Let’s talk about Port | Graham’s Six Grapes

Ports laten zich onderscheiden door hun opvoeding. Als ze voornamelijk op de fles rijpen is het een Ruby, als de rustperiode voornamelijk op hout is, heet het Tawny. Dan laten we de andere categorieën als LBV enzo even voor wat het is. Ghaham’s, een van de oudste portproducenten, maakt ook Reserve Ruby’s. Dit zijn Ruby’s die toch een tijdje op hout hebben gerust. Om het makkelijk te maken.

Binnen deze categorie maakt Graham’s een hele aparte Reserve Ruby met de naam: Six Grapes. Dit is een bijzondere port. Een Port met geschiedenis. In vroeger tijden –  we spreken over een kleine eeuw terug – werden de allerbeste jonge wijnen van Graham’s gewaarmerkt met zes getekende druiventrosjes. Dat betekende dat de wijnen goed genoeg waren voor de Vintage Port. Een hele eer.

En uiteraard belandden niet alle jonge wijnen in die blend, dus de wijnen met zes trosjes die de Vintage niet haalden, kregen hun toekomst in de Six Grapes Port. Six Grapes Port is populair want deze Port won in de laatste 20 jaar bij diverse competities 7 gouden medailles.

Eigenlijk zijn deze laureaten heel begrijpelijk, want Six Grapes is eigenlijk een gedeclasseerde Vintage Port. Voor veel minder geld drink je Vintage kwaliteit voor een bescheiden prijs (nu € 14,99 i.p.v. € 17,95). De Six Grapes heeft een paar jaar op second-use foeders gelegen en is daarna gebotteld. Eenmaal in de fles is de Six Grapes klaar, hij kan direct gedronken worden en kan daarna nog zeker 3, 4 weken bewaard worden.

Deze port is diep, donkerpaars van kleur en heeft aroma’s van rijp donker fruit, zoals pruimen en kersen. De smaak is zacht en vol rond met een barstensvol fruitmandje van zwarte bessen, bramen en ga zo maar door.

Het is genieten met Six Grapes Port!

Drink hem bij harde kazen of als vloeibare bonbon. Het kan uiteraard ook bij bonbons. Een uurtje in de ijskast voor consumptie doet de  Six Grapes Port alleen maar goed.

ChvZ

Six Grapes Wijnkring


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl