Les Beaujolais Nouveaux | Georges Duboeuf

De Beaujolais Nouveau is zowat de populairste primeurwijn ter wereld. Le nouveau Beaujolais est arrivé! Beaujolais Nouveau is mede door deze slogan waarschijnlijk de meest succesvolle wijn ter wereld. Naar verluidt worden er jaarlijks zo’n 55 miljoen flessen van verkocht. En dat is nogal wat.

Sinds 1985 is de derde donderdag van november de datum om de net geoogste wijn op de markt te brengen, maar de wijnboeren uit de Beaujolais deden dit natuurlijk al veel langer.

Deze primeurwijn komt uit de generieke Beaujolais in het zuiden (ca 7.500 ha) en de Beaujolais Villages (ruim 5.000 ha). De Beaujolais Nouveau wordt gemaakt volgens de methode macération semi-carbonique met een intercellulaire gisting. Deze methode levert soepele wijnen met een heldere kleur, een uitgesproken fruitig aroma, weinig zuren en nauwelijks tannines. Het zijn smaakvolle slobbertjes.

Over Beaujolais valt uiteraard veel meer te vertellen.

De Beaujolais heeft een terroir van graniet. De asgrauwe kleur en harde contouren zijn duidelijk te zien in de wijngaarden. De weersomstandigheden zijn gematigd, maar de verschillen tussen zomer‐ en wintertemperaturen zijn groot. Over het algemeen heeft de verderop gelegen zee invloed met in de zomermediterrane accenten en in de winter soms continentale invloeden met een koude, droge noordoosten wind. De Saône rivier matigt de grootste verschillen. De gemiddelde neerslag in het Beaujolais wijnbouwgebied is 739 mm per jaar. Lange, droge periodes zijn niet ongewoon. Hagelstormen beschadigen regelmatig de oogst tijdens de drukkende, warme zomers. Ook in 2016 heeft de Beaujolais te lijden gehad onder de vorst en hagel.

Het is nu tijd voor de Beaujolais Nouveau!

Er zijn veel aanbieders van Beaujolais Nouveau die onderling wel verschillen, maar overeenkomstig hebben dat ze allemaal bijzonder fruitige producten maken, soepel, sappig en laag alcoholisch met 12,5%

Georges Duboeuf

Vier eeuwen geleden produceerde de Duboeuf familie al wijn in de Macon. De huidige Georges Duboeuf is een grootheid in de wijn. Als 31-jarige begon hij in 1964 het bedrijf Les Vins Georges Duboeuf. Georges Duboeuf is nu het grootste wijnbedrijf van de Beaujolais. Nog steeds staat hij zelf aan de leiding van zijn bedrijf, maar hij wordt intussen ook bijgestaan door zijn zoon Franck Duboeuf en zijn kleinzoon Adrien Duboeuf-Lacombe.

In november brengt Duboeuf de volgende wijnen uit  en dat doen ze altijd met ongelofelijk leuke labels die ieder jaar verschillen:

Georges Duboeuf Nouveau; een heerlijk fruitige lichte wijn. Licht gekoeld super verleidelijk, laat die fles maar komen.
Georges Duboeuf Villages: iets meer robuust en rustique, meer een eetwijn. Nog steeds fruitig, maar met meer lengte en verdieping.

 

Deze wijnen zijn verkrijgbaar bij de Albert Heijn.

 

ChvZ

 

 


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl