Sud de France | Institut Regional Sommellerie

Covid gooide roet door het eten, maar inmiddels heeft het eerste persbezoek alsnog kunnen plaatsvinden. Een internationale groep ging op bezoek bij een sommeliersschool in het diepe zuiden van Frankrijk. Het programma omvatte bezoeken aan wijngaarden in de regio Roussillon en uitgebreide lessen in de Sommelliers school, afgekort IRS. Het Institut Regional de Sommellerie Sud de France is gevestigd in een van de panden van vermouth producent Byrrh, ooit een enorm bedrijf wat ‘medicinale’ wijn maakte: aangesterkte wijn met kruiden oftewel vermouth. In de loop van de geschiedenis is Byrr gekrompen en uit zijn jasje gegroeid en deze panden kwamen leeg te staan. Deze panden in Thuir zijn aangepast voor 9 miljoen Euro. De vermouth wordt overigens nog steeds gemaakt, maar Byrhh is niet meer zo groot als het ooit was.

Institut Regional Sommellerie

Het instituut wil een ​​belangrijke speler worden in de wijnwereld, zowel in Frankrijk als in het buitenland. Om het profiel van de wijnregio Roussillon – waar de IRS middenin ligt –  te vergroten, hebben de lokale Franse autoriteiten, de EU-autoriteiten en Sud de France de handen ineengeslagen om € 9 miljoen bijeen te brengen voor de oprichting van dit instituut.

Twee lokale politici, de 86-jarige lokale burgemeester René Olive en de huidige voorzitter van het Instituut, Nicole Gonzalez, waren de voortrekkers. Zij wilden dat de streek en de wijnen meer bekendheid krijgen. Het versterken van de lokale economie hoort daar natuurlijk ook bij. Werknemers en studenten moeten ergens wonen dan wel logeren en dat biedt perspectieven.

De voortrekkers wilden nog meer. Ze wilden ervoor zorgen dat lokale vignerons door de opleiding geschikt personeel in de buurt hebben. Daarnaast was het een wens de vaardigheden op het gebied van regionale gastvrijheid te vergroten én het profiel van de wijnen uit de regio Roussillon te versterken.

Even terug

Het ontstaan ​​van het Instituut begon tien jaar geleden. Een prominent hoekgebouw van de Caves de Byrrh werd aangekocht en gerenoveerd. Het VVV-kantoor kwam op de begane grond naast het Byrrh-museum. De bovenste vier verdiepingen lagen boden de juiste ruimte voor het nieuwe Instituut.

De autoriteiten waren erbij betrokken omdat er veel geld nodig was. Dit waren de gemeente, Sud de France, de Franse regering en de EU. Het instituut heeft namelijk de expliciete wens om in geheel Frankrijk een rol te spelen en als het even kan ook daarbuiten.

IRS

Het museum van Byrrh heeft al een grote aantrekkingskracht op touristen vanwege het grootste eikenhouten vat ter wereld met een inhoud van één miljoen en tweehonderd liter. Het instituut kan meegenieten van deze toestroom omdat ze ernaast zitten. Daarnaast ligt het instituut midden in het wijngebied Roussillon. Languedoc ligt er vlakbij. Het is ook nog eens een prachtige streek met aardige, rustige mensen.

Het Instituut telt vier verdiepingen met een terras op de bovenste verdieping. Op de andere verdiepingen zijn collegezalen, een cocktailmix- en blend zaal toegerust met allerlei individuele apparatuur om cocktails te maken dan wel wijn te blenden, een keukenlaboratorium en een proeflokaal.

Cocktails mixen is een vak apart en dat hoort standaard tot het aanbod van de IRS. Zoals in de haut-cuisine zoet, zout, zuur, bitter en umami een rol hebben, gelden bepaalde verhoudingen voor cocktails. De blendcursus geeft handvaten hoe te kiezen bij het blenden van verschillende percelen of jaren.

Door de steun van de regionale overheid heeft het Instituut toegang tot vignerons en wijngaarden. De aangeboden cursussen zijn breed en gevarieerd. Korte cursussen voor sommeliers en professionals in de wijnhandel (wijnkennis, proeftechnieken, communicatie of wijntoerisme) tot een opleiding van 12 maanden in samenwerking met de Ecole des Vins du Languedoc, de UPVD en de Kamer van Koophandel van de Pyrenees Orientale.

Dit diploma heeft zes les maanden en vier tot zes maanden stage. Vanaf 2025 worden cursussen aangeboden om mee te kunnen doen aan de voorcompetititie van de Beste Sommelier in Frankrijk, de Beste Jonge Sommelier in Frankrijk en de Beste Wijnhandelaar in Frankrijk. De cursussen duren 15-20 dagen.

Laetitia Mathieu is directeur van de IRS. Zij is een onvermoeibare promotor van de IRS. Zij werkt samen met drie officiële ambassadeurs van de IRS: Elizabeth Gabay MW, François-Xavier Demaison en voormalig beste sommelier ter wereld Philippe Faure-Brac. Mathieu haar hart ligt in dit diepe zuiden van Frankrijk maar ze zal er alles aan doen dat de IRS een internationale rol gaat spelen. Tevreden afgestudeerde studenten zullen daarbij zeker helpen.

Het collegegeld varieert van een paar honderd euro tot wel € 6.000. De lessen die het instituut aanbiedt zijn voor maximaal 16 personen. Er is een divers aanbod in cursussen en er zijn mogelijkheden tot financiering. Thuir ligt op 16 kilometer van Perpignan. Neem eens een kijkje op Sud de France Sommellerie

ChvZ

Nota bene: De vermouth van Byrrh is uiterst geschikt voor culinaire toepassingen, dat komt nog aan de orde in een volgend artikel


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl