah van vulcanische en schist gronden is opvallend fruitig, de druiven komen van de cool climate Manzanar wijngaard. Deze wijnen kosten voor de consument iets meer dan vijftien Euro.

 

 

Niet zomaar een winery

 

Errazuriz maakt meer wijnen dan hier vermeld zoals Estate wijnen en Specialities. Het loont de moeite de site te bezoeken, maar vooral hun wijnen te proeven. Errazuriz is een naam op zich en hoeft zich niet zo veel aan te trekken van de nieuwe appellation koepel van Wines of Chili met de boven categorieën Costa, Cordillera en Andes. Stevens vertelt dat ze alleen Costa zullen gebruiken omdat ze de kust onderscheidend vinden. Maar met alleen de naam Errazuriz kom je als consument ver genoeg. Top!

 

 

Charlotte van Zummeren

 

 

www.jeanarnaud.com

www.errazuriz.com


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl