Liora Levi | ‘Noorwegen kan spannende wijnregio worden’

Liora Levi werd o.a. verkozen tot beste sommelier van Noorwegen en Best Sommelier of the Nordics. Ze focust met name op het toegankelijk maken van wijnkennis voor een breed publiek en is actief als wijneducator, consultant en wijnschrijver. Mede dankzij haar optredens op de Noorste tv geldt zij als één van de bekendste wijnexperts van het land. Gastschrijver Sander de Vaan stelde haar enkele prangende vragen.

Liora, wat trekt je vooral aan in wijn?

Ik hou van de wijnwereld omdat die zo divers is en er voor elke smaak en elk palet een wijn te vinden is. Ik vind dat wijn leuk moet zijn en niet, zoals veel mensen denken, een luxeproduct voor mensen met geld en extra kennis over wijn. Mijn doel is om wijn toegankelijk te maken voor iedereen die nieuwsgierig is om meer te leren, proeven en weten over wijn, op een nuchtere en enthousiaste manier.

Hoe is het om in Noorwegen te werken, waar wijnprijzen de spreekwoordelijke pan uit rijzen?

Werken met wijn in een land waar de prijzen relatief hoog zijn voor wijnen die in de meeste andere landen veel redelijker geprijsd zijn, biedt een uitstekende uitdaging om goede wijnen voor eerlijke prijzen te vinden en deze “koopjes” te delen met Noorse consumenten.

De wijngrens schuift op naar het noorden, zijn er al goede Noorse wijnen?

De Noorse wijnproductie staat nog in de kinderschoenen. Tot nu toe hebben we slechts één producent van mousserende wijnen die commercieel beschikbaar zijn. Maar met de klimaatverandering zal Noorwegen in de toekomst zeker een spannende regio worden. Denemarken produceert al kwaliteitswijn sinds 2000 en Zweden is echt in opkomst.

Welke wijnregio’s en wijnmakers spreken je verder vooral aan?

Californische pinots staan al lange tijd bovenaan mijn lijst (Littorai, Cobb, Hirsch, etc.), samen met Duitse Rieslings (Rheinhessen en Nahe) en Champagne. Ik geniet ook van klassieke Beaujolais en pinots uit de nieuwe wereld (Mornington Peninsula/Yarra Valley, maar ook koelere gebieden in Zuid-Afrika). Bourgogne is natuurlijk fantastisch, maar naar mijn mening tegenwoordig te duur om echt van te genieten.

Wat zou je de nieuwe generatie aanraden om mee te beginnen qua wijn?

Ik denk dat Franse druivenrassen (pinot noir, chardonnay, cabernet sauvignon) uit de nieuwe wereld zeker prijswaardig en toegankelijker zijn voor de jongere generatie dan de klassiekers uit de oude wereld. Ze zijn goed gemaakt en spannend, en een veel beter alternatief dan de natuurwijnbeweging die de nieuwe generatie lijkt te omarmen.

Waarom vormen zij een beter alternatief?

Ik denk dat de natuurwijnbeweging, net als de biologische en biodynamische bewegingen, tijd nodig heeft om zich te vestigen en het kaf van het koren te scheiden. Pas na verloop van tijd zullen we een beter beeld krijgen van de goede producenten die correcte, schone en stabiele wijnen produceren. Veel wijnlanden in de Nieuwe Wereld raken inmiddels steeds meer op hun eigen manier gevestigd en hebben nu een paar eeuwen of vele decennia aan ervaring. Natuurlijk zijn er ook natuurwijnproducenten in de Nieuwe Wereld, maar ik vind dat er tegenwoordig een groot aantal uitzonderlijk goede (klassiek georiënteerde) wijnen uit de Nieuwe Wereld komt.

Je werkt voor Star Wine List. Waar staat die precies voor?

Star Wine List is de gids voor de beste plekken om wijn te drinken in meer dan 45 landen wereldwijd. Men noemt het wel de “Michelin-gids” voor wijnliefhebbers. Mijn werk is tweeledig. In de eerste plaats ben ik verantwoordelijk voor het ambassadeursnetwerk. Zij schrijven de gidsen voor hun respectieve landen of steden, en het betreft voornamelijk sommeliers of andere professionals uit de wijnindustrie, zoals Masters of Wine, wijnopleiders of wijnjournalisten. Ik zorg ervoor dat ze hun regio up-to-date houden met nieuwe locaties zodat elke bestemming altijd relevant blijft. Verder ontwikkel ik nieuwe bestemmingen voor de Star Wine List-kaart. Daarnaast presenteer ik samen met onze oprichter en uitgever, Krister Bengtsson, de Star Wine List of the Year-evenementen. Dit zijn prijsuitreikingen in verschillende landen waar we de beste wijnkaarten en de teams daarachter in diverse categorieën vieren, zoals Beste Wijn per Glas, Beste Mousserende Wijnkaart, en Beste Lange, Middellange en Korte Lijst. Winnaars in elke categorie worden automatisch gekwalificeerd voor onze internationale finale, die elk jaar in juni plaatsvindt. Dit jaar hadden we finalisten uit 20 landen in Stockholm.

Zijn er ook plannen voor een Star Wine List-evenement in Nederland?

Zeker, we zijn in gesprek met het Nederlands Gilde van Sommeliers en hopelijk kunnen we de Star Wine List of the Year-awards al volgend jaar naar Nederland brengen.

Tot slot, je vaart naar een onbewoond eiland, welke wijnen neem je zeker mee?

Zonder rekening te houden met budget en beschikbaarheid zou ik de rode wijnen van l’Arlot en Anne Gros meenemen, en Champagne van Cédric Bouchard.

En als het budget beperkter is?

Dan zou ik Rieslings van Kruger-Rumpf en pinots van Anthill Farms kiezen.

Foto: @MaiaHansen


Rubriek(en):
Interviews
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl