Internationale | Pinot noir dag

Vandaag, 18 augustus,  is het de internationale-pinot-noir-dag. Dat is inderdaad een prachtige druif, vandaar vandaag een column over een boek van John Grisham waarin de pinot noir een rol speelt. Dat is opmerkelijk omdat Grisham nauwelijks over wijnen schrijft in zijn boeken, terwijl er wel vaak uit eten wordt gegaan.

Mooie wijn voor lelijke mannen

John Grisham is een bestsellerauteur van juridische thrillers. Hij was advocaat en kent het Amerikaanse rechtssysteem van binnen en buiten. De laatste jaren werkt hij full-time aan zijn oeuvre. Geen rechtszaken meer voor hem. Wereldwijd zijn er in 29 talen meer dan 60 miljoen boeken van hem verkocht. Steeds meer laat hij zijn sociale gezicht zien. In een van zijn boeken – De Gevangene – beschreef hij het relaas van een ten onrechte ter dood veroordeelde. In het boek De Aanklacht neemt hij het op voor slachtoffers van bedrijven die jarenlang kankerverwekkend vuil hebben gestort. De beschrijving van de ‘bad guys’ is uitermate adequaat: miljardenpremies, pronkauto en trofeevrouwen.

Verbazingwekkend is dan de zin dat twee konkelende dubieuze ondernemers een tweede fles Oregon pinot noir bij hun eten bestellen. Opmerkelijk, omdat Grisham in al zijn boeken niet of nauwelijks ingaat op wijnen. De wijn krijgt een uitstekende kwalificatie van de schrijver en dat is terecht. Grisham is inmiddels een trendsetter en mensen slaan dit soort dingen op. Diverse producenten hebben in Oregon en vooral in Willamette valley de laatste decennia solide bedrijven neergezet en maken wijnen die kunnen concurreren met de beste Bourgognes. Domaine Serene adverteert al jaren in de Wine Spectator dat hun wijnen in blindproeverijen de producten van Domaine de la Romanee Conti verslaan. Het fameuze familiebedrijf Drouhin heeft er een vestiging waar dochter Véronique de scepter zwaait. Er zijn nog veel meer goede bedrijven – een flink aantal – zoals Ponzi en Beaux Frères. De laatste winery is van Michael Etzel en zijn zwager Robert Parker. Hun streven is de wijnen een perfecte weerslag van het terroir te laten zijn en zo min mogelijk in te grijpen in het vinificatieproces. Het terroir is ook bijzonder in die streken. Het landschap is overweldigend groen en Engels aandoend, maar de aarde is rood. Terra rosso. Het klimaat is gunstig voor de pinot noir. Niet te heet en genoeg regen op voor de wijngaarden gunstige tijdstippen. Aan alle voorwaarden voor een goede wijnstreek is voldaan: klimaat, de juiste druivenrassen, vinificatiemethodes en marketing via uitgebreid informatieve websites over alle wijnbedrijven in Oregon.

Deze streek verdient een pluim. En John Grisham draagt daarbij zijn steentje bij.

Jammer alleen dat de wijn in het boek gedronken wordt door twee zichzelf scrupuleus verrijkende types.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Columns
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl