Portugal is naast een populaire toeristenbestemming een wijnproducerend land, en geen kleintje ook. Portugal heeft zo’n 225.000 hectares aan wijngaarden. Dat is veel minder dan Frankrijk en Italië, maar meer dan het dubbele dan wat Duitsland heeft. Portugal is vooral bekend vanwege Port, maar er zijn nog dertien andere wijnstreken waaronder Vinho Verde uit Minho en de wijnen uit Alentejo. En Lissabon natuurlijk, want aan de kust wordt ook wijn gemaakt. Quinta de Chocapalha is zo’n wijnhuis wat aan de kust ligt.
Quinta de Chocapalha
Quinta de Chocapalha is een Portugees familie-wijnbedrijf met een vleugje Confederatie Helvetia. En dat vleugje komt van Alice Tavares. Zij emigreerde naar Zwitserland om te trouwen met Paolo Tavares. In de jaren tachtig van de vorige eeuw kochten zij de quinta en investeerden fors in wijngaarden en winery. Ze hebben toen 45 hectares opnieuw aangeplant met lokale druivenrassen.
De 45ha wijngaarden liggen boven Lissabon en vallen dus onder de DO Vinho Regional Lisboa. De wijngaarden zijn beplant met internationale rassen zoals cabernet sauvignon, syrah, chardonnay en sauvignon blanc maar ook lokale rassen die het goed doen in de DO Vinho Regional Lisboa zoals de arinto, visinho, tinta roriz, touriga nacional, touriga franca en castelão.
De bodem is klei-kalkhoudend met lichte verschillen tussen de diverse plots. Het terroir wordt natuurlijk beïnvloed door de nabijheid van de Atlantische Oceaan. De koele zeelucht zorgt voor een langzame rijping, een goede zuurgraad en een matig alcoholgehalte.
De familie Tavares is sinds de jaren tachtig niet stil blijven staan. De oude en originele kelder is opgeknapt, de traditionele lagares in steen zijn hersteld, en ruim tien jaar geleden heeft Chocopalha een compleet nieuwe vinificatiekelder laten neerzetten. Vroeger werden de druiven hier letterlijk met de voeten getreden. Nu is dat gerobotiseerd.
De introductie van nieuwe aanplant- en snoeimethoden in de afgelopen decennia heeft ervoor gezorgd dat de familie de kwaliteit van hun wijnen jaar in en jaar uit kan garanderen.
Ecologisch!
Chocapalha werkt ecologisch, het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt zoveel mogelijk beperkt. De nieuwe winery ligt onder de grond, tegen een heuvel en gaat op in het landschap. Op deze manier hoeft Chocopalha minder te koelen en dat spaart energie.
De wijnen
De witte wijnen van Quinta de Chocapalha zijn elegant, fris, fruitig en met veel mineraliteit als gevolg van het koele klimaat van de Atlantische Oceaan. De rode wijnen zijn levendig met bramen, bessen en pruimenfruit. De frisse zeewind is merkbaar aanwezig in de wijnen van Chocapalha. Zelfs de oudere jaren zijn jong en fruitig. Van dit huis kun je met vertrouwen oudere jaren kopen, je wordt verrast. De wijnstokken zijn gemiddeld 25 jaar, sommigen zijn ouder en de wijnen zijn stuk voor stuk fruitig. Alle wijnen van Quinta de Chocapalha – zowel rood als wit – komen gekoeld het best tot hun recht.
In dit artikel beperken we ons tot vier witte wijnen:
Quinta de Chocapalha Arinto: 100% arinto die 5 maanden op zijn lies oftewel druivenvelletjes heeft gerust, dit is een knisperfrisse wijn met een zekere bloemigheid.
Quinta de Chocapalha White: een blend van 90% viosinho en 10% arinto. Dit is een klassieke frisfruitige Portugese witte wijn. Géén houtopvoeding maar RVS. Aromatisch!
Quinta de Chocapalha Viosinho: de druif viosinho komt oorspronkelijk uit de Douro, maar doet het goed in koelere omstandigheden. Viosinho is een wijn met een vleugje vettigheid met florale tonen en veel wit fruit. Toppertje.
Quinta de Chocapalha Sauvignon Blanc: sauvignon blanc wordt in Portugal net iets tropischer omdat het daar toch warmer is als in de Loire e.d. Het blijft naast de tropische tonen een frisse aromatische wijn.
ChvZ
Foto: De familie Tavares + aanhang @Chocopalha