Montferrato | Marchesi Incisa della Rocchetta

Marchesi Incisa della Rocchetta is een van de oudste wijnmakende families uit Piemonte. De familie maakt al eeuwen, ruim duizend jaar, wijnen in Monferrato nabij Asti. De familie was vroeger grootgrondbezitter.

De Marchesi Incisa della Rocchetta woont al meer dan duizend jaar in Monferrato en sinds 1400 in het dorp Rocchetta Tanaro. Eeuwen van toewijding en passie in de wijnwereld met Marchese Leopoldo die pinot nero introduceerde. Marchese Mario verhuisde naar Bolgheri en startte daar de legendarische Sassicaia. Tegenwoordig zet de nieuwe generatie, samen met Filiberto en Francesca, de familie-erfenis en het prestige van het bedrijf voort.

Er is dus zelfs een lijntje met Sassicaia uit Bolgheri. Na de tweede wereldoorlog werd het grootgrondbezit opgedeeld. Er zijn nu nog 100 hectares met 22 hectares aan druiven. De familie produceert nog 120.000 flessen per jaar. De winery in het hart van Rocchetta Tanaro is een belangrijk voorbeeld van de Piemontese landelijke architectuur uit de 19e eeuw. De 11 kamers zijn elegant ingericht en voorzien van alle moderne gemakken. Het is een enorm grote en prachtige enclave binnenin het stadje. De winery en de kamers zijn rondom een enorme binnenplaats geconcentreerd. Broer en zus Marchesi wonen zelf in het familiekasteel een paar honderd meter verderop. Zij verzorgen wel de hospitality. Zus Fransesca woont, als zij niet in Monferrato is, met haar man in Singapore.

De grondsoort in Monferrato is klei met zand en het microklimaat op de heuvels van het Monferrato staat garant voor mooie wijnen. De nabijheid van de Alpen zorgt zoals ook in het overige Noord-Italië voor een relatief groot temperatuurverschil tussen dag en nacht.

De wijngaarden liggen niet ver van de wineryen worden zo schoon mogelijk in wijngaard en kelder behandeld. Marchesi Incisa della Rocchetta wil uitsluitend kwaliteitswijnen produceren dus de opbrengsten zijn niet heel hoog.

De wijnen

De familie produceert alleen druiven voor rode wijn. Voor de Roero Arneis kopen ze druiven in. Dit i overigens een hele zachte en exquise wijn. Bijzonder is de Futurosa, een donkere rosé van barbera en rosé. Sappig en smakelijk. De pinot nero Marchesi Leopoldo komt van de lager gelegen wijngaarden, maar heeft wel 14,5 procent alcohol. Een mooie wijn, wel iets bij eten. Depinot nero en barbera Rollone komt van het perceel Rollone. Een harmonieuse en evenwichtige wijn met een goede persistentie. Tonen van chocolade, zwarte bessen, peper. De Sant’Emiliano Barbera d’Asti Superiore DOCG is een icoonwijn van het huis. Een krachtige wijn, evenwichtig en elegant mert mooie zuren, gestructureerd met fluweelzachte tannines en met een lange afdronk. Bijzonder is ook de Grignolino d’Asti. Grignolino is een inheems druivenras uit Monferrato en een van de oudste uit de regio. De wijn heeft een lichte robijnrode kleur en stevige tannines wat j eop basis van de kleur misschien iet zou verwachten. De wijn heeft een rood fruitmandje in het palatum  en is licht van body me toch merkbare tannines en een lange afdronk.

Marchesi Incisa della Rochetta maakt meer wijnen, zie ze op onderstaande link.

 

Marchesi Incisa della Rocchetta

 

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl