Kurkproducent Amorim | TCA-vrije kurken door innovatieve technologie

Kurksmaak, oftewel TCA, blijft een enorm probleem bij natuurkurken. Maar er is nu goed nieuws. Amorim, de grootste kurkproducent, kondigt de lanceringaan van Naturity en Xpür, twee technologieën bedoeld om TCA te verwijderen uit natuurlijke kurk én om micro-geagglomereerde natuurkurken zonder TCA mogelijk te maken.

Lees verder in het – enigszins technische – persbericht:

Vanaf 2016 werd er bij de NOVA School of Science and Technology onderzoek verricht naar de Naturity-technologie waarvoor intussen octrooi is aangevraagd. Deze technologie is gebaseerd op het principe van thermische desorptie door exclusieve, niet-sequentiële behandeling met druk, temperatuur, gezuiverd water en tijd. In het proces worden geen kunstmatige toevoegingen gebruikt, hetgeen de extractie bevordert van ruim 150 vluchtige stoffen, waaronder TCA. Deze wereldwijde lancering van Naturity maakt het mogelijk om ook natuurlijke kurkproducten

zonder meetbaar TCA toe te passen, waarbij de operationele prestaties van NDTech worden versterkt. NDTech is de hoogwaardige screeningstechniek waarbij alle natuurlijke kurk die meer dan 0,5 nanogram per liter (ng/L) TCA* bevat na analyse wordt verwijderd.

Er zijn bij verschillende wijnmakers uitgebreide proeftrajecten uitgevoerd met bottelen en daaruit bleek dat het effect van de behandeling van de kurken uitstekende resultaten oplevert. Verder worden er op korte termijn ook validatietesten uitgevoerd door derden, zoals het Geisenheim Instituut in Duitsland en het Campden &Chorleywood laboratorium in het Verenigd Koninkrijk.

Een andere ontwikkeling die we vandaag kunnen aankondigen is de Xpür-technologie van Amorim die is ontwikkeld om micro-geagglomereerde flesafsluiters te leveren zonder meetbaar TCA. Xpür levert een verbetering op van de conventionele, enorm gevoelige, CO2-toepassing die een aantal decennia geleden werd ontwikkeld. Het proces is doorontwikkeld en verbeterd met hypermoderne technologie. De nieuwe, innovatieve aanpak van Amorim betekent dat er 75% minder energie en 90% minder CO2 wordt verbruikt.

Bovendien kan met de Xpür-technologie TCA gereduceerd worden tot 0,3 ng/L in behandelde microgeagglomereerde natuurkurken zonder dat daarbij de fysisch-mechanische eigenschappen van de kurk worden aangetast. Daardoor bevat het assortiment van micro-geagglomereerde kurken van Amorim het hoogst mogelijke percentage kurk en zijn er geen extra chemische oplossingen nodig om de natuurlijke eigenschappen van kurk in stand te houden, te weten de allesbepalende mate van samendrukbaarheid en expansie.

 

Xpür wordt toegepast bij de behandeling van de technische kurken Neutrocork Premium en QORK — bij de laatstgenoemde wordt een innovatief bindmiddel gebruikt dat voor 100% bestaat uit polyolen van plantaardige oorsprong waarmee naar verwachting wereldwijd miljoenen minder eenmalige plastic flesafsluiters zullen worden gebruikt.

In reactie op deze belangrijke mijlpaal zegt Antonio Amorim, bestuursvoorzitter en CEO: „Deze technologie is het resultaat van voortdurende investeringen in geld, tijd, en toewijding aan R&D door ons team. Ondanks alle belemmeringen in 2020 zijn we er in geslaagd onze belofte te vervullen dat we aan het eind van het jaar in staat zouden zijn in alle marktsegmenten kurkafsluiters zonder meetbaar TCA te leveren. Dit toont onze betrokkenheid bij onze 30.000 klanten over de hele wereld — om de kwaliteit en consistentie van hun producten te garanderen en ervoor te zorgen dat de consumenten alleen maar meer voorkeur voor kurk krijgen.”

*Vrijgekomen TCA-gehalte gelijk aan of minder dan de bepaalbaarheidsgrens van 0,5 ng/L; analyse uitgevoerd conform ISO

Over Corticeira Amorim
Corticeira Amorim is de grootste kurkverwerkende groep ter wereld met een totale jaaromzet van 780 miljoen euro’s. Het bedrijf werd opgericht in 1870 en heeft tientallen werkmaatschappijen op vijf continenten, met export naar ruim 100 landen en een netwerk van 30.000 zeer diverse klanten. Corticeira Amorim presteert uitstekend op duurzaamheid en heeft een negatieve koolstofvoetafdruk. Het bedrijf biedt een ruim assortiment aan oplossingen, materialen en toepassingen voor een aantal van de meest technische, verstorende en veeleisende branches ter wereld, zoals de luchtvaart, de auto-industrie, productie van wijnen en sterke dranken, de bouw, sport, energie, binnenhuisinrichting en productontwerp.

 

Bron: pb


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl