De afgelopen weken mocht Fred Nijhuis als ambassadeur van I Vini del Piemonte enkele lunches begeleiden voor Nederlandse professionals (pers, horeca en educatie) in restaurants in of bij Utrecht. Ondergetekende ging naar Restaurant Roemer in de Leidsche Rijn . Events georganiseerd en gegeven door Fred Nijhuis zijn altijd interessant. Hij is zelf uitstekend geïnformeerd, goed voorbereid, stipt en weet antwoorden op alle vragen. Dat laatste is meer bijzonder, dan menigeen denkt. Dus op zo’n uitnodiging ga je snel in.
Zo kon iedereen ervaren hoe groot de diversiteit aan Piëmontese wijnen is dat deze goed passen bij de dis. Iedereen kon zijn eigen keuze maken uit de neergezette wijnen. Roemer is een nog niet breed ontdekt wijnspijs pareltje in de Leidsche Rijn. Enerzijds is de keuken erg goed en de inrichting modern en fraai, anderzijds geven ze vele wijnevents die op de site van het restaurant te vinden zijn.
Nijhuis hield een adequate inleiding over Piemonte, een wijngebied met een eeuwenlange geschiedenis en reputatie. Zelfs President Jefferson van de USA was in 1806 een fan van de nebbiolo. Nebbiolo zal deze in die tijd ongetwijfeld anders hebben gesmaakt als nu, want wijnmaaktechnieken zijn in twee eeuwen wel enigszins veranderd. Ook nu heeft nebbiolo nog vele gezichten in de vier subgebieden van Piemonte: Monferrato, Asti, Alto Piemonte en Langhe. De laatste is het meest bekende met Barolo en Barbaresco. Sinds 2024 is Piemonte ook nog eens een UNESCO-werelderfgoed. Dus genieten qua smaak en uitzicht is gegarandeerd.
Meerdere producenten stonden er bij de wijnen: Franco Conterno, Malvira, Bava, Vinchio Vaglio, Ettore Germano, Vajra (persoonlijke favoriet), Sordo, Elvia Cogno en Enrico Serafino. Er was vooral rood, maar ook een paar witte waaronder de weergaloze Roero Arneis Renesio van Malvira.
Roemer kookte er mooie gerechtjes bij de Anjou duif en een arctic charr, een vis tussen zalm en forel in. Chapeau!
Charlotte van Zummeren