Okhuysen in het najaar 2011
‘Domaine des Croix, die moet je proeven’, antwoordt Bas Kastelein op de vraag naar proefsuggesties. Twee maal per jaar organiseert Okhuysen een proeverij tussen de stellingen en bij herhaaldelijke aanwezigheid is het handig om te weten welke huizen er nieuw zijn. Dit was natuurlijk niet de enige suggestie en aan de hand van de aanwijzingen loopt winebusiness.nl door de proefzaal. ‘Oh, wat is het koud’ wordt er links en rechtsgeroepen en dat maakt duidelijk dat ook liefhebbers aanwezig zijn en niet enkel doorgewinterde proevers.
Deze laatste groep is best wel gewend aan koelte bij proeverijen.
Mas des dames en Champ des Soeurs
Als eerste spreken we Lidewij van Wilgen die bekent dat ze nu solo heel gelukkig is. De verkoop van haar boek loopt goed en er wordt gedacht over een Franse vertaling. ‘In dat geval herschrijf ik het laatste hoofdstuk want die relatie is inmiddels verleden tijd’. Op de vraag of we dat mogen publiceren antwoordt ze bevestigend, dus deze regels staan hier met permissie. De witte wijn van Mas des Dames. ‘De 100% witte grenache is dit jaar heerlijk fris en fruitig’. Dat geldt overigens ook voor de Coteaux de Lanquedoc rosé. Het moet wel een bijzonder gevoel geven om een bedrijf in je eentje zo goed te laten lopen. Links van Mas des Dames staat Laurent Maydanier van Chateau Champ des Soeurs. Zijn Fitou rouge is in diverse Franse bladen en gidsen bejubeld en Maydanier is zelfs in een recent verleden wijnmaker van het jaar geworden in het Franse Revue magazine. Kastelein ‘een klein boertje uit de Lanquedoc won het van de grote jongens’. Zijn wijnen mogen er inderdaad zijn en de prijzen tussen de negen en de elf Euro zijn voor deze kwaliteit zelfs verbazingwekkend.
Drie toppers: Aladame, Pibarnon en Des Croix
Als erkend liefhebber van Montagny 1er Cru kunnen we natuurlijk Stephane Aladame niet links laten liggen ‘I have seven and a half hectares in the Montagny appellation with all different parcels, 1 hectare is alligoté’. Aladame maakt een crémant, 5 verschillende Montagny’s en een Aligoté, maar die laatste staat hier niet ter tafel. Favoriet van Winebusiness.nl is Selection VV 2009. Voor alle wijnen geldt dat ze mineralig zijn, echt een heel mooi huis.
‘We have difficulties in selling our wines to countries where they drink red wine without food’, Eric de Saint Victoire van Chateau de Pibarnon uit Bandol legt gelijk de vinger op de zere verkoopplek. Chateau de Pibarnon maakt prachtige wijnen, maar het zijn gastronomische wijnen. Op een proeverij als deze komen ze niet genoeg tot hun recht. De rode wijnen zijn stevige jongens, mourvèdre gedomineerd of mono-cepage. De witte en rosé zijn toegankelijker, maar hebben ruim voldoende backbone om een maaltijd te begeleiden.
Domaine des Croix biedt het beloofde vuurwerk oplopend van Beaune, Beaune 1er cru tot Corton Les Grèves Grand Cru. Fruitig, body, zacht en mineralig zijn de woorden die naar voren komen. Een revelatie met prijzen die bij Bourgogne horen, tussen eenentwintig en vierenzeventig Euro, maar die toch – gezien het niveau – weer meevallen.
Tot slot: bejubelde sauvignon uit Chili
‘Die is ook niet te missen’, vertelt Kastelein. De Sauvignon Blanc Cipresse Vineyard uit het ‘cool climate’ gebied San Antonio, op nog geen vier kilometer van de Grote Oceaan, is van diverse kanten bejubeld. Decanter riep de wijn uit tot beste sauvignon boven de tien Pond en tijdens de Vinexpo 2009 werd dezelfde wijn uit ruim 500 proeflessen uitgeroepen tot beste sauvignon boven de 12 Euro. Dit is een puur product: grassig, kruisbessen, appel, citrus, fruitig met een lange afdronk.
Okhuysen slaagt er iedere keer weer in verrassende nieuwe wijnen in te kopen. Hoe doen ze dat eigenlijk? ‘Vaak krijgen we tips van al bestaande contacten en verder via beurzen, proefflessen en bezoeken ter plekke. We proeven de wijnen wel altijd blind hier op de proeftafel na. Dat is de laatste selectiecriterium. Als ze dan nog bevallen, zit het goed’. Het was in ieder geval fijn weer in Haarlem te zijn.
Charlotte van Zummeren