okhuysen 2011

Voorjaar bij Okhuysen

 

door Charlotte van Zummeren

img 2399Twee dagen trok Wijnkoperij Okhuysen uit voor de voorjaarsproeverij. Een andere naam die eraan wordt gegeven is: proeven tussen de stellingen. In het pand op het industrieterrein van Haarlem op de Küppersweg vinden de tastings plaats, de Gierstraat is daar inmiddels te klein voor. Dit keer viel dus eerste dag op vrijdag de dertiende. Xavier Kat twitterde snel dat er in twee dagen tijd 1200 bezoekers geweest waren en dat is behoorlijk veel. Toch kon de bezoeker op zijn gemak, en met ruimte om te proeven en te spugen, door de zalen wandelen.

 


Wijnopslagruimtes zijn namelijk altijd groot en hoog. Het aanbod wat ter tafel stond om te proeven is nog maar een fractie van wat het bedrijf  in totaal in huis heeft. Okhuysen is een zaak van formaat, primair gericht op consumenten maar met een open blik naar de horeca en business to business.

 

Het proeven

‘Maak vooraf eerst een keuze van wat u wil proeven, u zult immers niet alles kunnen proeven’. Niet is minder waar, zelfs voor geoefende proevers is meer dan vijftig proefjes iets te veel van het goede. Toch keken sommigen employees achter de tafel verbaasd op als een wijnjournaliste in een hoog tempo – en ook nog zelf inschenkend – het ene glas na het andere proeft. Dat kon bij de zogenaamde verzameltafel met wijnen van verschillende producenten. Bij andere tafels presenteerden de bedrijven zelf hun wijnen. En dan kom je altijd oude bekenden tegen, zoals Victorine Babé van Mas De Daumas Gassac. Dit huis maakt in de vallei van de Gassac  wijnen van meerdere druivensoorten – de wijngaarden worden wel een museum genoemd van ongekloonde druivensoorten van over de hele wereld – in rood en wit. De Cru’s hebben naam en faam en zijn door Hugh Johnson, Michael Broadbent en Robert Parker de hemel in geprezen. De witte Mas de Daumas Gassac is een stevige, mineralige bijzonderheid en bestaat uit zo’n achttien druivenrassen waaronder de Zwitserse petit arvine. De rode Grand Cru bevat zo’n tachtig procent cabernet sauvignon, aangevuld met onder andere nebbiolo, tannat en dolcetto. De andere wijnen van het huis – zoals Guilhem, Le Mazet du Levant en Faune, kenmerken zich door een grote doordrinkbaarheid.

 

Mas des Dames

De tafel ernaast staat Lidewij van Wilgen van het biologische Mas des Dames. Lidewij is de laatste tijd in het nieuws met haar boek ‘Het Domein’, wat ook ter plekke ter tafel ligt. Is de drukte nu een beetje over? ‘Het heeft wel veel tijd gekost, maar ik hoop dat boek goed verkoopt’. In een openhartig interview in De Volkskrant gaf Lidewij al een kijkje achter de schermen, maar winebusiness.nl zal later een recensie van haar boek geven. Mas des Dames staat hier met drie rode, een witte en een rosé. Goede, stevige, doordrinkbare en betaalbare wijnen tussen de zeven en de dertien Euro. Een hele prestatie voor zo’n relatief nieuwe onderneming. Ga er maar aanstaan, uit het niets een wijnbedrijf beginnen.

 

Wine Rebel

Verderop komen we Jerre Hoekstra tegen. Over deze frisse Nederlander wijnen schreven we eerder een artikel onder de naam: Karatekid in La Clape  en dat wist Jerre zich nog goed te herinneren. Inmiddels is hij verkast naar de Bordeaux en werkt als consulting winemaker en negociant voor verschillende wijnbedrijven ‘zo kan ik precies doen waar ik goed in ben, zonder de lasten en zorgen van een eigen wijnbedrijf’. Hij staat hier met wijnen uit de Blaye, waaronder een strakke, witte Bordeaux Blanc. Dit soort mooie, witte Bordeauxs voor ca. acht Euro zou je toch veel vaker moeten zien in Nederland. Misschien is dit een aanzet daartoe.

 

Briday

img 2401Tot slot nog even langs bij trouwe standhouders Sandrine en Stéphane Briday van Domaine Michel Briday met een rode en drie witte wijnen uit de Rully. Ze hebben 15 hectare eigen grond en kopen bij gelegenheid druiven op. Het zijn mooie, krachtige – maar niet té – , wijnen met karakter. Ze lopen tegen de twee tientjes aan, maar dat is geen cent te veel voor wat je krijgt. Er was natuurlijk veel meer te proeven en gezien het actieve beleid van de zaak, zal dat zeker zo blijven en nog toenemen ook. De volgende keer zullen we proberen twee dagen uit te trekken voor dit festijn. Want leuk is het, om hier te komen proeven.

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl