NIEUW: Permanente Educatie voor Register Vinologen

Ron Andes had het er al in september over, maar het is nu officieel. De Wijnacademie voert Permanente Educatie in voor Register Vinologen. Vinologen kunnen zich online aanmelden en hun punten bijhouden. Eens in de vijf jaar wordt de registratie verlengd mits de benodigde 100 punten zijn behaald.

Deze Permanente Educatie-punten kunnen o.a. behaald worden door deelname aan scholing zoals cursus, college, lezing, seminar, congres of studiereis. Maar bijvoorbeeld ook door gepubliceerde artikelen. En degenen die in de laatste jaren de 10-jaarlijkse toets hebben gehaald? Geen zorgen, dit blijft 10 jaar geldig. Het is toch zinvol voor deze mensen om zich in te schrijven, want zo kunnen ze gebruik maken van geupdate lesmateriaal, reizen etc.

Bij de nu ca. 25 opleiders zit ook de Universiteit van Bordeaux, die zich heeft aangemeld als opleider. De Wijnacademie maakt met dit register een enorme kwaliteitsinhaalslag. Chapeau!

Tekst persbericht:

Vanaf begin 2018 treedt het nieuwe, interactieve online KwaliteitsRegister voor Vinologen in werking. Het beheren van een meetbaar Register van gediplomeerden leidt tot een verdere professionalisering, internationalisering en specialisatie van de Vinologen. De RegisterVinoloog (RV) van de Wijnacademie® krijgt daarmee de status die het verdient. In het nieuwe register wordt op basis van behaalde ‘Permanente Educatie punten’ gewerkt om aan te tonen dat de vinoloog zijn wijnkennis goed onderhoudt. In de snel veranderende wereld van wijn kan de wijnexpert zo goed op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Daarnaast is het Register openbaar en kan geraadpleegd worden door derden.

Puntentelling

In het nieuwe Register moeten Vinologen van Wijnacademie® zichzelf aanmelden en hun punten bijhouden. Deze ‘Permanente Educatie-punten’ kunnen o.a. behaald worden door deelname aan scholing zoals cursus, college, lezing, seminar, congres of studiereis. Herregistratie gebeurt eens in de 5 jaar op basis van puntenmeting, waarmee de 10-jaarlijkse toets is komen te vervallen. Ieder punt staat voor een uur educatie en moet in vijf jaar optellen naar 100 punten/studie-uren. Opleiders en organisatoren van educatieve bijeenkomsten kunnen accreditatie aanvragen indien hun scholing of activiteit voldoet aan niveau SDEN4.

Professionalisering

Het nieuwe systeem past in een verdere professionalisering van het wijnonderwijs. ‘Kennis en vaardigheden moeten mee veranderen met het wijnaanbod, trends en gebruiken. Een RegisterVinoloog  wordt daar nu bij geholpen door het aanbod van nascholing op de website.’ aldus voorzitter Ron Andes. De Wijnacademie® volgt hierin andere registerberoepsgroepen waar persoonscertificering garant staat voor de vakkundigheid van haar leden. De online registratie is ondergebracht bij een onafhankelijke gespecialiseerde partij die op dezelfde wijze voor meer dan 175 organisaties de registratie van ruim 250.000 professionals verzorgt.

Internationalisering

Het wijnonderwijs heeft zich de laatste jaren enorm ontwikkeld om mee te groeien met de ontwikkelingen in en buiten Nederland. De SDEN (Stichting Dranken Examens en Normering) is opgericht met transparante normen die vergelijkbaar zijn met internationale niveaus. De examens zijn hiermee geheel gescheiden en onafhankelijk van de verschillende opleidingen. In het register kunnen zich ook buitenlandse aanbieders van scholing registreren.  De Universiteit van Bordeaux heeft zich als een van de eerste opleiders geaccrediteerd met vier verschillende studieprogramma’s. ‘Het is niet ondenkbaar dat overige buitenlandse aanbieders dit ook zullen doen’ zegt Andes. Dit biedt perspectieven voor de vinoloog die zich naar eigen inzicht kan verdiepen èn internationaal oriënteren.

Specialisatie

De wijnwereld is intussen zo uitgebreid en verbreed dat het bijhouden van kennis op ieder gebied zou kunnen leiden tot oppervlakkigheid. Dankzij het Permanente Educatie puntensysteem kan de vinoloog anno 2018 er voor kiezen zich verder te verdiepen in één bepaalde richting. Hubrecht Duijker, vinoloog van het eerste uur (1974) bevestigt dat er veel veranderd is. Zijn eerste vinologen lesboek bestond uit nog geen 200 pagina’s. Intussen telt het lesmateriaal van de vinologen opleiding ruim het zesvoudige. Hij heeft zich als eerste ingeschreven en vindt het ‘plezierig te worden gestimuleerd tot bijscholing voor RegisterVinoloog. Een titel met meer waarde, meer inhoud. Een titel om te koesteren.’

Voor meer informatie ga naar Register Vinoloog of bezoek de stand van de Wijnacademie® tijdens de Wineprofessional 2018.

Tijdens Wineprofessional is Duijker op dinsdag 9 januari vanaf 12.30u aanwezig op de stand van de Wijnacademie® om het online register officieel te openen.


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl