Languedoc | Château de Lorgeril

Van een afstand is het Château in het stadje Pennautier al mooi. Als je dichterbij komt, valt de fraaie architectuur nog meer op. Nicolas de Lorgeril staat bij de deuren van het château al op me te wachten. De Comte de Lorgeril, het is een oude adellijke familie, is de tiende generatie die dit huis bewoont. ‘Welkom in mijn huisje’, zegt hij met gevoel voor understatement. Château de Pennautier is een gigantisch château. Het is gebouwd in 1620 onder het regime van Lodewijk XIII en is daarna verder uitgebreid en afgemaakt door de architect van Versailles, monsieur Louis Le Lau. De jonge Lodewijk XIII heeft nog in het kasteel gelogeerd. In 1622 liet hij zijn reismeubilair achter als dank en dat is nog steeds te bezichtigen in het château. ‘Wilt u een glas wijn?’ Voor de wijn zijn we namelijk hier. Wat voor glas wijn is best wel een keuze in de Languedoc, want er zijn nogal wat variëteiten en appellations. Laat nu ook Lorgeril actief zijn in veel van die appellations. Afgezien van de eeuwenlange historie is de core business van Lorgeril namelijk wijnmaken. Voordat we daarop ingaan eerst wat uitleg over de lappendeken die het wijnlandschap van de Languedoc vormt.

Languedoc

Voor 1936 droegen regionale wijnen een VDQS label. Later werd dit AOC en inmiddels AOP. AOC Blanquette de Limoux was één van de eerste AOC wijnen in de Languedoc. Daarna kwamen er mondjesmaat een voor een bij, tot aan de nu in totaal 36 appellations. Het duurde tot 2007 dat de AOC Languedoc werd ingesteld, dit is een overkoepelende appellation die AOC Coteaux de Languedoc uit 1985 vervangt. Beide namen worden overigens nog gebruikt. Costières de Nîmes hoort sinds 1998 bij de Rhône en niet meer bij de Languedoc. Verder zijn de appellations van de Languedoc in te delen naar de ligging in de streek.

In het westen: Cabardès, Malepère – beiden werken met Atlantique (cabernet, merlot etc.) en Méditerannée (cinsault, grenache etc.)  rassen – en Limoux.

In het zuiden: Corbières en Fitou en de Côtes de Roussillon

La Côte: La Clape, de drie Muscats en Picpoul de Pinet.

Les Montagnes: Faugères, Pézenas, Pic Saint Loup, Terrasses du Larzac en Montpeyroux

Le Centre: Minervois, Muscat de St. Jean de Minervois.

De verdeling is gebaseerd op de ligging en het klimaat. In het westen is het koeler met meer regen, daar gedijen de Atlantique rassen beter. In het zuiden komen de geconcentreerde wijnen van o.a. de carignan meer tot hun recht. La Côte is perfect voor witte wijnen én de chique wijnen van La Clape. De wijngaarden op Les Montagnes combineren de frisheid van de bergen met de hitte overdag. Het centrum heeft het beste van alle klimaten. Hier ligt dan ook de Cru van Minervois La Liviniére en de twee cru’s van St. Chinian: Berlou en Roquebrun.

Pyramide

De AOP Languedoc is de overkoepelende, basis of regionale AOC en heeft betrekking op gehele streek. Daarboven komen de appellationwijnen zoals La Clape en Limoux. In het topje van de driehoek komen de Grand-Cru’s, de subgebieden van A.O.C. ’s die een eigen A.O.C. hebben gekregen zoals Saint Chinian Berlou, Saint-Chinian Roquebrun, Corbières Boutenac en Minervois La Livinière.

Terug naar de geschiedenis

Nicolas en Mirèn de Lorgeril hebben in 1987 het bedrijf, waar al eeuwenlang wijn wordt gemaakt, overgenomen. Naast de wijngaarden van het kasteel – AOP Cabardès – hebben ze domaines aangekocht in Roussillon, Saint Chinian en Minervois. Ze kozen daarbij voor de hoger gelegen wijngaarden. Zo houden de wijnen fraicheur en elegantie. Nicolas en Mirèn wilden met deze frisheid en elegantie een stempel zetten op hun merk. By the way; de grootvader van Nicolas trouwde aan het eind van de 1e Wereld Oorlog met Paule de Pennautier, vandaar dat het nu Château de Lorgeril heet. ‘Naast onze eigen Domaines werken we samen met veel boeren in de streek. Onder strenge normen worden ook die wijnen verkocht onder onze naam’, vertelt Nicolas.

Lorgeril bij De Monnik Dranken

De wijnen die De Monnik Dranken van Lorgeril voert, komen van de verschillende Domaines. Het portfolio is trapsgewijs opgebouwd. Eerst de instapwijnen Les Terrasses en de special cuvées 1620 waarvan de druiven uit verschillende regio’s kunnen komen, daarna de ‘classiques’, de appellationwijnen zoals Saint Chinian of Les Faugères, gevolgd door de Terroir d’Altitude wijnen en de Grands Vins.

Het Nederlandse portfolio is als volgt.

De serie Les Terrasses à € 6,95:

 • Sauvignon Blanc IGP d’Oc: friszuur en stuivend, aperitiefwijn
 • Chardonnay IGP d’Oc: geen houtopvoeding, zowel fris als romig en lekker fruitig
 • Rosé IGP d’Oc: een rosé de saignée, gemaakt van sap van 50 % cinsault en verder grenache, syrah en merlot. Een doordrink rosé.
 • Cabernet Sauvignon IGP d’Oc: een stevige jongen en uitstekende maaltijdbegeleider.
 • Merlot IGP d’Oc: soepel en fruitig met zachte tannines.

De serie 1620 à € 7,95:

 • Chardonnay Viognier IGP d’Oc: een romige, bloemige wijn met een lekker vetje.
 • Syrah Viognier IGP d’Oc: toegankelijk, rond en vol. Licht pepertje, fruitig.
 • Pinot Noir IGP d’Oc: de druiven komen van de Cabardès, een van de meer frisse regio’s in de Languedoc. Fruitig met de kenmerkende licht drogende tannines van de pinot noir.
 • Cabernet Franc IGP d’Oc: Niet zo’n bekende druif, maar een heerlijke wijn. Veel fruit, sappig, aangename structuur en een klein beetje boerderij. Een aanrader!

De appellationwijnen à € 8,95:

 • Les Mouettes, Picpoul de Pinet, AOC : een mineralige witte wijn met een lekker bittertje. Aromatisch.
 • Château de Lorgeril AOP Cabardès: blend van cabernet sauvignon, merlot, syrah en grenache. Rood en zwart fruit, structuur en body. Een eetwijn!
 • Château de Cifre AOP Saint Chinian: Een blend van syrah, grenache, carignan en mourvèdre. Pepertje, sap en fruit, zachte tannines. Drink deze licht gekoeld!

Terroir d’Altitude à € 12,95:

 • Maset de Montagnes Blanc, AOP Côtes de Roussillon: grenache blanc en macabeu, fermenteert en rijpt op barriques. Vol en stevig, maar ook weer fris en mineralig. Kan ouderen. Goed koelen.
 • Maset de Montagnes Rouge, AOP Côtes de Roussillon: grenache en syrah. Fermenteert in betonnen cuves en daardoor wordt de frisheid behouden wat bij dit soort stevige wijnen belangrijk is. Rust daarna op eerder gebruikte barriques: een ronde en volle wijn met veel sap. Stevig, een eetwijn.

Domaine La Borie Blanche:

 • Le Classique, AOP Minervois € 8,95: gerijpt op betonnen cuves voor het behoud van frisheid. Vol, zacht, fruitig en stevig. Véél wijn voor je geld.
 • Rosé Terroirs d’Altitude AOP Languedoc € 11,50: 60% grenache, verder cinsaut en syrah. Zacht, fruitig en vettig. Een genietrosé. Kan ook maaltijden aan.
 • Grand Vin, AOP Minervois La Livinière € 29,50: het Grand Cru gebied in de Minervois. 80% syrah, 20% grenache. Druiven worden apart vergist. Geconcentreerde wijn met veel fruit en aroma en zijdezachte tannines. Vol en rijk. Licht gekoeld drinken en decanteren. Topper!

Een hele collectie wijnen, waarvan er geen een op minder kwaliteit te betrappen is. Kijk, daar komt Nicolas aan met La Borie Blanche. ‘Dit is ons paradepaardje, de Grand Vin. Zo zwoel en rijk. Een wijn een kasteel waardig.’ En daar kan ik hem alleen gelijk in geven. Fijn dat de wijnen van dit eeuwenoude huis nu ook in Nederland te krijgen zijn.

Charlotte van Zummeren

 

Verkrijgbaarheid: info@monnik-dranken.nl


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl