kreeftenwijn 2013

 

DO Ribeiro Terra do Castello kreeftenwijn 2013

 

ribeiroWijnimport J. Bart is dit jaar de winnaar van de traditionele Kreeftenwijnverkiezing 2013 met de DO Ribeiro ‘Treixadura’ 2011 van Bodega Terra do Castelo, een kleine coöperatie uit Galicië in Spanje. Het familiebedrijf Wijnimport J. Bart, opgericht in 1964 door Joop Bart, importeert wijnen van over de hele wereld en is gespecialiseerd in de distributie van wijnen aan de Horeca. Vrij recentelijk is de Spaanse Bodega Terra do Castelo door Henk Bart en zijn team van wijnadviseurs aan het assortiment toegevoegd.

De Kreeftenwijn is door een vakjury gekozen als aanbevolen begeleider van de Oosterscheldekreeft. De officiële opening van het Kreeftenseizoen wordt al sinds jaar en dag georganiseerd door de Stichting Oosterscheldekreeft. Dit jaar vond de opening plaats op  28 maart.  Traditiegetrouw werd er met een aantal boten uitgevaren om de eerste Oosterscheldekreeft te vangen. De eerst gevangen Oosterscheldekreeft werd geveild door niemand minder dan Erica Terpstra. De opbrengst hiervan is naar het Lilianefonds gegaan. Een mooi initiatief.

Dit alles gebeurde in de aanwezigheid van een aantal prominenten zoals  de Ambassadeur van Spanje Mr D. Francisco Javier Vallaure de Acha, aanwezig omdat de Kreeftenwijn dit jaar uit Spanje komt, en de Ambassadeur van België Mr F.Geerkens.

 

DO Ribeiro

De winnende wijn, ‘Treixadura’ 2011 van Bodega Terra do Castelo, komt uit een relatief onbekend wijngebied in Galicië, de DO Ribeiro, dat iets ten noorden van Portugal ligt en zo’n 90 km ten oosten van de het wijngebied Rías Baixas. Het klimaat wordt hier bepaald door bergruggen die het gebied enerzijds beschermen tegen sub-Atlantische stormen en anderzijds zorgen voor een microklimaat dat tussen een zee- en een mediterraan klimaat in ligt. Het is er vochtig met een gemiddelde jaartemperatuur van 14,5ºC. Dit klimaat zorgt ervoor dat het fruit aan de wijnstok optimaal kan rijpen, terwijl alle aroma’s en smaakopwekkende zuren bewaard blijven.

De jonge Bodega Terra do Castelo is opgericht in 2004 en in mei 2005 officieel geopend. Terra do Castelo is een actief, dynamisch bedrijf dat ondanks haar korte bestaan al op vele wijnkaarten in de Nederlandse Horeca  te vinden is. Sterke punten zijn de doordrinkbaarheid (lage alcoholpercentages tot max. 12,5 %), de brede inzetbaarheid bij wijn-spijscombinaties en de zeer goede prijs-kwaliteitverhouding in een gebied waar de wijnen gemiddeld niet goedkoop zijn.

De ‘Treixadura’ 2011 is een frisse, inspirerende wijn met een rijk aroma, fijn en elegant met hints van rijpe appel en geel fruit zoals abrikoos. Een evenwichtige wijn, mooi vol door het rijpe fruit en met een lange afdronk. De wijn is niet houtgelagerd, maar heeft een paar maanden op ‘lie’ gelegen, wat de wijn een mooi rond karakter geeft. Heerlijke, goed doordrinkbare wijn. De volheid en frisheid van de wijn zorgen voor een harmonieuze combinatie met de textuur en smaak van de Oosterscheldekreeft.

 

Bron: persbericht


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl