La Clape | Château Capitoul

De Languedoc is een van de oudste wijnstreken van Frankrijk, mind you! De roots en het terroir van de streek gaan terug tot aan de Romeinse tijd en nog verder. Het amfitheater van Nîmes is bijvoorbeeld een goed bewaard gebouw uit die periode. Wijn is een ander kenmerk van de Languedoc. Sterker nog: de streek ademt wijn!

Het wijnlandschap in de Languedoc

Het wijnlandschap in de Languedoc is een ware lappendeken. Er bestaan een kleine veertig appellations en de aard van de appellations varieert naar aanleiding van de ligging. In het westen van de Languedoc wordt er gewerkt met Atlantische rassen zoals cabernet sauvignon en merlot. Richting de Middellandse Zee wordt er meer grenache, cinsault etc. verbouwd. De verdeling is gebaseerd op de ligging en het klimaat. In het westen is het koeler met meer regen, daar gedijen de Atlantische rassen beter. In het zuiden komen de geconcentreerde wijnen van o.a. de grenache en carignan meer tot hun recht. Sinds 1998 bestaat in een puntje van de Languedoc de appellation La Clape met rode, rosé als witte wijnen.

La Clape

La Clape is, hoewel minder bekend, een van de oudste wijngebieden van Frankrijk. De Romeinen, wier sporen in de Languedoc nog steeds her en der worden gevonden, eigenden zich dit gebied als toe als wijnbouwstreek. De wijngaarden profiteren vooral van twee windrichtingen. De noordwester Le Cers: hard, droog en heet en de zeewind Marin: grijs en vochtig. De druiven profiteren van beide windrichtingen, of touristen dat doen is een tweede.

Rood en rosé moet voor 70% uit syrah, grenache en mourvèdre bestaan aangevuld met carignan en cinsault. De witte wijnen moeten voor minimum 60% bestaan uit bourboulenc en grenache blanc aangevuld met marsanne, roussanne, rolle, macabeu, clairette en picquepoul.

Château Capitoul

Chateau Capitoul dateert uit de 14e eeuw, toen de wijngaarden werden bewerkt onder de auspiciën van de geestelijken van de kathedraal van Narbonne. Château Capitoul heeft met stenen en kiezels bezaaide wijngaard tussen de glooiende heuvels van La Clape. Met 62 ha wijnstokken op het puntje van de La Clape is dit het meest maritieme château van de Languedoc. Capitoul maakt nu onderdeel uit van Bonfils, een bedrijf dat met 23 tophuizen aardig aan de weg timmert. Capitoul maakt topwijnen, wijnen om te koesteren en wijnen om van te genieten.
Let op: de rode wijnen zijn Bokito’s, gespierde, krachtige kerels die je op hun gemak moet stellen met een stevige dis. De witte wijnen zijn ook gastronomisch, maar ook om zo van te genieten.

Wijnen
Importeur Dikkers heeft de volgende pareltjes in het assortiment.

Château Capitoul Rocailles AOP Blanc: Een blend van 40% bourboulenc  en 30% Marsanne aangevuld met grenache blanc, roussanne en viognier. Een combinatie met heerlijk zachtvettige accenten, met delicate tonen van acacia en noten. Vettig, fris en met lengte.

Château Capitoul Rocailles AOP Rouge: Een blend van 30% syrah en 30% grenache noir, aangevuld met carignan en cinsault.  De kleur is dieprood. Onderscheidende en krachtige wijn met kruidigheid en rood fruit. Zowel elegant als complex, met veel structuur en krachtige tannines.

Capitoul ODE AOP Languedoc Rose: Een blend van syrah, grenache en cinsault. Aantrekkelijk lichtzalmroze kleur. Fruitig, kruidig, mineralig en fris.

Château Capitoul Oros Cayenne Blanc: Een blend van bourboulenc en grenache blanc aangevuld met marsanne en rousanne. Een gouden zachte wijn met grote aromatische complexiteit en subtiele, elegante houttonen. Toast, honing en een vleugje boter. Lekker vettig ook.

Château Capitoul Oros Cayenne Rouge: Een blend van grenache, syrah en cinsault. Een wijn in de categorie fasten-your-seatbelts. Complex en intens met veel rood en zwart fruit. Kruidig met rozemarijn en tijm. Zeer krachtig. Bij deze wijn moet je eten en dan wordt hij zacht, elegant en fijnzinnig. Decanteren.

Château Capitoul Maelma: Een blend van syrah, grenache en carignan.  Icoonwijn, top-of-the-bill of toef op de taart. Prachtige dichte donkerrode kleur. Krachtig en tegelijkertijd tijd elegant, complex met zijdezachte tannines, deze goed gestructureerde wijn biedt een symfonie van aroma’s met zwarte kers, framboos, delicate rokerige en muntachtige tonen. Topper!

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl