Chinees restaurant Mei Wah (o.a. geroemd door Michelin en Gault&Millau) is al decennialang een begrip in Eindhoven en omgeving, niet in de laatste plaats vanwege een unieke wijnkaart met ruim 1500, deels zeer exclusieve wijnen. Gastschrijver Sander de Vaan sprak met eigenaar Taks Yuen.
Hoe belangrijk is wijn voor jullie?
Heel belangrijk, om meerdere redenen. De belangrijkste reden is onze grote passie voor wijn, met veel respect voor het fruit, het terroir en de wijnmaker. Daarnaast vinden wij het enorm leuk om die passie te delen met onze gasten. Zeker omdat men in het algemeen niet verwacht dat wijn heel goed bij de Chinese keuken past.
Wat zijn de prijsklassen op de kaart?
De goedkoopste wijn op onze kaart is een Viognier uit de Rhône, voor € 37, en de meest kostbare wijn komt ook uit de Rhône: € 7000. Wij hadden tot dusver wijnen uit 23 verschillende landen op onze wijnkaart staan, maar daar komt snel verandering in. Wij zijn gestopt met de inkoop van wijnen van buiten Europa.
Waarom?
Om de CO2-footprint lager te maken. Niet zozeer om de moraalridder uit te hangen, maar omdat het kan. Het is voor mijn vrouw Anouk en mijzelf een enorm leuke uitdaging om alternatieven te zoeken voor al die fantastische wijnen uit bijvoorbeeld Australië, Californië en Zuid-Afrika.
Wekelijks proeven wij nu meer dan 100 Europese wijnen om de grote toppers van andere continenten te vervangen op de kaart. Bij sommige wijnen gaat dat makkelijk, maar neem een Shiraz van topniveau uit de Barossa Valley, dat is een mega-uitdaging om daar een alternatief voor te vinden. En voor een hoogwaardige Sauvignon Blanc, Chenin of Chardonnay uit Zuid-Afrika geldt hetzelfde. Bovendien moet de prijs-kwaliteitverhouding ook goed zijn, maar dat maakt onze hobby/werk wel heel erg leuk!
Welke wijnen combineren met name goed met Chinese gerechten?
Er gaan heel veel wijnen goed samen met de Chinese gerechten die wij bereiden. Met name Rieslings en Gewürztraminers combineren prima met wat kruidigere gerechten. Sauvignon Blanc doet het uitstekend bij wat vettere visgerechten, Chardonnay bij schelp- en schaaldieren. Maar een dikke, volle Cabernet Sauvignon bij Peking Eend is ook om van te watertanden.
Jullie varen naar een onbewoond eiland. Welke wijnen nemen jullie zéker mee?
In de eerste plaats een Magnum Sancerre, Clos la Néore van Domaine Edmond Vatan, een wijn om over na te denken. Bij iedere slok komt er weer een nieuw element naar boven. Rijke en uitbundige wijn, waarmee je de dag kan vullen.
Op nummer twee: Cos d’Estournel 2005. Gewoon, omdat dit mijn favoriete wijn is en hij mij nog nooit heeft teleurgesteld. Op drie: een fles Chianti Classico, zo’n rond flesje met een rieten mandje eromheen. Liefst een groot formaat, Jeroboam of zo. Niet zo zeer om de inhoud, maar om het drijfvermogen van de fles als er een keer storm komt.
Foto: @ Mei Wah Eindhoven