Languedoc | Maison Ventenac

Maison Ventenac ligt tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Ventenac ligt in het hart van de Cabardès ter hoogte van de Middeleeuwse vestingstad Carcassonne. Met 160 hectare wijngaard, waarvan 130 in eigen beheer, is dit domein bepaald geen kleintje te noemen. De wijngaarden profiteren zowel van warme invloeden uit de Middellandse Zee als verkoelende wind van de Atlantische Oceaan. In Cabardès vind je merlot en cabernet sauvignon en syrah en grenache. De wijnen van Maison Ventenac komen op de markt onder verschillende merknamen: Château Ventenac, Domaine Maurel, L’Esprit de Ventenac en Les Dissidents.

Languedoc

Het wijnlandschap in de Languedoc is een ware lappendeken en deze behoeft enige uitleg. Er bestaan 36 appellations en de aard van de appellations varieert naar aanleiding van de ligging. In het westen van de Languedoc wordt er gewerkt met Atlantische rassen zoals cabernet sauvignon en merlot. Richting de Middellandse Zee wordt er meer grenache, cinsault etc. verbouwd. De verdeling is gebaseerd op de ligging en het klimaat. In het westen is het koeler met meer regen, daar gedijen de Atlantische rassen beter. In het zuiden komen de geconcentreerde wijnen van o.a. de grenache en carignan meer tot hun recht.

Het duurde tot 2007 dat de AOC Languedoc werd ingesteld, dit is een overkoepelende appellation die AOC Coteaux de Languedoc uit 1985 vervangt. Beide namen worden overigens nog gebruikt. Costières de Nîmes hoort sinds 1998 bij de Rhône en niet meer bij de Languedoc. Verder zijn de appellations van de Languedoc in te delen naar de ligging in de streek.

Maison Ventenac

De meeste wijnen van Maison Ventenac worden gebotteld als Vin de France, dat geeft het huis ruimere mogelijkheden.

De wijnen hebben prachtige namen zoals Candide, l’Idiot, Cullottée, Paul, Préjugés en ga zo maar door. De labels hebben allen het kenmerkend handschrift. Het zijn stuk voor stuk klassewijnen. Eigenaar en wijnmaker Olivier Ramé houdt niet van overdreven houtgebruik, vandaar dat hij grote vaten gebruikt. Zelf zegt Maison Ventenac het volgende erover: Dissident-wijnen (over deze wijnen hebben we het)  zijn een beetje anarchistisch en drukken uit wat volgens ons de ziel van Maison Ventenac is, zonder enige vorm van beperking. Hier is geen make-up, alleen delicate melanges gemaakt in eieren van 150 of 500 liter en in vaten van 2.000 liter. Deze wijnen zijn compromisloos, precies en direct. Een uppercut – maar het goede soort! Een die je wakker maakt en je vertelt dat niet alles gestandaardiseerd en uniform is, maar uniek kan zijn.  De wijnen van Ventenac zijn vooral mono-cepages. Stuk voor stuk zijn deze wijnen ongelofelijk rijk en smaakvol. De wijnen van Ventenac vind je vooral bij Gall en her en der bij andere aanbieders. De prijzen variëren tussen de 8 en de 19 Euro, welke je ook kiest, je haalt kwaliteit in huis!

 

ChvZ

 

Gall Ventenac


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl