Muscadet Côtes de Grandlieu | Vignoble Malidain

Wijnen uit de Muscadet waren een paar decennia geleden ongelofelijk populair in Nederland, nu moet je er met een lampje naar zoeken. Mochten mensen de wijnen van Muscadet nog kennen, dan is de associatie zuur en dun. Niet bepaald een aanbeveling. Maar ook de Muscadet is al jaren in ontwikkeling en de wijnen die er nu gemaakt worden zijn anders dan die uit het verleden. Wat gebleven is, is het alcoholpercentage dat niet hoger mag zijn dan 12%. Voor het overige hebben de wijnen meer diepgang, mineraliteit en lengte. As je oesterwater zoekt, ben je in de Muscadet op het juiste adres.

Appellations

Er zijn vier AOP’s in de Muscadet. Het areaal omvat ca. 13.000 hectare.  De AOP Muscadet is de omvat 3400 hectare en bestaat sinds sinds 1937. De AOP Muscadet Sèvre et Maine stamt uit 1936 en heeft 8800 hectare. Het overgrote deel van de wijnproductie in de Muscadet vindt hier plaats.

Muscadet Côtes de Grandlieu is met zijn geboortejaar 1994 de jongste telg van de Muscadet familie  en heeft  oppervlakte van ongeveer 300 hectare. Het ligt het dichtste bij de zee onder Nantes. Het micro-klimaat hier wordt vooral beïnvloed door het meer van Grand-lieu. Muscadet Coteaux de la Loire uit 1936 omvat 200 hectare.

Vignoble Malidain

Vandaag hebben we het over Vignoble Malidain uit Côtes de Grandlieu. Dit familiebedrijf uit 1937 was oorspronkelijk een gemengd boerenbedrijf met veeteelt, landbouw en wijnbouw. Zo’n gemengd voerenbedrijf heet in Frankrijk demi-boeuf en dat zie je terug op veel van de labels. In 1974 stopte ze met de koeien en gingen ze door met de wijnbouw die ze vlot uitbreidden naar 45 hectares. Vignoble Malidain ligt in la Limouzinière, 25 kilometer ten zuiden van Nantes en 10 minuten ten zuidoosten van het meer Grandlieu. Met 45 hectare is Maildan een grote producent in een appellation van 300 hectares. Vignoble Malidain, Le Demi-Boeuf, is een Vigneron Indépedants, een keurmerk dat staat voor kleinschaligheid, kwaliteit en authenticiteit.

De wijnen

Malidain maakt een grote range wijnen, neem eens een kijkje op hun website Via Michèle Lainé van Buisness France kreeg ondergetekende 4 Muscadets en vier mono-cepages toegestuurd. De overall kwaliteit is zonder meer goed. Een knisperfrisse sauvignon, een loepzuivere chardonnay en een prachtige pinot noir. Van de Muscadets stak de Amphibolite de Grandlieu er met kop en schouders bovenuit: mineralig, zacht en crèmig. Deze wijn heeft 30 maanden op zijn lees in underground concrete tanks gerust. Van deze wijn zou ik zo een paar dozen willen bestellen, een zaligheid met maar 12%.

Het wordt tijd dat Muscadet weer meer wordt gedronken in Nederland. Een paar wijnen van Vignoble Malidain staan hier, maar helaas niet de Amphibolite. Een groter afzetkanaal zou de verkrijgbaarheid vergroten, en dat verdienen ze.

Heerlijke wijnen!

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl