argentina

Argentijnse wijnen scoren wel

 

diego1Zelden is een land in de kwartfinales van een Wereldkampioenschap voetbal zo vernederd. De eindstand was 4 – 0 en daar mocht Argentinië nog blij mee zijn. Het aantal doelpunten had veel hoger kunnen uitvallen. Duitsland scoorde al in de derde minuut en daarna was de beer los. De emoties liepen hoog op. Maradona gebaarde en ijsbeerde dat het een lieve lust was. Maar niets kon het onheil afwenden. Argentinië kon geen enkel doelpunt laten bijschrijven.
 

 

Don’t cry for me Argentina..

Dat is jammer en ook raar want het team kent uitblinkers. Het wijnland Argentinië kent ook uitblinkers. De malbec doet het in het droge klimaat zeer goed en de mono-cepages van de  diverse Europese druivenrassen zijn inmiddels een landeigen specialiteit. Twee huizen vallen hier op. Het relatief nieuwe Alta Vista en Bodega Salentein. Beide wijnbedrijven zijn gevestigd in de buurt van Mendoza en zijn honderden hectares groot. De druiven groeien in Valle de Uco en Luján de Cujo aan de voet van de Andes. Beide bedrijven zijn relatief jong, uit 1992 en 1997 en maken diverse ranges van wijnen. Zoals eerder gezegd, de meeste wijnen zijn mono-cepages. Winebusiness.nl proefde de torrontes, cabernet sauvignon en malbec van de classic en premium range van Alta Vista en de malbec en merlot van de reservelijn van Salentein, plus de Numina uit 2004. Er is verschil in stijl. De torrontes van de beide lijnen van Alta Vista hebben een neus van hier tot Buenos Aires. Bloemiger en geparfumeerder kan een wijn niet zijn. Als dit de druif van je keuze is, vind je geen betere versie. De malbec en cabernet sauvignon zijn strak, elegant en glad. De premium lijn heeft meer maceratie en houtopvoeding gehad en dat is bij beide druivenrassen te merken. Alta Vista heeft met deze Argentijnse elegantie een eigen herkenbare stijl.
Salentein stelt  daar echte nieuwe wereld wijnen tegenover. De reserve merlot is zo jammy als je van deze druif zou mogen verwachten, maar stelt daar genoeg ruggegraat tegenover. De reserve malbec  heeft zachte tannines, zwart fruit en een mooie zuurgraad. Hoge concentratie en een lange, stevige afdronk vervolmaken het geheel. De Numina van Salentein is wel een blend en duidelijk een premium wijn. Je proeft de verdieping.

 

Allemaal producten die één voor één scoren. Ze doen namelijk waar ze goed in zijn, specialiseren in het landskarakter. Salentein heeft in deze nationaal gevoelige tijden ook nog het voordeel dat Mijndert Pon aan de basis staat van het bedrijf.

 

Een Nederlander dus, die kunnen toch scoren?

 

Charlotte van Zummeren

 

Alta Vista wordt geimporteerd door Fourcroy Nederland, Verbunt Wijnkopers voert Salentein. Art of Wines in Buitenveldert heeft Salentein in het assortiment.

 

 

 

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl