De wijnen van Meursault zijn een begrip. Iedereen kent Meursault. De wijnen hebben de naam oaky zijn, boterig met vanille.
Meursault ligt in de Côte de Beaune en is al eeuwenlang vermaard om zijn witte wijnen van chardonnay. Hoewel er geen grand cru’s zijn in Meursault, wordt de appellation zelf door velen aangemerkt als een Cru.
Meursault is maar een klein dorp met een paar duizend inwoners. Eromheen liggen een kleine vierhonderd hectares wijngaarden die tezamen zo’n 2,5 miljoen flessen leveren waarvan 27% afkomstig is van premier Cru wijngaarden zoals les Charmes en Les Genevrières. En 400 hectares of 2,5 miljoen flessen is natuurlijk niet heel veel op een wereldwijde vraag. Vandaar dat de prijzen ook hoger liggen.
Het dorp zelf is pittoresk en mooi om te zien met veel wijnbedrijven en oude gebouwen. Het is er ook nog eens erg rustig. Meursault staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als onderdeel van de Climats de Bourgogne. Het klimaat is gematigd met warme zomers en koele nachten en een lang groeiseizoen. Het terroir bestaat uit kalksteen en klei. De wijngaarden liggen voornamelijk op heuvels. Het is de combinatie van terroir, ligging en klimaat die de wijnen van Meursault zijn eigen karakter geven.
Grofweg, hoe meer kalksteen, hoe mineraler de wijnen. Hoe meer klei, hoe zachter en boteriger de wijnen zijn. Dat ligt niet alleen aan de opvoeding op barriques. Als je in een restaurant eet in Meursault is dat ook de vraag als je een fles Meursault bestelt. Wilt u een mineralige wijn of een boterige?
In Nederland is er bij de wijnspeciaalzaken genoeg Meursault te koop. Hoeveel flessen er in Nederland verkocht worden is niet bekend. 1% van de Champagne gaat naar Nederland. Als ditzelfde percentage voor Meursault op zou gaan, zouden zo’n 25.000 flessen deze kant op komen.
Winebusiness.nl proefde een aantal wijnen waaronder de Terre de Vele van Dikkers.nl, de Henri Clerc van de Wijnbeurs.nl en van Best of Wines de Meursault Genevrieres 1er cru 2022 van Domaine Buisson Battault. Geen van drieën was overdadig in houtgebruik, eerder subtiel. Buisson Battault was eerst fris en het boter kwam erna. Henri Clerc had een mineralige toon terwijl de Terre de Vele boterig en mineralig was. Dit is geen steekproef, maar het zegt wel wat. Ook de Meursault van Drouhin is zo subtiel en delicaat, dat het een Puligny kan zijn. Dat geldt ook voor de Karel de Graaf Meursault Les Narvaux, dit is een complexe en rijke witte wijn met aroma’s van wit fruit en subtiele houttonen met veel mineraliteit. Ook Laurent Ponsot Cuvee du Pandora maakt een hele delicate Meursault. De flessen van Ponsot hebben een futuristisch ogend etiket met de kleuren metallic zilver en lichtgroen met een synthetische sluiting in plaats van een kurk. Op het label staan ook feiten als hoeveel flessen er gemaakt worden etc.
De stijl van Meursault wijnen is meer verfijnd en toegankelijk geworden door andere technieken te gebruiken zoals het lang laten rusten op de lie, een kortere vatrijping en het eerdere bottelen. Wijnen uit Meursault zijn zo zowel verfijnd als lichtboterig. Een pracht combinatie. Alleen jammer dat ze – net zoals de andere hoge wijnen van de Bourgogne – zo duur zijn.
ChvZ
Photo by Corina Rainer on Unsplash





