Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs | Finale

Na een theoretische proef en een proeftechnisch gedeelte op 3 juni 2019, streden maandag  9 september 10 finalisten om de titel van de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland. Op het programma stond

 • Het bereiden van een cocktail met gebruik van Hennessy Cognac.
 • Het bereiden van een garnalencocktail nieuwe stijl met ingrediënten uit een black box, desgewenst aangevuld met door de kandidaat meegenomen toevoegingen.
 • Een een-op-een interview door de jury, onder leiding van journalist en ere-juryvoorzitter Willem Kool van de Telegraaf.
 • Een profielgesprek met een journalist van Lekker500.
 • Het bijwonen van een masterclass Hennessy Cognac.
 • Een theorietest voor de 5 wildcardhouders (zie onderaan onder finalisten).

De finaledag

Er was speciaal gekozen voor het bereiden van de garnalencocktal aan tafel, omdat dit aspect van het gastheerschap in Nederland naar de achtergrond is verdwenen. Men brengt je eten en dat is dat, terwijl het ontzettend leuk is als er aan de tafel iets wordt bereid. Jurylid Cees Helder legde uit dat hij deze wedstrijd ontzettend belangrijk vindt voor de Nederlandse gastronomie, om jonge mensen de kans te geven zich te bekwamen en een prijs te winnen. Het ROC Mondriaan in Den Haag heeft alle faciliteiten en de finalisten kregen een hulp in de keuken, waar ze de voorbereidingen deden. De finalisten waren zenuwachtig en dat is een goed teken, dan heb je er hart voor!

Finalisten

 1. Anne Nijhoff, Fizzy, Epe
 2. Tim Wellenberg, Hanninkshof, Enschede
 3. Marvin Walraven, Smink, Wolvega
 4. Pauline Wiskerke, De Kromme Watergang, Hoofdplaat
 5. Iris Volgers, AlaCarte Prinsenhof, Groningen

Wildcardhouders:

 1. Iris van Moorsel, Rantrée, Maastricht (JRE-Nederland)
 2. Ivar Roerink, De Swarte Ruijter, Holten (Les Patrons Cuisiniers)
 3. Stefan Emmen, Zarzo, Eindhoven (Alliance Gastronomique)
 4. Lisa Hu, Grand Plaza, Eibergen (Fine Eastern Restaurants)
 5. Daphne Kolk, Huis ter Duin, Noordwijk (via de wedstrijd Future Talents)

Jury NHGP

Edwin Raben, juryvoorzitter en wijndocent.

De vakjury bestaat dit jaar uit:

Bob Bron, Algemeen directeur Moët Hennessy.

De nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder.

Willem Kool, journalist Telegraaf en tevens ere-juryvoorzitter.

Nadine Mögling, SVH Meestergastvrouw bij restaurant Bij Jef

De voorzitters van de G4:

Marc van Gulick, Alliance Gastronomique.

Rik Jansma, JRE-Nederland.

Frank Visser, Les Patrons Cuisiniers.

Michael Hu, Fine Eastern Restaurants.

Daarnaast maken oud-winnaar Sébastian van Zuiden van Restaurant Hotel & Spa Savarin en Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper onderdeel uit van de jury.

NHGP: Gastheerschap op niveau

Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen. Onder de vlag van deze titel werken Alliance Gastronomique, JRE-Nederland, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samen. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage en wordt de prijs omarmd door Ricardo Eshuis, directeur van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH).

Bij deze 18e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs sluit Lekker500 zich aan als mediapartner. Deelname staat open voor kandidaten tot en met 26 jaar die werkzaam zijn in de gastvrijheidssector. De bekendmaking van de winnaar en de uitreiking vindt plaats tijdens de presentatie van Lekker500 editie 2020 op 28 oktober 2019.

De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles Hennessy Paradis Imperial t.w.v. € 1.235 en een geldprijs van maar liefst € 2.500.


Rubriek(en):
Geen categorie
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl