Nazomeren | Met o.a. witte Rioja en François Lurton

We zitten alweer in september, time flies. Een geluk bij een apart jaar dat we al zo ver zijn, want de nazomer heeft zulke mooie kleuren dat daar weer bijzondere wijnen bij passen. Want als je aan prachtige kleuren denkt en zachte witte wijnen kom je al snel in de Rioja uit. Het glooiende landschap van de Rioja is altijd al prachtig, maar met beginnende herfstkleuren is het nog verleidelijker. Vandaag kiezen we twee witte Rioja’s. Witte Rioja’s zijn met een opmars bezig en dat is niet voor niets.

Ten zuiden van de Rioja en niet ver van Ribera del Duero ligt Toro. Een relatief klein wijngebied met tempranillo in de hoofdrol. Het is daar nog warmer als in Ribeera del Duero en daardoor krijgen de druiven een dikker velletje, om zich te beschermen tegen de overdaad aan zonnestralen, en hierdoor meer tannines. Het vereist oenologisch en vinologisch vakmanschap om daar goede wijnen te maken. Dan ben je bij François Lurton aan het goede adres, want deze man is een grootheid op wijngebied en heeft zijn wijnmakers-sporen al in menig wijnland laten zien.

Voor een prachtige pinot noir gaan we naar Californië. In 1974 kocht Jess Jackson 32 ha land in Lakeport zette er een wijngaard neer. Dit groeide uit tot het iconische wijnbedrijf Kendall-Jackson dat na Jess’ dood in 2011 met passie wordt geleid door zijn kinderen. Goed omgaan met mens en milieu staat hoog in hun vaandel. Uitbreiding volgde met o.a. Cambria Estate dat gerund wordt door twee dochters van Jess en waarbij Julia Jackson de naamgever is van deze wijn. De wijngaard heet Julia’s Vineyard met schalie en zand in het terroir op de koele heuvelruggen van Santa Maria Valley ten noorden van Los Angeles. De Julia’s Vineyard Pinot Noir is alles wat je van een top pinot noir uit Californië mag verwachten: kauwbaar met veel structuur, fruitig en heerlijk zacht.

Witte Rioja is een rising star, minder dan 10% van de Rioja is wit. Macabeo (viura) is veruit de belangrijkste druif. Meestal wordt deze druif gemengd met garnacha blanca en malvasía. Vroeger stonden de witte Rioja’s bekend als wat saaie wijnen, maar daar is verandering in gekomen

Hier noemen we de witte Coto Mayor. Coto Mayor bestaat voor 100% uit viura. Een frisfruitige wijn met bloemigheid. Coto Mayor is een groot wijnbedrijf die in 1970 is opgericht door een aantal wijnbouwers. In 1975 werd de eerste wijn op de markt gebracht en met succes ontvangen.

De Cruz del Castillo Rioja Blanco Crianza 2017 heeft wél houtopvoeding gekregen en dat geeft een subtiele verdieping. Dit is een rijpere doch fruitige witte wijn gemaakt van met de hand geplukte viura van 25 jaar oude wijnstokken. De wijn heeft een mooie lichtgele kleur en is minimaal 6 maanden gerijpt in nieuwe eikenhouten vaten. Het is een subtiele wijn, met mooie zuren en een tikkeltje honing (ook in de neus).

Van de Rioja gaan we naar Toro. De tempranillo heet daar Tinto de Toro. De Toro heeft zo’n prachtige nazomer dat de oogst daar van eind september tot eind oktober duurt. François Lurton beit 17 hectares in de Toro en daar wordt de Hermanos Lurton gemaakt. Dit is een dijk van een wijn met veel structuur, rood fruit, een vleugje vanille en een zekere stroperigheid. Een wijn om iets bij te eten.

Deze wijn zijn verkrijgbaar in de horeca en bij de betere wijnwinkel. Vanuit Spanje en Californië wensen we u een lange en heerlijke nazomer.

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl