Maat houden McGough

Wijn, oudere mannen en maat houden

 

wijn op leeftijdDoor Nico McGough

 

De wereld van alcohol houdende dranken kent gevaren. Eén ervan is dat je, als professional,  zelf koppie onder gaat. De andere is dat je afnemers het overdrijven wat inname betreft. Ik stond dan ook paraat om afgelopen weekend een programma op TV te zien over een serieus onderwerp. Statistisch schijnt het namelijk zo te zijn dat de grootste steigers in de categorie ‘probleemdrinkers’ mannen zijn van 55 jaar en ouder.

Verrassend is dat het (in tegenstelling tot andere groepen verslaafden) hier juist wijndrinkers betreft. Maar is het feit dat een kleine groep wijndrinkers in de fout gaat kenmerkend voor allen? Ik geloof van niet. Wat dat betreft lijkt het erop dat iedere eigenaar van een ‘snelle auto’ wordt vereenzelvigd met roekeloze rijders. Maar je kunt toch ook verantwoord in een snelle auto rijden? Wat mij opviel was dat beide ‘kampen’ (pro & contra alcohol) in deze discussie de redelijkheid geweld aandoen. Als wijndeskundige had men in Hilversum weer het bekende, oude meubelstuk uit de rekwisietenkast getrokken, Ilja Gort. Het lijkt erop dat de ondoorzichtigheid van de wijnwereld de casting bureaus ertoe noopt om telkens te kiezen voor dezelfde expert. De aanwezige inzichten van genoemde wijnboer lijken wat ondiep, op zijn zachtst uitgedrukt. Hij gebruikt het televisieprogramma om gewoon reclame te maken voor zijn (door Albert Heijn gevoerde) merkwijntjes.

 

Wel begrijp ik zijn verontwaardiging als een van de ‘anti deskundigen’, zelf een gewezen alcoholist verklaart dat alcohol wat hem betreft op één lijn staat met Opium. Pfff ik vind dat eerlijk gezegd nogal een boude uitspraak. De brave man, die het ongetwijfeld best bedoeld gaat er van uit dat iedereen die 2 glazen of meer drinkt automatisch verslaafd is.

 

Omdat het een programma betrof voor en over senioren was er gefilmd in een humanistisch seniorenhuis te Rotterdam. De directeur was zelf in de studio aanwezig om uitleg te geven. Ik kon mij hierin vinden. De bewoners van dit complex kunnen in de ‘gezelligheid’ van het huis, in een speciale bar ruimte, huisgenoten ontmoeten en wat drinken. Dat werd scherp veroordeeld hier en daar. Ten onrechte lijkt mij, want de dienstdoende directeur heeft goed gezien dat het de meest seniore der senioren bij elkaar brengt. Ja ze drinken wat, so what? Wordt die faciliteit niet geboden dan zit er niets anders op dan in de beslotenheid van de eigen woonvertrekken te drinken. Dát is pas slecht in mijn ogen. Die verborgen, stille zuipers.

 

Een andere anti spreekster gaf ruimhartig toe sinds haar veertigste als drie maal te zijn opgenomen geweest in een alcohol afkick kliniek. Zo te zien had zij haar inname verlegd van alcohol naar voedsel, zij woog twee tot drie maal ‘modaal’. Iets dat Ilja Gort, gezien zijn reactie,  ook opviel. Overgewicht is nét zo schadelijk voor de gezondheid als overmatige drankinname lijkt mij. Maar dat maakt niet van iedere smulpaap een voedselverslaafde. Als voorbeeld werd natuurlijk de man aangehaald die op TV liet weten dagelijks tussen 18.00 en 20.00 uur maar liefst 12 biertjes weg te werken. Dat is natuurlijk waanzin en staat qua alcohol inname gelijk aan twee flessen wijn per dag. Daar heb ik zelf ruim vier dagen voor nodig en velen met mij.

 

Dat is eigenlijk het verontrustende van dit soort programma’s, zij kijken naar lieden die het écht te bont maken en projecteren die feiten op de rest van de markt. Zelf ken ik duizenden wijndrinkers, maar ik ken er werkelijk niet één die twee flessen per dag wegpoetst. De haast wereldvreemde stellingname van ‘wijnexpert’ Gort ging mij weer om andere redenen te ver. Hij laat weten, in een haast infantiele poging om wijn tot elitedrank te verheffen, dat men wijn ‘nipt en geniet van het boeket’. Doodgewone flauwekul. Wijn is verworden tot een volksdrank waar een (te lage?) prijs aan hangt waardoor men voor héél weinig zich lam kan zuipen. Gort moet de intelligente kijker niet iets op de mouw proberen te spelden in deze.

 

Dus, wat mij betreft moeten alle ingehuurde experts, aan beide zijden van de discussie, maat houden met hun beoordeling en stellingname. En laat die senioren die nog volledig bij machte zijn om zelf na te denken gewoon genieten van hun drankje, er wordt al zoveel betutteld tenslotte. 

Nico McGough is oprichter en eigenaar van Residence en De Gouden Ton


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl