Portugal

Portugese sterren

 

Door Charlotte van Zummeren

 

Ronaldo, Graham’s en Ubuntu!

 

ron2Niets leukers dan een potje voetbal in het vooruitzicht. Portugal en Noord Korea staan op het programma. Dat biedt ook ruimte voor een vineus nevenprogramma. Nou is over Noord Korea veel te zeggen, maar niet in relatie tot wijn. Met Portugal ligt dat heel anders. Het land dankt zijn grootste bekendheid aan port en de Douro is één van de mooiste wijnstreken ter wereld. Port wordt er in vele soorten gemaakt: wit, rood, jong, fruitig, ruby, tawny, houtgelagerd, met flesoudering en met aangegeven ouderdomsindicatie van 10, 20, 30 of 40 jaar oud. Grahams introduceerde kortgeleden in Nederland een tawny port die koel gedronken moet worden. Wijnmaker Peter Symington wilde een mooie balans tussen fruit en hout, zonder zich te moeten houden aan de criteria voor aged tawny’s. De port heeft dus geen leeftijd op het label. Deze fles gaan we bij de wedstrijd soldaat maken.

 

Het begeleidende persbericht van PR-bureau Tot bevat een zeer opmerkelijke en nieuwsgierig makende zin, namelijk dat de port bedoeld is voor mannen die zich niet altijd aan de regels willen houden. De port is alvast koel gezet en voorgeproefd voor de wedstrijd die zo dadelijk begint. Het plan is een glas als aperitief te drinken. De port komt bij één proever ‘blind’ over als een witte port, een andere proefster vindt de port stevig, met duidelijke houtrijping. Koel bevalt het glas uitstekend en met een alcoholpercentage van twintig procent komen zelfs de uitgespuugde slokken goed aan. Met een ietwat benevelde geest zien we Ronaldo en de andere Portugese voetbal matadoren het veld betreden. Bij de eerste tackle zien we al diverse mannen die zich niet aan de regels houden.

 

Een hele wedstrijd port drinken is zo vroeg op de middag iets teveel van het goede. We schakelen daarom nog voor de rust over naar Niepoort’s Ubuntu! 2008. Deze wijn komt ook uit de Douro en heeft het prachtige postzegelachtige etiket dat kunstenares Leonora van Staden uit Stellenbosch heeft gemaakt. Het is dezelfde wijn uit de Fabolous serie die in Nederland uitkomt als ‘Gestolen Fiets’. Het is een elegante rode wijn met veel fruit én ruggegraat, gemaakt van de bekende Douro druiven als touriga franca en tinta roriz. Met een promillage van dertien procent is deze wijn doordrinkbaar. Ubuntu is een humanistische filosofie uit Zuid Afrika, die draait om toewijding en de relatie tussen mensen onderling. Ubuntu is dus typisch Afrikaans.

 

We hebben de twee Portugese flessen op tafel en kijken naar tweeëntwintig mannen op het veld die de benen uit het lijf lopen en alle regels aan hun laars lappen. De Ubuntu op het veld is ver te zoeken.

 

Graham’s The Tawny kost 19,95 en wordt verkocht via Verbunt Wijnkopers en de Nederlandse Wijnkring. Ubuntu wordt o.a. verkocht via de Smaakboutique en Horizon Wines.


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl