NL – Brasil

Nieuwe wijnlanden leggen de bal op de stip

 

oranjeHet siddert: vrijdag 2 juli speelt Nederland tegen Brazilië. Het Oranje elftal tegen de goddelijke kanaries. In Brazilië is voetbal meer dan een sport alleen, het is alles. Voetbal is het leven en het leven is voetbal. In Nederland zijn we minder gepassioneerd. Maar als het er op aan komt en als een prestatie van formaat in het verschiet ligt, denkt de hele natie ook aan niets anders meer. De geschiedenis van beide voetballanden is lang en oud. Brazilië heeft een voetbalreputatie van hier tot ginder. Het Nederlandse totaal voetbal is wereldwijd bekend. Beide landen worden spreekwoordelijk vereenzelvigd met voetbal.

 

 

Minder bekend is dat beide voetbalnaties ook wijnlanden zijn. Nieuwe wijnlanden, wel te verstaan. De wijnacademie wijdde zo’n vijf jaar geleden enkele zinnen aan Brazilië en één alinea aan Nederlandse wijnen. Nu geldt Brazilië als veelbelovend nieuw wijnland en Nederlandse wijnen zijn in opkomst. Hoe zouden de wijnen zich tot elkaar verhouden in een proefcompetitie? De voetbalclash van deze vrijdag is de derde in de afgelopen 16 jaar. De eerste twee verloor Nederland. Ik durf te stellen dat Braziliaanse wijnen nog nooit in een competitie tegen onze vaderlandse jongens zijn gezet. Hoe zou het scoreverloop op wijngebied verlopen? Op het terrein van de rode wijn zijn ze aan elkaar gewaagd. Brazilië heeft het risico van hitte en rot en Nederland kan – hoewel het op dit moment bepaald niet zo lijkt – een totaal gebrek hebben aan warm weer en teveel vocht in het najaar. Een gelijkspel dus, 0 – 0. Voor wat betreft de witte wijn  heeft Brazilië als voordeel dat het vanwege het klimaat de Europese rassen kan laten groeien en bloeien. In Nederland komt dat wel voor, maar hybride rassen hebben het hier makkelijker. Nederlandse witte wijnen zijn wel goed. De coöperatie van Achterhoekse wijnbouwers en de Apostelhoeve bijvoorbeeld hebben een paar uitmuntende producten. Toch lijkt op het gebied van internationale voorkeur Brazilië een voorzichtige voorsprong te hebben.

 

Omdat er geen halve doelpunten bestaan is de ruststand in de strijd van de wijnen 1 – 1.

 

Last but not least de mousserende wijnen. Nederland heeft daar geen traditie in, Brazilië wel. Zowel op het gebied van de demi-sec wijnen, gemaakt van de moscatel, als brutversies van de champagnedruiven.

 

Smaken ze ook? In Nederland worden mondjesmaat Braziliaanse mousserende wijnen verkocht. Wijnbusiness.nl proefde een bijzondere bij de kwartfinale van 2 juli, de Spumante Moscatel van Valduga. De wijn is á la moscato d’Asti  gemaakt, maar met minder restsuiker en meer alcohol. Het glas drinkt vrolijk en fruitig weg, het zou ook goed bij een dessert passen. Het is anders dan het Italiaanse product, het glas heeft een eigen Braziliaanse stijl en de bubbels zijn ook niet te zwaar. We willen niet meteen achterover vallen. Zo’n wedstrijd in de kwartfinales duurt op z’n minst negentig minuten, dus rustig aan met de drank. Conclusie: deze spumante drinkt prettig weg en het is aangenaam geprijsd. Op mousserend gebied wint ook hier Brazilië.

 

Uitslag: Brazilië wint deze wijnslag met 2-1. Op het veld is het nu tegenovergesteld, Nederland wint. De stand na 16 jaar is 1 – 2.

 

De Spumante Moscatel Valduga is verkrijgbaar bij Wijnkoperij Wielinga in Leeuwarden voor 7,75 per fles.

 

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl