OIV over 2017: historisch lage productie, goede consumptie en voortdurende internationalisering

De Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding, het OIV – Franse afkorting van L’Organisation internationale de la Vigne et du Vin – , is een wetenschappelijke en technische internationale organisatie op het gebied van wijnbouw en wijngerelateerde producten, zoals wijn zelf, dranken op basis van wijn, druiven, en rozijnen. Een eerdere voorloper van het OIV werd opgericht n.a.v. de phylloxera in de 19e eeuw. De huidige president – Jean-Marie Aurand – gaf in april in Parijs een persconferentie over het jaar 2017. Hieronder de belangrijkste punten.

  • Met 7,6 miljoen ha in 2017 lijkt de omvang van het wereldareaal onder wijnwijngaarden te zijn gestabiliseerd.
  • De wijnproductie bedroeg in 2017 250 miljoen hl. Dit was een historisch lage productie jaar, met een daling van 8,6% ten opzichte van het voorgaande jaar, toegelicht in met name door ongunstige klimatologische omstandigheden in de EU (-14,6% in vergelijking met 2016).
  • In 2017 werd in totaal 243 mhl aan wijnen geconsumeerd. Het verbruik is bijna gestabiliseerd na de economische crisis van 2008, met een positieve trend in de afgelopen 3 jaar.
  • Het aantal wijngaarden wereldwijd heeft zich gestabiliseerd: 7.6 mha sinds 2008

In 2017 vertraagde de groei van het Chinese areaal (+6 kha), terwijl de omvang van die van Turkije afnam(-20 kha) en ook die van Spanje (-8 kha) zijn afgenomen. In Europa groeide alleen het Italiaanse wijnbouwgebied licht. Spanje heeft het grootste areaal met 1 mha na China (0,87 mha) en Frankrijk (0,79 mha).

Wereldwijde wijnproductie (exclusief sap en most) daalde tot 250 mhl in 2017, een daling van 8,6% vergeleken met de productie in 2016.

Italië (42,5 mhl) is de leidende wereldproducent, gevolgd door Frankrijk (36,7 mhl) en Spanje (32,1 mhl). Het productieniveau bleef hoog in de Verenigde Staten (23,3 mhl) en Australië (13,7 mhl).

Zuid-Amerika herpakte zich na de oogst van 2016, die zwaar getekend was door de invloed van El Niño, met uitzondering van Chili waar de productie weer licht daalde.

De Zuid-Afrikaanse productie bedroeg in 2017 10,8 mhl, een stijging van 2,6% t.o.v. 2016.

Voor meer statistieken en details: OIV


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl