Languedoc wijnmakelaar Kloosvins | @PuurZee

Het is een hele rit van Narbonne naar Wijk aan Zee, maar de moeite waard voor Emilia Kloostra. Zij is wijnmakelaar gespecialiseerd in de Languedoc en is naar Nederland gekomen om het journaille kennis te laten maken met haar portfolio.

Makelaar in wijn? Wat is dat nu weer, zult u denken? Even terug, wijn verkopen kan op vele manieren. In de winkel, in de horeca, op beurzen en ga zo maar door. Soms kopen importeurs of supermarkten zelf in, soms maken ze gebruik van een makelaar in wijn. Ja, makelaar in wijn is een heus beroep én het is een beschermd beroep. Je moet ervoor geleerd hebben. Ook in Nederland opereren er makelaars in wijn. Ze verkopen wijn zonder deze in voorraad te hebben. Ze staan als het ware tussen de producent en importeur of andere kopers in en werken op commissiebasis. Je hebt ook Nederlanders die dit beroep in het buitenland uitoefenen. Emilia Kloostra is zo’n makelaar in wijn, zij werkt in de Languedoc met haar bedrijf Kloosvins.

Makelaar in wijn?

Makelaar is wijn is in feite een intermediair of een tussenpersoon. Het bedrijf van Emilia – Kloosvins – helpt de professionele klant met het zoeken naar een bepaalde wijn, voor een bepaalde prijs en kwaliteit, met een bepaalde smaak en een specifieke uitstraling. Aan de andere kant helpt Kloosvins wijnbedrijven met hun export op de Nederlandse markt, dit is vaak voor kleine tot middelgrote bedrijven die zelf geen eigen exportafdeling hebben. Een wijnhuis kan met verschillende agenten werken op verschillende exportlanden. Kloostra werkt voornamelijk voor de Nederlandse markt ‘een agent is vaak afkomstig van het land die ze vertegenwoordigen en weet precies hoe dat land qua wijn gewoontes in elkaar zit.’

Kloostra is in dit werk gerold door haar vader Mario Kloostra. Ze is geboren boven de wijnwinkel van haar ouders in de mooie Hanzestad Deventer. Ze is opgegroeid tussen de wijn flessen en ging als kind al op vakantie in Frankrijk. Op de Middelbare Hotelschool in Apeldoorn blonk zij uit in het vak Dranken en daarmee was de toon voor haar professionele leven gezet. Na wat omzwervingen bij wijnhuizen in de Elzas waren haar ouders inmiddels naar de Languedoc verhuisd en Emilia ging hen achterna. In een piep klein dorpje in Saint Chinian kochten haar ouders een oude cave – of kelder – La Grangette. Daar begon haar vader zijn wijnmakelarij en agentschap. Dat is nu 25 jaar geleden.

In Frankrijk deed zij de tweejarige opleiding BTS technico commercial in vins et spiriteux, een commerciële wijn en sterke drank opleiding. Vader Mario had tijdens haar opleiding al hulp nodig met de administratie en zo is Emilia erin gerold. In 2000 werd ze partner en in 2019 heeft ze de zaak volledig overgenomen. Vader Mario adviseert nog steeds.

Portfolio

En het portfolio van Kloosvins mag er wezen. Zo vertegenwoordigt zij Preignes le Vieux (staat o.a. bij de Mitra), Minervois’ Domaine Gourgazaud – dit betekent modderpoel -, Camel & Joseph (in NL voornamelijk bekend door Astrid en Therèse), Sarrat d’en Sol uit Fitou en Dom Brial. Dit zijn vijf belangrijke troeven voor haar, maar ze heeft natuurlijk meer noten op haar zang. Maar vandaag staan deze wijnen centraal in het restaurant Puur Zee van Imko Binnerts in Wijk aan Zee.

Een restaurant waar je letterlijk pal voor de deur gratis kunt parkeren, daar maak je wijnjournalisten uit de hoofdstad en omstreken ontzettend blij mee. Puur Zee Binnerts doet alleen vis en groenten, maar mocht er iemand belanden die allergisch is voor vis, dan kunnen ze dat oplossen. Ook vandaag staat er een prachtig vleesgerecht op het menu. Alleen veganistisch is niet mogelijk, dat kost te veel mankracht. Het is maar dat u het weet.

We proeven eerst in een aparte ruimte de wijnen van de vijf domaines, daarna is er een vijfgangen lunch met de betreffende wijnen. Michèle Lainé van Business France begeleidt dit event.

Lunch

Het was voor de journalisten weer heerlijk om weer een keer collega’s te ontmoeten en gezamenlijk te lunchen, want dat is door corona lang opgeschort geweest. Ook Kloostra heeft in de Languedoc menig streng lockdown regime ervaren.

Maar nu zitten we bij Puur Zee aan de dis. Binnerts’ echtgenote Cathy Moerdijk schenkt de wijnen in en Kloostra licht e.e.a. toe.

De millefeuille van noordzeecrab wordt begeleid door de Limoux Crémant van Aurelie Vic van Preignes le Vieux. Een mineralige mousserende wijn met een heel licht zoetje. Een knoerd van een langoustine wordt begeleid door de zachtcrèmige Ceres Rosé van Calmel & Joseph. De kreeft met boudin blanc krijgt twee danspartners: de viognier La vigne de la mère van Gourgazoud en de Limoux Blanc van Aurelie Vic. La Vigne de la mère is een stevige meid en de Limoux blanc blaast ook een aardig partijtje mee. De chardonnay had een lichte voorkeur van de aanwezigen, maar de viognier is ook weergaloos.

De zeebaars kwam met de l’Epicurius van Calmel & Joseph. Deze wijn van petit verdot en malbec heeft geen houtopvoeding gehad en kan dus wel een zeebaarsje aan. Wel moet de wijn gekoeld worden. De rundersukade doet een pas de deux met de Cuvée Sarrat d’en Sol en de Saint Chinian van Aurelie Vic. Dit zijn alle twee hele elegante strakke wijnen. Ook hier is koelen het devies. De ganzenlever die de lunch afsluit is kunstig gecombineerd met abrikoos. De Riveslates Ambre van Dom Brial doet het daar uitstekend bij.

Een prachtige lunch van Puur Zee die niet te zwaar is, kleine hapjes en zo hoort het. Kloosvins heeft een prachtig portfolio, laten we hopen dat al die toppers uit de Languedoc op de Nederlandse eettafels komen te staan.

 

Charlotte van Zummeren

 

 

Nota bene: een gedeelte van dit artikel is eerder gepubliceerd in Winelife #70


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl