Napa | Orin Swift

Dave Phinney is een typisch voorbeeld van iemand terwijl hij bezig was met een andere carrière bezeten raakte van de wijnwereld. In Florence, waar hij destijds was voor een studie, maakte hij kennis met de Italiaanse wijncultuur. Én werd hij aangetast door het wijnvirus, hij wilde niets anders meer. Terug in Napa ging hij plukken bij Robert Mondavi. Een jaar later, in 1998, startte hij Orin Swift Cellars op. Orin Swift is niet zomaar een naam, Orin is de tweede naam van zijn vader en Swift is de meisjesnaam van zijn moeder.

Rutherford

Rutherford is de basis van Orin Swift. De wijngaarden liggen in Rutherford en Oakville. Dave begon met een zinfandel, en breidde dat al vlot uit met cabernet sauvignon, syrah, bonarda, petite sirah, sauvignon blanc en chardonnay aangeplant. Naast zijn eigen wijngaarden werkt Phinney met druiven van contractgrowers.

Prachtige labels

Orin Swift staat bekend om de prachtige etiketten die je aan het denken zetten. De labels zijn prachtig om te zien en fascinerend om naar te kijken. Elk label heeft zijn eigen verhaal over de wijn die in de fles zit. Neem bijvoorbeeld de chardonnay met de naam Mannequin. Het label bestaat uit vrouwelijke poppen zonder armen die de kijker aankijken. Het is een zachtromige volle chardonnay.

Of de Orin Swift multi-blend Le Papillon van cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, malbec, petit syrah en petit verdot. Op het label twee handen waarop de letters van Papillon op de vingers zijn getatoeëerd. Deze wijn is gebaseerd op de schrijver Henri Charrière die het autobiografische boek Le Papillon schreef over een Franse crimineel die ontsnapte van de Franse strafkolonie Duivelseiland. Overigens schijnt Charrière dit niet allemaal zelf meegemaakt te hebben, maar hij heeft goed geluisterd naar de heldenverhalen van andere mensen. Le Papillon is een zeer krachtige donkergekleurde blockbuster met cassis, cacao en tabak met 15% alcohol. Een wijn waar je iets bij moet eten. De druivenrassen worden apart gevinifieerd, de blend wordt samengesteld op basis van de verschillende vaten.

8 Years in the Dessert is de wijn waar het allemaal mee begon. Orin Swift was eerst contractgrower met uitsluitend zinfandel in de wijngaarden. Toen Orin Swift zelf ging produceren werden ook petit syirah en syrah aangeplant en toegevoegd aan de blend van 8 years in the dessert. Iedere 8 jaar wordt een label weer opnieuw gebruikt. Zo heeft ieder jaar een ander label en door 8 jaar door de woestijn te lopen’ heb je alle labels gezien. Ook dit is een zeer krachtige en zwoele wijn met bramen, vijgen en cacao. Ook zwarte bessen, pruimen, chocolade en leer. Ook deze is een maaltijdbegeleider!

Orin Swift is niet goedkoop, de prijzen variëren tussen de 38 en 140 Euro, je haalt dan goede wijn en iets over te praten in huis. Orin Swift maakt een grote range wijnen. In Nederland is een beperkt aanbod beschikbaar.

De wijnen zijn o.a. te koop bij Perfecte Wijn Orin Swift Walraven Sax is de importeur.

ChvZ

.

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl