Oregon | Arterberry Maresh

Oregon is een redelijk nieuwe en ook hippe wijnstaat. Hip of hippie? Dat laatste klopt namelijk net zo. Oregon heeft al in 1913 een wet aangenomen dat alle stranden publiek zijn, er zijn geen géén private beaches zoals in Californië. En dat is niet alles, sinds 1963 bestaat de wet voor Exclusive Farm Use, de grond mag dan niet voor bijvoorbeeld woningbouw gebruikt worden’. Vandaar het hippie imago ‘alles is van iedereen’.

Oregon

Oregon ligt tussen Californië en Washington State en heeft een cool climate, dat uitermate geschikt is voor pinot noir. Daarnaast spelen chardonnay, pinot blanc en pinot gris een rol. De streek is door de zee enorm groen en oogt zeer Brits. Het totaal areaal is om en nabij de 11.000 hectares met ongeveer 450 producenten. De belangrijkste wijnregio in Oregon is Willamette Valley. Drouhin uit de Bourgogne heeft een vestiging in Willammette Valley en ook Wine Advocate Robert Parker heeft belangen in de streek. Kortom Oregon is hot.

Arterberry

Je vindt in Oregon kleine artisan wineries. Arterberry is er daar een van. Jaar in, jaar uit, maakt het kleine Arterberry Maresh, geleid door wijnmaker Jim Maresh, van de derde generatie, indruk met zijn unieke chardonnays en pinot noirs door met oude wijnstokken te werken. Hoewel er jaarlijks slechts 72.000 flessen pinot noir en chardonnay worden gemaakt, belichaamt dit door een familie gerunde landgoed het beste van wat Willamette Valley te bieden heeft. De wijnen zijn geconcentreerd en toch elegant, fruitig en toch pittig.

Oprichter Jim Maresh Sr, de eerste generatie, begon zijn carrière niet bepaald als wijnmaker, hij was reserveofficier bij de marine in Portland. Na jarenlang door het land te hebben gereisd, verliet hij de marine en koos voor een corporate functie als bedrijfsanalist. Totdat hij verliefd werd op de rode heuvels van Dundee in Willamette Valley. In 1959 kocht Jim Sr. daar een huis met land erbij. Er stonden destijds pruimen-, hazelnoot- en kersenbomen op. Van landbouw had hij geen kaas gegeten, maar met hulp van zijn buren kwam hij een heel end. Binnen 10 jaar had hij 65 hectare landbouwgrond. Pas na 10 jaar, 1969, werden de eerste percelen met druiven beplant. Tegenwoordig is Arterberry Maresch de op vier na oudste winery in Oregon.

Pinot noir en chardonnay

Arterberry Maresh staat bekend om zijn fantastische pinot noir en chardonnay wijnen. De pinot noir wijnstokken zijn klonen uit Pommard (Bourgondië) en Wädenswil (Zwitserland), wat een opmerkelijke een goede keuze is, want in Zwitserland worden hele goede pinot noirs gemaakt. Na de gisting rijpen de meeste wijnen gemiddeld 18 maanden in eikenhouten vaten. Het aandeel nieuw hout wordt bewust laag gehouden. De wijnen zijn harmonieus en zeer complex. Er worden in totaal 10 verschillende cuvées geproduceerd.

Een van de kinderen van Jim en Loie is Martha. Ze trouwde met Fred Arterberry, een van de eerste wijnmakers in Oregon. Samen kregen ze zoon Jim Arterberry Maresh, de huidige wijnmaker Al op 27-jarige leeftijd werd Jim uitgeroepen tot Best Young Oregon Winemaker.

2019 wordt beschouwd als de iconische vintage die door bekende en erkende wijncritici zoals Robert Parker, Wine Spectator en Wine Enthousiast hoog gewaardeerd worden.

Best of Wines heeft drie wijnen van Arterberry Maresh in het assortiment. Een pinot noir van de Weber Vineyard en van de Maresh Vineyard en een chardonnay van de Maresh Vineyard.

Arterberry Maresh Pinot Noir Weber  De Pinot Noir Weber Vineyard 2018 komt van Pommard-klonen die in 1983 zijn geplant. Pure aroma’s van cranberry en zwarte framboos. De smaak is soepel en complex, krachtige en ziltig met frisse tonen. Genieten!

Arterberry Maresh Pinot Noir Maresh  Een typische pinot noir met aanwezige doch zachte tannines, met iets bloemigs met een vleugje thee, zoethout en rood bessenfruit. Elegant, soepel en sappig, kan goed ouderen en zal dan nog meer complexe tonen gaan ontwikkelen.

Arterberry Maresh Chardonnay Maresh  Een chardonnay met kracht en fijne zuren. Een intense wijn met veel wit fruit, zachtheid en romigheid. Ouderen zal de wijn goed doen.

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl