Languedoc | Domaine de Nizas

Wat blijft de Languedoc toch verrassen. Decennia lang had de streek de reputatie van wijnschuur van Frankrijk, inmiddels komen er de meest prachtige wijnen vandaan. Zoals bijvoorbeeld de wijnen van Domaine de Nizas. Domaine de Nizas ligt bij het middeleeuwse dorp Pézenas in het hart van de Languedoc en bestaat sinds 1998.  Het domaine heeft 38 ha verdeeld over 3 appellations, AOP Languedoc-Pézenas, AOP Languedoc and IGP Pays d’OC. Syrah, grenache, carignan en mourvèdre zijn de belangrijkste 4 rode druivensoorten; roussanne, viognier en sauvignon blanc de 3 witte.

Pézenas

De beroemde François Lurton kocht het domaine in 2018 om het ware potentieel van dit exceptionele terroir van Pézenas aan de wereld te laten zien. Door oude lavastromen is het terroir van basalt kenmerkend voor de regio rondom Pézenas. Uniek in de Languedoc en zeldzaam in de rest van de wereld. Dit terroir levert wijnen met veel kruidige en dropachtige aroma’s met een goede tanninestructuur. De 2 Le Clos wijnen komen van dit terroir en hebben dan ook Terroir Basalte op het label staan.

Er wordt in Pézenas al millennia lang wijn geproduceerd. Dat gaat terug tot de Etrusken, Romeinen en de Grieken. De geweldige architectuur in Pézenas herinnert aan deze rijke historie. De rivier de Hérault loopt langs het oosten, in het noorden ligt de Montagne Noire, terwijl het zuidwesten een uitloper is van het gebied rondom Béziers.  De hoogte varieert van 0 – 300 meter. Het klimaat is Mediterraan met lange warme zomers en relatief milde winters, perfect voor de druiven. In het noorden van de Pézenas zone ligt het dorp Cabrières, waar hoge gelijknamige kwaliteitswijnen worden gemaakt.

De wijnen

Domaine de Nizas Mazet IGP Languedoc – Syrah & Cabernet € 7,49: Heerlijk doordrinkbare rode wijn. Een sensuele, zachte, ronde, sappige en fluwelen wijn van de cabernet auvignon en syrah. Toegankelijk en gul.

Domaine de Nizas Mazet  IGP Languedoc- Sauvignon & Viognier € 7,49: Een frisse, bloemige, aromatische wijn met sappig citrusfruit. Deze wijn is van sauvignon blanc en viognier.

Domaine de Nizas Le Clos Rose AOP Languedoc € 9,99: Een krachtige rosé van syrah, grenache en mourvèdre. Super fruitig, rond en crèmig. Een dijk van een rosé!

Domaine de Nizas Le Clos Rouge AOP Languedoc € 9,99: Zacht, kruidig en intens is deze blend van syrah, grenache en mourvèdre. Zwoel door de grenache, krachtig door de mourvèdre en een bite van de syrah. Een duidelijk Mediterrane wijn: genereus en voluptueus.

Domaine de Nizas AOP Languedoc-Pézenas Rood € 16,99: Dit is een wijn in de categorie now we are talking. Gemaakt van syrah, mourvèdre, grenache en carignan. Rijpe bessen, cacao, leer en kruiden leiden met rood fruit, cassis en een mooie backbone. Een paar uur van tevoren openen of decanteren doet de wijn goed.

Domaine de Nizas AOP Languedoc-Pézenas Wit € 13,99: Een aromatische, stevige witte wijn van rousanne, viognier en vermentino.  Intens bouquet van mandarijnen, bloesem en citrus. Rond, zacht, crèmig en toegankelijk, zelfs als de wijn nog heel jong is. Het terroir van Pézenas draagt bij aan de intense neus, de frisheid en de mineraliteit. Een topper!

De wijnen van Domaine de Nizas zijn verkrijgbaar bij ùw Topslijter.

ChvZ

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl