Kopke’s stille wijnen | Chique Winemakers Collection

Kopke is befaamd vanwege hun Port, maar het bedrijf is bepaald niet onverdienstelijk als het gaat om het vinifiëren van stille wijnen. Sinds een paar jaar heeft Kopke de Winemakers Collection. De Winemaker’s Collection is het resultaat van een lange aanlooptijd. In het afgelopen decennium heeft de wijnmaker elke druivensoort in de verschillende micro-terroirs in de Douro gevolgd en bestudeerd. Daar waar de druiven het beste resultaat hadden, werden ze geoogst voor de Winemakers Collection.

Drie jaar geleden is een witte wijn uitgebracht en twee jaar geleden een rosé van 100% tinta cao. Vorig jaar presenteerde Kopke de derde loot aan de stam. De derde in de serie is gemaakt van 70% folgazão en 30% rabigato en heeft gerijpt in 300L Franse eikenhouten vaten. De wijn is een zeer elegante en verleidelijke Grande Reserva met opmerkelijke breedte, lengte en complexiteit. Nu, anno 2021, is de tweede vintage van de Tinta Coa rosé op de markt. De oogst was in 2020.

De druiven voor de Tinta Cão Reserva Rosé 2020 zijn afkomstig van 30 jaar oude wijngaarden in de Cima Corgo op 400 meter hoogte. Begin augustus 2020 werden de druiven met de hand geoogst. 80% fermenteerde in roestvrijstalen vaten en de resterende 20% in twee jaar oude Franse eiken vaten. De wijn heeft zes maanden gerijpt in roestvrijstalen vaten met wekelijkse battonage, wat bijdraagt aan de complexiteit en structuur. De Tinta Cão Rosé Reserva 2020, heeft fijne zuren, rijpe tannines en kan ouderen. Het is een elegante, zachte en fruitige rosé met mooie, bloemige tonen.

Voor de wijnen uit de Winemaker’s Collection worden alleen de beste wijnen van de kwaliteit Reserva en Grande Reserva in aanmerking genomen. Alle uitgebrachte edities zijn beperkt verkrijgbaar, genummerd en ondertekend door de wijnmaker, Ricardo Macedo.
Ricardo Macedo zegt over de rosé “it is a challenge to find the balance between the fruit, the freshness, the structure and the complexity that the wine must present.

Twee top witte wijnen en een toprosé, alle drie beperkt verkrijgbaar, de rosé 2020 is er in een oplage van iets meer 5.400 flessen. De wijnen van de Winemakers Collection kosten een kleine dertig Euro, maar dan heb je ook wat. Ze zijn te vinden bij Wijnhandel van Ouwerkerk, als je geluk hebt.

ChvZ

Wijnhandel van Ouwerkerk


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl